Zakladova platna - 10cm - prerabka hlinenej podlahy, odporucania?

Prerabam dom, kde bola povodne hlinena podlaha a na nej piesok a na nom dosky. Toto vsetko sa postrhalo, cim sa ziskalo skoro 30cm. Bavil som sa s projektantom a udajne mi staci urobit 10cm platnu - do nej karisiet s okami bud 8x8 alebo 16x16. Nad cim vsak uvazujem: Netreba tu zeminu trhochu zvlhcit - popolietvat vodou pred betonazou - aby rychlo z betonu nevsiakla voda do zeme? Takiez ide o dve miestnosti 4,5x4m, ktore budu spojene, pouzit nejaku dilataciu alebo pri tejto platni netreba? Taktiez ma zaujima, ci odporucat oddizolovat od zakladovych - resp. obvodovych stien aspon ibou, resp. 1cm polystyren? Na tuto podlahu pojde 10cm polystyren a na to 5cm poter. V kuchynipojde kanalizacia a zavzaujem ci ju natiahnut do pivnice - ktora nie je odzeme zaizolovana - cim by mohlo okolo rury tahat chladno...alebo radsej kanalizaciu z kuchyne poriesit cez chodbu a potom do pivnice? Taktiez v kuchyni bude komin, treba nejaku ruru na odvod kondenzatu z komina? Elektricke vedenie by ste davali do zakladu, alebo radsej do poteru? resp. na co odporucate nezabudnut?
Odpovedať
Ja by som dal najprv 10cm makadam 16-32,zvibroval a nato beton.S odvodom betonoveho mlieka nerob starosti,kamenivo musi byt obalene cementom ale samozrejme v urcitej konzistencii,ziadne riedsie zbrndy aby sa ti dobre robilo,jednoducho akurat.Pri ponornom vibratore do betonu mlieko pojde na vrch.Polievanie este tak vonku pri horucavach,dnu nie. Penetrak,Ipu s proti radonovou vrstvou,polystyren tvrdeny styrodur,poter.Tu ipu na stenach pridvihni a po potere odrezes presah,takto bude podlaha odizolovana od stareho muriva a nebude natahovat zemnu vlhkost.Kondenzat pri suchom dreve nebude,ak aj predsa nieco,komin ma v pate otvor na misku pre kondenzat ale ja ju mam roky suchu.Chranicky na elektrinu mam tiez v betone a potom som cez tahal kable,vypustis pri stenach a nejdu v tenkom poteri.
Odpovedať
chalupa je vyssie polozena, nevlhnu zakladove mury. Cize drenaz mi tam netreba. Niekde som videl ze davaju geotextiliu pod zakladovu platnu, ma to vyznam? Bavil som sa so znamym, ze elektrinu je lepsie natiahnut do poteru. A co ta dilatacia, ma to zmysel dat medzi tieto de izby? 4x4m?
Odpovedať
Aku frakciu strku by ste pouzili na zakladovu platnu o hrubke okolo 10cm, pojde tam kari siet. 0-16 alebo 0-22, alebo to kombinovat s pieskom?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Riešil som niečo podobné pred 2 rokmi. ŠTRK pod platňu mi majster vyhovoril - že by sa mi tam mohla pod domom akurát zhromažďovať voda. Ale my sme tú cca 10-15 cm platňu vyliali do lôžka, ktoré sme spravili z hrubej čiernej igelitovej fólie. A tým sme aj rovno odizolovali spodok od vlhkosti...
Odpovedať
@leonardom zaujimavy napad...vdaka
Odpovedať
Takze ako som to nakoniec poriesil. Prenajal som si zehlicku na utlacenie podlozia, kde siel beton. Boli to dve izby a slo tam na niektore miesta aj 15cm...co bola chyba, ze som si to zle preratal a ta zehlicka to udlavila na urcitych miestach aj o 10cm. Zehlicka na den ma stala 25e. Kupil som kari siet 6mm, 15x15 tu som tam porozhadzoval, polozil na plastove distancne listy. Robili sme si pasy a stahovali. Trvalo nam to styrom asi 8h. Urobilo sa okolo 5m3 betonu. Neviete kolko ma taky beton na platni schnut, ked niekde ma aj 17cm. Je mozne uz na to priamo vyliat hydroizolaciu alebo je lepsie to predtym zarovnat do hladsia? Po akom case schnutia najskor vyliat hydroizolaciu a zaizolovat ipou kraje? a do akej vysky tie kraje - uvazoval som do vysky poteru...alebo viac s tym ze by sa to potom co bude trcat porezalo... Pre porovnanie ceny: Cement ma stal 25kg vrecko 2,10eur, distancne 2m listy plastove 70 centov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?