Základová doska namiesto základových pásov

Staval už niekto dom na základovej doske? Lebo na našom pozemku je navažka a statik určil, že máme stavať na základovej doske. Realizoval to už niekto z vás? Co môžeme očakávať, čo na to poviete, žil som doteraz v tom, že sa stáva na základových pasoch. Akú ste mali hrubú samonosnu zakladovu dosku a koľko makadamu išlo pod ňu?
Odpovedať
1
2
@patoooo Kamarat ma tak postavene, fuu.. asi desat rokov. Ziaden problem.
Odpovedať
@kejsix no tak to je dobre. A akú hrubú základovú dosku ma? Co je pod ňou? Makadam, alebo niečo iné?
Odpovedať
Profilova fotka
@patoooo mam zakladovu dosku podla projektu malo byt 29cm ale vo vysledku vdaka jemnym nerovnostiam vyslo troska viac a ziaden problem Takmer kazdy rodiny dom postaveny na penoskle je postaveny na samonosnej doske
Odpovedať
@sappa co je to penosklo? Lebo ja mam v návrhu pod základovou doskou makadam. Je to v poriadku? Koľko vrtstvova výstuž vám tam išla? Sú to kari siete alebo viazané roxory? Mne určil dosku o hrúbke 40cm
Odpovedať
@patoooo zakladanie na základovej doske je jedna z možností ako založiť stavbu, aj keď nie najrozsirenejsia. Ideálne riešenie pri dnešných parametroch je dosku založiť na izolačnéj vrstve XPS a využiť tým ďalšie výhody (nájdeš riesenia kde táto doska tvorí rovno pochodznu podlahu) výstuž musí navrhnúť statik a tiež hrúbku dosky ktorá sa pohybuje od 28 do 50 cm v závislosti od podkladu, veľkosti a hmotnosti domu. Ja by som už inak dom nezakladal, ale sú situácie kedy to nie je najvhodnejšie riešenie. Penovému sklu by som sa osobne vyhol, má to veľa úskalí a nie vždy to funguje ako má, ani lacnejšie to nie je, ale závisí od návrhu.
Odpovedať
@slavoslav Nam statik určil hrúbku 40cm. Ale nemáme tam xps, iba pod ňou makadam. Potom na dosku ma ísť lepenka, podlahový polystyrén a poter. Napadla ma taka otázka, na pozemku je navažka od 1 do 1,8m. Doska ako celok je silná, dom nemôže praskat, ale nemôže sa stať, žeby sa niekedy nahol do jednej strany, tam kde je viac navazky? Možno blbá otázka, ale rozmýšľam nad tým? Alebo zhutneny makadam tomu zabráni?
Odpovedať
@slavoslav ako výstuž do samonosnych základových dosiek sa môžu používať aj kari siete? Ci to musí byť poviazana armatura z roxorov? Bo statik nám navrhol z roxorov 12mm a finančné železo vychádza asi na 4000eur a betón za cca 7000 eur. Ta sa nám zdá príliš veľa. A ešte makadam za značnú sumu a plno ďalších veci
Odpovedať
@patoooo ak si názoru, že statik to predimenzoval, môžeš sa obrátiť na iného, alebo prejdi to ešte raz s týmto (niekedy sa dajú konštrukcie optimalizovať) ale neodporúčam ti svojvoľne meniť množstvo železa, betónu... zvlášť ak máš nerovnomerné podložie. Odpoveď na tvoju predošlú otázku je, áno, dom, môže sadat nerovnomerne ale doska rozkladá hmotu na veľkú plochu a tým sa tento proces minimalizuje. Samozrejme existuje ešte založenie na pilotach alebo výmena podložia, no to by bolo drahšie a zbytočné.
Odpovedať
@slavoslav Ale nie, meniť to nebudeme, budeme sa držať toho, ako to prepočítal statik. Sam som mu vravel, že to chcem mat naisto dobre, aby neboli problémy. Len ma zaujímalo, či aj druhí, čo stavali na doske mali toľko betónu a železa, aj keď je to plocha 200m2. Pod doskou mame 30cm makadamu, je to ok? Žiaden Eps. A v zložení podlahy 12cm podlahového polystyrénu a poter. Nebude z tej hrubej dosky prechádzať väčšia zima a chlad, ako by to bolo u dosky 15cm? Ci je to jedno v podstate?
Odpovedať
@patoooo ja mam taku dosku. ak pod doskou nemas ziadnu tepelnu izolaciu, tak odporucam bachnut sa po vrecku a nalozit pod nu 20cm XPS.
Odpovedať
@rapidek myslíš 20cm xps pod poter? Alebo na makadam pod dosku?
Odpovedať
nie 20cm XPS medzi makadam a dosku
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rapidek potom by som mal už veľmi vysoko dosku od terénu. Nestačí ak to spravím tak, že pôjde makadam 30cm základová doska 40cm, potom na ňu lepenka, podlahový polystyrén 15cm, poter 5cm. Plánujem to takto, bude to takto ok? Ma ten xps pod doskou až taky význam?
Odpovedať
tak vybagruj hlbsiu jamu na zaklad. ja mam 30makafam 20XPS 30doska, HI, 15EPS a 6poter
Odpovedať
@rapidek no tak by sa to dalo realizovať? Ale skôr mi ide o to, či to má význam, návratnosť? Nestačí viac izolácie pod poterom? Pod bežné základové dosky 15cm sa bežne nedáva xps. Pod doskou 40cm bude mať význam? Budem mat podlahovku v poteri.
Odpovedať
@rapidek Z akého dôvodu si realizoval ty samonosnu zakladovu dosku, ak sa môžem opýtať?
Odpovedať
@patoooo väčší izolačný efekt bude mať oddelenie zákl. dosky od poteru. Tých 15 cm je žalostne málo, ja mám v projekte 25, ale reálne som dal 20. Pod doskou nikdy nebudú teploty nižšie ako 5-8 stupňov
Odpovedať
@insed ja mam v projekte medzi doskou a poterom 15cm polystyrénu. Ale to sa dá ešte stále trochu upraviť. Ale zaujíma ma, že keď dám tých 15alebo 20cm podlahového polystyrénu. Ci ma význam dávať aj xps pod základovú samonosnu dosku hrubú 40cm. K čomu to bude dobre? Bude problém, ak bude priamo na makadame?
Odpovedať
Ten styrodur pod stavbou má akú životnosť? To sa pod tou váhou domu nerozondi?
Odpovedať
@patoooo XPS pod základovú dosku nemá význam dávať. Čo chceš izolovať? chlad od zeme? Však oddelíš poter od dosky, preto je vhodnejšie tam zväčšiť hrúbku a betón by som vylial priamo na makadam, ten zatečie pomedzi kamene a urobí sa jeden pevný monolit.
Odpovedať
Profilova fotka
@insed 😂
Odpovedať
@insed ale ano ma vyznam celoplosne izolovat zakladovu dosku, lebo tym riesis izolaciu paty nosnych murov.
Odpovedať
@patoooo realizoval som to presne z toho dovodu, ktory zmienuje @tom329. Na pozemku mam navazku 10 rokov staru, ale aj keby tam bola unosna vrstva, aj tak by som to riesil tymto sposobom. So zakladovymi pasmi som vobec neuvazoval.
Odpovedať
@rapidek koľko máš tej navazky na pozemku? Robili ti aj geologický prieskum
Odpovedať
@tom329 prečo je dôležitá izolácia päty nosných múrov? Ak niekto stavia na základových pasoch, tak tam sa to zrejme ani nedá izolovať? Môže to spôsobovať nejaký problém?
Odpovedať
@patoooo navazky je podla prieskumu 80cm. Prieskum robil developer pre celu lokalitu, ale ludia tam zakladali na pasoch do hlbky 120cm... ako vravim, ja som chcel stavbu na doske. Spravne pises ze pri zakladovych pasoch to neodizolujes.
Odpovedať
@patoooo lebo je to jedno z poslednych kritickych mieste ktore sa pri zateplovani ignoruju.
Odpovedať
@rapidek My tiež chceme dosku, lebo tej navazky mame ešte viac a nerovnomerne na pozemku. Keď zakladali na pasoch do hĺbky 120cm to boli ešte asi na mäkkom podklade, či bolo dno výkopu už tuhé?
Odpovedať
@rapidek Neboli ešte na čiernej hline?
Odpovedať
@tom329 a ma to význam iba z toho hľadiska, čo sa týka tepelných strat alebo neoddizolovane päty nosných stien môžu spôsobovať problémy? Resp. to platí aj pri priečkach, keďže sa tiež muruju na základovú dosku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?