Základová doska na penovom skle - rozvody

Profilova fotka
Zdravím strecháči rozhodol som sa stavať dom na penovom skle. Rozmýšľam, že umiestním rozvody podlahového kúrenia do základovej dosky a využijem ju na akumuláciu tepla a následné vyhrievanie miestnosti. No uvedomil som si, že keď vynechám vrstvy tepelná izolácia a poter tak nemám priestor v podlahe na ťahanie rozvodov vody, elektriky a centrálneho vysávača. Robil z vás niekto dom týmto spôsobom a ako ste to potom riešili. Ja idem stavať bungalov a vôbec nemám predstavu ako to riešiť jedine v stropnom podhľade.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@turista112 nedoporučujem, dajte si to vysvetliť, pozrite si vlákna o penovom skle.
Odpovedať
Profilova fotka
neodporúčate zakladať dom na penovom skle?
Odpovedať
@turista112 presne tak, zvoľ vhodnejsiu izolaciu. Rozvody musis dostat do betonu medzi hornu a spodnu vystuz. Predpokladam ze statik vedel o rozvodoch a kureni a zohladnil to v navrhuaj s krytim vystuze. Podlahovka sa dava nad hornu vystuz.
Odpovedať
Profilova fotka
Statikovi a projektantovi tuto poziadavku budem tlmocit zatial som v stadiu pripravi PD.
Odpovedať
@turista112 na penosklo sa vykasli, radsej to daj na XPSku a potom daj napr 70 krocajovej izolacie kde mas aj priesotr na lezate rozvody. my sme tiez chceli mat povodne penosklo, potom som si to nastudoval a penosklo nechcem. budeme na XPS a nakoniec dame aj krocajovu. aj kvoli hluku a potom uplne rovnu dosku ti nevyleju, takze poteru/nivelaku sa nevyhnes tak ci tak .. ciastocne to je popisane http://blog.zdravydom.sk/dom-architek... a na centralny vysavac by som sa tiez vykaslal .. je to dost hlupost ... v podstate v dome si nechavaj spinu ..
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 na čo slúži kročajová izolácia v prízemnom dome? Žili ste v dome s centrálnym vysavačom? Blog je sympatický, ale na odhad základovej pôdy pod RD nepotrebujem vrtnú súpravu, kanalizácia pod doskou je problematická, fólie na štrk majú opodstatnenie u vozoviek, nie pri dome, ale obdivujem jeho pracovitosť.
Odpovedať
@jan45 zle som to asi napisal, proste 70mm podlahoveho polystyrenu. a nie nezil som s centralnym vysavacom, ale nejako jeho zmysel nevidim. a hej, robit taky rozbor je kusok overkill :)
Odpovedať
vidím, že tu dávajú príspevky sami ,, špecialisti ,, z roku 1. Všetci chceme žiť po novom, len správať sa, stavať a iné po starom. Čo sa týka, penoskla, je to moderný stavebný prírodný materiál, nie XPS syntetika, ale voľba je na každom. Ján45, vidím, že máš veľmi bohaté amatérske skúsenosti, ale stavba pre užívateľov by mala byť postavená profesionálmi, ináč pribudnú amatérske neodstrániteľné problémy, ako je pri tepelných mostoch spojenie pas - stena zo zemou tvoriaci sa kondenz v stene nad podlahou a následna premena na soli, ktorý pomaličky ale isto bude užívateľovi znepríjemňovať a nielen po estetickej stránke život. Ja osobne mam za sebou realizácii takýchto základov na penoskle z doskou o celkovej ploche 190 m2, a odporúčam sa aj pánom projektantom zdokonaliť resp. rozšíriť tento v západnom svete často používaný materiál.
Odpovedať
Názory jan45 si vážim a beriem vážne... ale v prípade penového skla (ps) sa mi vidí že je akosi proti nemu zaujatý. Podľa mňa, ak sa vrstva ps uloží do geotextílie aby sa nezanieslo hlinou a účinne oddrenážuje tak aby sa nezaplavilo vodou pri daždoch, tak svoju úlohu splní možno bezpečnejšie ako xps ktoré napríklad môžu napadnúť hlodavce. S platnami XPS je ale určite menej práce a jednoduchá je aj doprava. A s centrálnym vysávačom žijem už roky, je to výborná záležitosť, v novej stavbe samozrejmá. Filtrovanie vzduchu vo vysávačoch nikdy nie a ani nemôže byť dokonalé, vždy časť prachu prejde filtrom. Čím kvalitnejšia filtrácia, tým skôr sa filter zapchá. Samozrejme u centrálneho pevne inštalovaného vysávača výfuk musí ísť von a aj stroj by mal byť mimo obytnú zónu - napriklad v garáži, kotolni či pivnici.
Odpovedať
Profilova fotka
@milloss hlodavce XPS nepapaju akurat tak vtaky, ked sa zamyslis nad penovym sklom tak moze fungovat ale musis mat nato dobre podmienky a bezchybnu realizaciu
Odpovedať
Tak, tak, hlodavce ani vtáky XPS ani EPS nepapajú, oni si v ňom iba robia hniezda, nory a chodbičky ;-) No a dobre podmienky a bezchybnú realizáciu potrebuješ aj pri použití XPS izolácie pod dosku. S prepáčením, ale "sku..viť" sa dá všetko ;-))
Odpovedať
@okoliekosic & @milloss fakt vam nechcem tiez brat iluzie, ale @jan45 ma v tomto ozaj pravdu. problem s penovym sklom je, ze je to sice super izolacny material, ale za idealnych podmienok typu, ze tam je relativna vlhkost ktora sa limitne blizi k nule .. co doiahnes maximalne tak v bubline v skle .. obalenie do geotextilie ti stale nepomoze, je to malo .. teoreticky to ma vyznam dat ako izolaciu strechy, ale naco ? je to v podstate velmi drahy strk/macadam .. a hej, je sice nansiakave, ale sialene vzlinave .. cize ani prirodzena podna vlhkost nie je pre PS moc dobre. o problemoch so zhutnovanim je aj skoda hovorit .. cize XPS vychadza nielen rozumnejsia volba, ale paradoxne aj lacnejsia a ucinejsia ..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@okoliekosic ďakujem za upozornenie, budem sa učiť, to , či som amatér posúdia iní, ale fakt je, že som s penovým sklom robil, keď ste ešte neboli na svete. Mne je len ľúto, že Vám na tie výlevy kliknú súhlas dvaja, a mne málokto. Svedčí to o nízkej úrovni stavebníctva celkovo. A smutné je, že teraz sa rozmáha stavanie na východe Slovenska, ale otázky odtiaľ sú na úrovni otázok zo západného spred desiatky rokov, všetko sa rieši znovu.
Odpovedať
Sú tu pseudomajstri ktorí radi poradia aj keď nevedia.. penové sklo má opodstatnenie pri malej únosnosti podložia, inak je to len dráhy makadam
Odpovedať
@jan45 Prepač, ale Tvojmu poslednému príspevku som neporozumel. Asi preto že som z východu :-) . V mojom prípade mám všetky nosné múry na penoskle a penosklo som použil aj pod garážou. Skús tu doplniť nejaký odkaz na štúdiu alebo skúsenosti zo západu ktoré spomínaš. Rád sa nechám poučiť a myslím to seriózne. Keď sú o tom nejaké iné informácie ako tie oficiálne, ktoré sú bežne dostupné tak sem s nimi. Tiež som uvažoval o stavbe domu na penoskle a upustil som od toho len z finančných dôvodov. Či som urobil dobre alebo nie, tak to doteraz neviem zhodnotiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajoz nemôžem sledovať literatúru z oblasti, ktorá je pre mňa okrajová, ale robím v podobnej oblasti a princípy sa prekrývajú. Základy v stavebníctve boli vždy zdroj príjmu stavebnej firmy, pretože účinok sa nedá skontrolovať. Prvú stavbu na doske bez pásov som postavil okolo 1980, aj po zásadnej zmene účelu stojí . Izolácia funguje len ak je suchá, zabezpečiť násyp pod úrovňou terénu aby nenavlhol je prakticky nemožné. Ale vnukli ste mi myšlienku, že pre veľký povrch drviny by to bola vhodná náplň pre koreňovú ČOV.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam dom postaveny na penovom skle a absolutna spokojnost. Dokonca nemam na zakladovej doske ani ziadne smradlave asfaltove pasy ako hydroizolaciu a div sa svete mury suche. Penove sklo funguje, len samozrejme musi byt pouzite spravne. Ja som napriklad kopal o 30 cm hlbsie ako bol spodok penoveho skla, oddrenazoval, nechal naviest cca 5 tatier makadamu, zhutnil som ho a az potom na zhutneny vrch isla geotextilia a na nu penove sklo. Je mi sympaticke aj zakladanie na XPS, len je to pod zakladovou doskou kde sa uz nikdy neda dostat a tak je mozne ze o 50 rokov bude musiet niekto zvalit cely dom koli meniacim sa vlastnostiam XPS v case. Penove sklo neni organicke a tak ako tam je ho tam moze najst aj moje prapravnuca... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 vidim ze si penove sklo videl asi len v letaku, tak ta opravim. Vodu nevzlina ak si spravis cestu do ruzomberka mozem ti dat sypane penove sklo na odskusanie. Ponoris do taniera s vodou do polky a na vrch ponoris maly kusok servitku. Co sa stane po par hodinach? Nic servitok ostane suchy, vzlinanie sa nekona!!! A s tym zhutnovanim si ma pobavil. Robil som to pred 3 rokmi na svojom dome a to prvy krat v zivote a nic jednoduchsie som nerobil. Treba len obcas ist na vystavu a popytat sa firiem co s tym robia. Treba pouzit lahku dosku 70-80 kg a kazde miesto prejst 2-3 krat a je hotovo... ;-)
Odpovedať
@jan45 Ok. S tou K ČOV by som si určite rozmyslel. Rastliny potrebujú k životu aj to čo je v kameni. U skle v akejkoľvek forme by som o tom pochyboval a o cene ani nehovorím. Mám klasický štrk 10 -16 a funguje to.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 nesuhlasim, fakt je to izolant a keby nie uz mam namrazu na muroch. Mam totiz este pod makadamom ktory je pod penovym sklom jednu vetvu solankoveho kolektora z tepelneho cerpadla. Momentalne je pod domom asi 4-6 stupnov. Ak by penove sklo nefungovalo tym ze je na nom betonova zakladova doska a na nej mam mury z betonu ak by neizolovalo penove sklo uz davno mam po celom obvode domu zvnutra vlhcinu a plesne. Ak chces mozesprist skusit nejake najst... :-D pripadne ak mas termokameru zober si ju so sebou :-)
Odpovedať
@abobo ohladne penoskla som sa zaujimal viac ako dost. a sklamem ta ( a asi aj @vrajoz), nebolo to len z letaku. a zrejme ti pokazim den. nicmenej mas bohuzial viacero nepresnych predpokladov... o popierani vzlinania je skoda vobec hovorit, ale budiz .. zacnem uz tym, ze kedze mas teraz pod domom 4-6 stupnov, tak penosklo funguje. to je velmi nepresna premisa .. pravda je taka, ze aj pri teplotach okolo -12 stupnov nemas pod domom problem mat teplotu temer 10 stupnov, pri novostavbe tym duplom. trva zopar rokov kym sa stabilizuje teplota pod stavbou. pekny clanok na tu temu aj s realnymi meraniami s postavenym domom (aj ked na XPS,ale to neni relevantne) aj s exaktnymi meraniami je na tzb-info.. a robila to univerzita :) kde im vyslo, ze vsetky tie slavne izomery sa dost lisia od praxe .. http://www.vyzkumneinovacnicentrum.cz... tu je to tak zjednodusene zhrnute, ked sa ti nechce citat vsetko http://stavba.tzb-info.cz/prostup-tep... dalsi pekny prispevok na temu penoveho skla si dovolim skopirovat, aj ked to bola vedecka tema o zemnom akumulatere tepla .. a ako by-produkt toto tam napisali o penoskle .. --- Keď sme robili simulácie na ZEMNÝ AKUMULÁTOR TEPLA, tak simulácie tiež vychádzali krásne, no realita bola iná. Neviem či dobrá či zlá. proste iná a posunula celú vec inde. Prečo píšem o ZAT v súvislosti s penovým sklom? Jednoducho preto, že simulácie nedokážu zahrnúť do systému prúdenie vzduchu, ktoré reálne v zemi a v penovom skle o to viac prebiehakjú. V realite pri meraní zeminy v sude objemu 200l sme zistili že zohrievaním zeminy stúpal vzduch smerom hore. Keď som si nasypal do suda penové sklo a meral tak som zistil to isté, no v penovom skle ten vzduch prúdilo omnoho omnoho rýchlejšie. Vystavil som sud so sklom exteriérovým podmienkam a výsledky boli katastfoláne! Penové sklo by fungovalo ale iba vtedy ak by bolo dokonale zabalené v nejakej nepriedyšnej fólii cez ktorú by neprúdil vzduch ani pary. Ak táto konvekcia nastáva, tak penové sklo ne možno na tom horšie ako obyčajný makadm napríklad 63/125, ktorého priemerná lamnbda je okolo 0,6. PS: …ten makadam aspoň nesaje vpodu (vzlínanie) ako to robí penové sklo, čím sa jeho vlastnosti ďalej zhoršujú --- cize @jan45 ma viac nez pravdu :) a aj @miroslav33 .. ale ak najdes/najdete ine _vedecky_ merane dokazy, ktore ozaj nie su od predajcov .. tak sem s nimi. rad si ich precitam. kazdopadne ja budem zakladat na XPSku :) a nie, nechcem hanit penosklo, ma supervlastnostnosti ale za velmi specifickym podmienok. napriklad tehly z penoskla na prerusenie tepelnych mostov, alebo na vystavbu zimnych stadiov, alebo izolacia pojazdnych stropov .. etc etc, ale do zeme by som penosklo nedaval.. su to zjavne vyhodene peniaze ..
Odpovedať
@abobo Ja netvrdim ze penosklo je uplne nepouzitelne a verim ze ma izolacne vlastnosti. Len mi to pride ako zbytocne drahe riesenie. Ako ta to vyslo cenovo? Skombinovat makadam s vrstvou penoskla je dobry napad. Neriesil si teda ziadnu dodatocnu hydroizolaciu zakladovej dosky?
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 doska na penoskle ma vysla asi 9-10 tisic, ale dnes verim tomu ze by som dokazal to iste pravit za 8 micku pri doske 120 m2... Ziadna dodatocna hydroizolacia, len na vrchu zhutneneho penoskla poistna folia proti zateceniu betonu do penoskla...
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 vidim ze ani necitas poriadne. Ja podlozie pod domom aktivne ochladzujem tepelnym cerpadlom. A kedze viem kolko stupnov sa mi vracia z podlozia tak viem ze pod domom je nieco malo nad 4 stupnami. takze ta sklamem ja, ale funguje to. ;-)
Odpovedať
@abobo ale vsak to je presne to co som pisal, ja som si vedom, ze solankou ochladzujes podlozie. ale aj napriek uz niekkolkotyzdnovej zime a ochladzovaniu si sa dostal len na nejake 4 stupne .. pricom podla teoreticky izoterm by si mal byt uplne niekde ine ... skus si poriadne precitat nielen ten elaborate ale aj clanok a idealne aj diskusiu k nemu. tam sa dozvies, preco tvoja premise, ze penove sklo pre teba funguje .. a preco by to fungovalo, aj keby si mal len macadam ..
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 to preco tam teraz nieje daleko menej je koli tomu ze solanky mam dostatocny pocet metrov na vykon tepelneho cerpadla. Ja nerozporujem ze bez chladenia by pod domom mohlo byt v zime 10 stupnov. No zvast ze penove sklo v sypanej forme ma izolacne vlastnosti makadamu nemyslis vazne. Skus sa len zamysliet nad hustotou kamena a hustotou penoveho skla.... ;-)
Odpovedať
@abobo neber to v zlom, ja sa nad tym nemienim a ani nemusim zamyslat. nie som geofyzik, TZBckar ale "len" IT clovek s nejakou tou fyzikou a matikou ci uz z vysky alebo strednej. a po precitani elaboratov ludi, co sa tomu ozaj rozumeju a robili realne rozbory a vedecky to zhrnuli, som ochotny skor verit ich zaverom ako tvojim dojmom :) neber v zlom, ale fakt odporucam ten clanok a elaborate precitat. ale uz len tym ze popieras vzlinavost penoskla mas ozaj len a len dojmy a nie fakty ..
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 neber to zle tvoj nazor na IT ckara neni zly, ale ja som po par semestroch na tepelnej energetike ineho nazoru. A s tou vzlinavostou si to mozes prist odskusat, penoveho skla mi ostal este jeden bigbag... Mimochodom ak pozres moj fotoblog uvidis ako boli zaklady vyhotovene a povedz mi ako je mozne ze steny su suche ked podla teba vlhkost po penovom skle vzlina a ja som nedal na doku ZIADNU HYDROIZOLACIU ty IT-ckar... :-)
Odpovedať
@abobo hm zbezne som pozrel.. ale svojim sposobom si ma utvrdil, ze to penove sklo u teba je ozaj len velmi drahy strk .. keby si ozaj veril penovemu sklu, naco si daval 18 cm izolacie do podlahy na zakladovu dosku ? teda kvantum penoveho skla pod dosku, kvantum izolacie nad dosku .. uplne zbytocne ak je penove sklo taky super izolant :) my nakoniec nad zaizolovanou XPS nebudeme mat ani millimeter izolacie .. naco aj .. vsak XPS uz odizolovalo dosku .. a nebudem si znizovat strop a predrazovat stavbu dalsou radou tehal .. cize skor kontraproduktivne, kedze izolaciou dosky zhora dochadzas o vyhodu fazoveho posunu .. to iste, ked si tak veril penovemu sklu, preco si prerusoval aspon virtualne tepelne mosty vyplnanim tvarnic v prvom rade ? tiez silne kontraproduktivne .. ale budiz, ako citam stalo ta to len cas, kedze si vyuzil odpadovy EPS zo susednej strany .. ad hydroizolacia, no my ju budeme mat a to aj protiradonovu, v bratislave je totiz dost velky problem s radonom resp prirodzenej radioactivity ... a ako kukam, ruzomberok na tom neni o moc lepsie ... http://mapserver.geology.sk/radio/ ale hej, mas zopar detailov dost extremne poriesenych systemom kanon na komara :) a musim pogratulovat k BDT, ten vysie fantasticky. jo a to vzlinanie si nepredstavuj, ze tam budes mat vyvierajuci pramen :) ale OK, kazdy mame na to nejaky nazor. ja som tu dal nejake linky na docela vedecke skumania, tak nech si kazdy urobi obraz sam. ja nikoho odrazat nebudem.
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 skoda napisal som ti obsiahly koment, no pri odosielani to padlo a tak sa to sem nedostalo. 40 riadkov pisat nanovo sa mi uz nechce.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?