Základová doska

Ahojte, v jednej diskusii som si precital aky je rozdiel medzi zakladovou doskou a podkladovym betonom. Mam vsak otazku ohladne KARI sieti. Na plochu domu 170m2 mi projektant navrhol 15cm beton s kari sietou. Dozor mi vsak doporucil armovat spodok aj vrch, teda dve vrstvy KARI sieti. Toto vsak vnieslo do rozpoctu dost velke naklady (distancne stlpky, narocnejsia realizacia..). Moja otazka je, ze ak je ta doska nenosna, teda nenesie nosne steny ani strechu ale nesie iba podlahu, nabytok a "bezne" priecky, je potreba tak vela zeleza? Ake mate skusenosti? Inak ten argument na dvojite zelezo je ze plocha dosky je velka (najvacsia - najsirsia plocha je cca 7mx13m) a ze by pri nespravne zhutnenom podlozi mohla "ohybat"resp mohli by vzniknut trhliny.
Odpovedať
Profilova fotka
taka plocha je už dosť ale všetko zaleži od pripravenosti podkladu a kvality betonu..ak nie dve ja by som určite min silnejšie kari dal..tiež som to posilnoval silnejšou kari a plus nejake roxory naprieč. Hlavne na velkych a zaťaženych plochach.napr, ob.i. mam 7x7 tak som posilnil a garaž kôli zaťaži tiež.inač bežna platna cca11cm plus kari
Odpovedať
A so statikom si to riesil?Ono najvacsi tlak bude v spodnej casti platne cize tam hrubsie a vo vrchnej casti by mohli byt tensie.Ale treba to prejst so statikom.A dolezite co das medzi DT tvarnice-ak das zem tak ta bude sadat aj po udusani kazdych 15cm.Cize ak das makadam alebo strk(ja som dal 16/22ku) a poriadne sa to udusa tak by nemal byt problem.Ale zasa dolezite je aj ako mate spodnu vodu napr. tam to zvykne nerobit problemy.Ale este raz statik a budes mat jasno :-)
Odpovedať
...no treba si najskôr ujasniť čo je základová doska, napr: http://postavdom.webnode.sk/news/niec...
Odpovedať
@box No ano, tento clanok poznam. Podla tejto definicie to nie je zakladova doska. Lenze aj ked nenesie celu stavbu, nesie tenke priecky, sam seba a posobi nanu zatazenie nabytku, zariadenia.
Odpovedať
@tiger16v Riesil s projektantom (nemam priamy kontakt so statikom). Projektant povedal, ze ok, dajme dve vrstvy. Medzi DTcka sa bude davat zasyp (asi strkovy, zistim..) V rozpocte mam 50m3 "Zásyp sypaninou v uzavretých priestoroch s urovnaním povrchu zásypu - zásyp medzi základmi." Spodna voda je ok, cca 4-6m.
Odpovedať
Profilova fotka
To je všetko pekné, ale dôležité je aby násyp pod doskou bol dôkladne zhutnený. Hrúbka dosky 15 cm o betóne c20/25 je odolný voči tlaku.Ak nosný, obvodový múr je uložený priamo nad základovými pásmi domurovanými z DT 30 postačí tam sieťovina 150x150mm s dn 8x8mm, ale sieťovina musí byť preložená aspoň o dve oka. Ak je nosná stena v inom mieste , treba to konzultuvať. Tam je určite treba dodať výstuž aj k hornému povrchu.
Odpovedať
Profilova fotka
Predpokladám, že nebudete dom zakladať na základovej doske ,ale na základových pásoch ,na ktorých bude základová doska.Potom platí.Vrchná výstuž sa dáva vtedy ak hrozia spodné tlaky.Väčšinou to býva vtedy ak podložie domu tvorí íl ,alebo ílovitá zemina ,na svahu ,alebo na päte svahu.Vrchná výstuž nemá nič spoločné s tlakom z vrchu .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Prepáčte viem ze to tu nepatrí ale vsetky clánky o tom su uz starsie tak sa bojim ci mi vobec niekto odpise. Možno trošku blbá otázočka. Staviame jednopodlažnú chatku s rozmermi 8,75x6,75 dali sme (po známosti - bez bločkov) naceniť základovú dosku a firma nam dala cenu 5900€ bez drenáže a vývodou. Mne sa to zdá byt nehorázne vela a zacala som zvazovat ze si to urobíme svojpomocne. Podotýkam pozemok je rovný a sla by meter do zeme.... je moje rozculovanie sa nad touto cenou opodstatnené? dakujem za odpoved.
Odpovedať
A ešte jedna otázočka čo ma zaujíma, práve som sa dopočula že sa dá robit základová doska aj tak že sa vykope celá jama cca 1m da sa len piesok makadam a zaleje sa to betonom, ziadne debnenie nic. Zacala som zvazovat aj to, ze mozno to aj stačí na taký malý rozmer ale zatial som o tom este nepocula. Je to vobec realne?
Odpovedať
@exitt veľmi výhodná cena a dobré známosti, teda ak budeš mať 4 m hlboké základové pásy a platňa bude mať hrúbku 80 cm. :-) podľa tvojho rozmeru chatky mi to vyšlo pri 1 m hlbokých základoch a 50 cm širokých a platňa 20 cm na 26 m3 betónu. Čiže podľa ponuky ti to vychádza na 227,-€/1 m3 betónu. Za takú cenu ti ho musia doviezť z Fínska vrtulníkom a o kvalite betónu používaného na mosty. Takže tak. Mne to u teba vychádza na cca. 1900,-€ za komplet.
Odpovedať
@martin85 Dik za odpoved, asi takto to dnes funguje so znamostami :( Rozhodli sme sa robit si to sami. ked sme si pozerali kolko si kto pyta za robotu tak nam vyslo ze si vieme pri tej malej guči ušetrit aj 10 000€ a to už pre nas su nejake peniazky. Ešte raz dakujem za odpoved.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?