Základová doska - praskanie

Rada by som počula názory odborníkov - teda od ľudí od fachu. Robili nám základovú dosku pod dom. Polievaná bola 2 x denne /ráno a večer/, dostatočne - vždy bola zaliata. Polievali sme 9 dní. Najskôr sa hneď ten deň objavili drobné prasklinky, čo sa vraj môže stať. Ale postupne to bolo čo deň viac. Včera sme boli pozrieť v akom je to stave. A katastrofa. Platňa je celá dopraskaná, praskliny širšie a hlbšie. Dnes som dokonca videla, že ešte aj v štrbinách sa to začína vyštrbovať. Pýtali sme sa pár ľudí a zhodli sa, že zrejme bol v zlom pomere namiešaný betón. Váš názor? Pridám i fotku - fotka v akom stave to bolo na 9. deň. Neskôr sme zabudli z rozčarovania fotiť.
Odpovedať
Profilova fotka
neviem, ale podľa mňa je polievanie 2x denne veľmi málo !!
Odpovedať
@cuthalion málo? Toto je fotené pred večerným polievaním. Susedovi polievala firma základy a videla som ich tam akurát ráno, zaliali a išli preč. Iba ja som tam s mužom chodila 2 x denne. Ďalší susedia mávali skôr suchú ako mokrú deku. Dokonca vraj jeden chlapík, pre ktorého robili základy si spomenul na polievanie po 5 dňoch a na základoch ani prasklinka.
Odpovedať
@cuthalion Hmm, no u suseda robila zaklady vacsia firma, pol metra navazky hliny bez zabovania, iba co pochodilo UNC, na to asi 10cm strk. Na druhy den som ich videl lepit hydrobit a o 2 dni na to mu na tu dosku polozili palety s tehlami. Samozrejme ta doska nevidela kvapku vody a robili to par tyzdnov dozadu pocas horucav. Bol som tam par dni dozadu pozriet a na moje pocudovanie nema JEDINU PRASKLINU!!! Tak neviem, my co polievame a dodrziavame vsetky postupy vacsinou dopadneme horsie ako fuseri...
Odpovedať
@supiiik no však sme tam chodili ako blbci. Ja ráno, na bicykli, 15 x som sa otočila s 2 kýblami vody. Večer ešte aj s mužom Takže ráno a večer nejakých približne 250 - 300 litrov vody tam išlo. Tá jedna strana, čo je vpravo v rohu hore mokrá bola pod vodou stále, lebo sa to tam zlievalo. A aj tam praskliny. Vodou to teda byť nemohlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkava My ked sme robili platnu tak pocasie nam prialo a bolo vtedy cca 20 stupnov pod mrakom a polieval som hu 3-4x denne. Veniec ked sme zalialy tak boli riadne tepla a polievali sme asi 5-6x denne. Najma okolo obeda som ho polieval dost intenzivne a do kopy jedna.prasklinka na nom. Ale suhlasim s @cuthalion ak ste betonovali cez tieto tepla tak 2x za den je velmi malo.
Odpovedať
@oldoss nie, neboli teplá. Je to vyše 2 týždňov dozadu.
Odpovedať
@ajkava dávali ste foliu pod dosku?
Odpovedať
@jaro113 áno, fólia tam je. Robila nám to firma, ktorá robí dosky každý týždeň. Aj žabou to bolo udusané, aj rohože či čo to je správne položené...
Odpovedať
@ajkava potom už nechápem. A ich hrúbka je aká (prasklín)?
Odpovedať
to je otrasne. Nie som odbornik, ale jeden odbornik na betom mi rozpraval, co vsetko je dolezite pri betonovani. Aj napr. tak hutnenie. Spominal nieco ako zmrastovacie trhliny, ked sa beton prilis zhutni. Toto nevyzera vobec dobre. Ale mozno to nevadi. V kazdom pripade som tak diery v podkladovom betone nevidel ani na jednej stavbe. U nas sa teraz stavia 5 domov na ulici.
Odpovedať
@jaro113 teraz neviem. Ale muž to meral v pondelok - ale len steblom trávy :-D a odhadol asi 5 cm.
Odpovedať
@cuthalion a kolko krat za den nie je malo? :) normalne sa polieva raz za den
Odpovedať
Článok sa načítava...
@joxe no dnes som dostala jednu odpoveď, že či náhodou pán šofér nedolieval betón vodou, ak náhodou nešiel priamo. Tak neviem.... Muž sa po telefóne rozprával aj s kamarátom, stav. inžinierom, ktorý má prax cez 30 rokov a ako sa ho tak pýtal - ale nevidel fotky - tak mu to vyšlo na zlý betón. Vraj zmrštovanie môže byť tak 3-4 dni a aj polievanie tak asi. Ale po 9 dňoch polievania čoraz viac?
Odpovedať
@ajkava možno ešte nech sa vyjadrí @jan45. Ale ako píše @joxe - je 100 rôznych príčin prečo to mohlo nastať. Možno to ani nemusí byť problém.
Odpovedať
@joxe mne sa tiež zdá to neustále polievanie prehnané. Však to by človek musel len tam sedieť. Ráno sme vždy poliali tak, aby nesvietilo slnko, teda neboli nejaké veľké prestupy tepla. A večer tiež až keď na to nesvietilo slnko. Horúčavy veru neboli.
Odpovedať
@jaro113 bol tam vraj aj technik z betonárky, že to určite nie je ich chyba :-( . No však by bol blbec, keby si to priznal. Vraj zlé polievanie. Tak vravím, nech ma neštve, lebo ho utopím v tej vode, koľká tam išla. Vraj po 28 dňoch sa potom ešte berú vzorky na skúšku, kde je problém. Ale môže za to môj chlap. Vraj ako nám to fajn všetko ide. Mu vravím "nekrič hop, kým ti nepreskočí" :-D . A už to je tu. No na druhej strane lepšie takto, kým na tom nestojí dom, ako keby sa malo potom niečo stať.
Odpovedať
@ajkava beton sa nesmie polievat, preto vam to popraskalo.toto je len vasa chyba. Beton sa moze len jemne kropit sprchov.
Odpovedať
@originalx no tak to som teda nepočula, žeby sa nesmel polievať. Však kropilo by sa sprchou celé dni. A inak všetci na okolo, ktorí u nás stavajú len polievali ako my. A nikomu nič nepraskalo.
Odpovedať
@ajkava Studuj a budes mudrejsia. Pri tuhnuti betonu vznika teplo a napetie a ked tam rychlo nalejes vodu tak beton popraska. Keby ste nepolievali spravili by ste lepsie.
Odpovedať
@originalx presne so mnou zalievala základy stavebná firma, ktorá susedovi stavala základy. Oni to polievali rovnako. Tak sú potom stavbári nevzdelaní? Tiež nám kázali zalievať. Tak kde je potom pravda?
Odpovedať
My sme tiez vobec nepolievali, teplota bola vtedy okoľo 20 pod mrakom. Stavebny dozor povedal, ze netreba tak sme sa na to vybodli. A to mame skoro 80cm navazku kamenia pod doskou, hutnene to bolo kazdych 20cm a pred zalievanim sa moja zena po tej navazke prechadzala zhodou okolnosti v opatkoch a bolo to tvrde ako dlazba, aj to tak klopkalo :-). O dva dni doviezli cast Ytongu, tak sme ho polozili na dosku, sice som mal obavy ale vsetci ma ukludnili, ze sa nemam bat. A naozaj, nemame absolutne ziadnu prasklinu. Dom potom pod strechou preckal zimu a uz dokocnujeme. Beton na dosku sme pouzili C20/25 takze taka klasika.
Odpovedať
@danculd tak to som teda z toho blbec. Fakt nechápem. Z betonárky technik zahlásil, že sme málo polievali. Teraz už som fakt z toho úplne vedľa.
Odpovedať
@ajkava uz som v takomto pripade bral vzorky na destruktivne skusky, bola to betonova prijazdova cesta pri nakladacich rampach pre kamiony, kde to praskalo. Ak to budete chciet dat na skusky, napiste mi.
Odpovedať
@catscan vraj to bude dávať po 28 dňoch firma, čo robila základy. V podstate je to medzi firmou, ktorá to stavala a betonárkou. My sme si objednali základy a zaplatili ich. Ale ďakujem za ponuku.
Odpovedať
@ajkava nám pred 2 rokmi robili základy v tých najväčších horúčavách (cez 30), polievali sme 2x denne (nádobami s ružicami, nie priamo prúdom vody) a bez jedinej praskliny... a inak, prečo sa tá voda v tom jednom rohu zlieva? to je tak krivá platňa?
Odpovedať
@curious_george zrejme v tom jednom mieste to bude naklonené.
Odpovedať
my sme liali dosku ked boli tie najvacsie horucavy a polievali sme ju potom kazde 2 hodiny 5 dni vkuse a az na jednu asi 30cm vlaskovu prasklinku je ok
Odpovedať
@larker a polievali ste ju ako?
Odpovedať
Profilova fotka
my sme polievali dosku 3 krát denne, ráno, obed, večer, ale krhlou...brala som kýble, ale kropila velkou krhlou a doska je bez jedinej prasklinky...
Odpovedať
@ajkava na hadicu nahodena zahradna ruzica na polievanie nadstavena na jemny dazd a pekne zhora
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?