Základové pásy

Potrebovala by som poradiť. Ideme stavať rodinný dom, v projekte nemáme železnú konštrukciu do základových pásov, je tam nutná? Ďakujem za názory :-)
Odpovedať
@zuzka276 väčšinou je zbytočné dávať výstuž do základových pásov. Ak to v projekte nemáte a bol aj robený geologický prieskum, tak tam výstuž netreba. Ak nebol robený geologický prieskum, tak po vykopaní základovej škáry treba komunikovať so statikom. Záleží od mnohých faktorov, ktoré statik posúdi. Napr. druh zeminy, hladina podzemnej vody, veľkosť domu, konštrukcia domu, atď.
Odpovedať
@zuzka276 tak jak pise jaro
Odpovedať
netreba........
Odpovedať
Dá sa to vyriešiť aj bez armatúry a s ešte vyššou pevnosťou.
Odpovedať
výstuž v základoch slúži na prenášanie ťahových napätí a dynamických namáhaní, takže je vhodná pri neúnosnejších zeminách, svahoch ktoré majú tendenciu sa hýbať, dynamickej doprave hlavne, keď vám cez cestu popred dom chodia kamióny... betón sám o sebe úžasne prenáša pevnosť v tlaku takže ak máte trochu netypickejšie podmienky je výstuž dobrá, minimálne slabo vystuźené základy, do domu 120m2 úžitkovej plochy vyjde minimálna výstuž v základoch cca 1200€, ale máte istotu, že ak sa raz zmení výsnam cesty popred váš dom nepraskne vám, ako sa to stáva pri starých domoch
Odpovedať
Ďakujem za všetky odpovede. Pozemok máme pod lesom, mimo hlavného ťahu, je mierne svahovitý a 4 m od domu je 1 m vysoký zráz. Hĺbku základových pásov máme 1 m.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?