Základová doska bez základových pásov- mám obavy

Profilova fotka
Ahojte dostal som hotový projekt a prekvapila ma časť základová doska kde chýbajú základové pásy.Jedná sa o montovaný poschodový dom. Ďalšia vec je hrúbka dosky aj s násypom 350 mm - nieje to málo? prikladám výkres s legendou pre lepšiu predstavu.Samozrejme túto časť budem preberať so stavebným dozorom len stretnutie bude až za týždeň. Ďakujem Vám za informácie.
Odpovedať
@ajo323 To je asi blbost, neni to tak ze je to len projekt k realizacii drevostavby ktory neriesi zaklady a platnu?
Odpovedať
Profilova fotka
no je to len projekt na stavebné povolenie ale ked som sa pýtal projektanta tak povedal ze základové pásy nerobia ale zakladajú iba na podsyp 20cm a deku 15cm
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som kazdu jednu vec co mi nebola jasna prechadzal s projektantom nech to vysvetli preco je to tak a nie ze to tak robia. montovane domy su zvatcsa lahsie ako klasicke murovane takze to neusi byt zle ale je to kazdopadne otazka na statika ci je ta hrubka betonu a podsypu dostatocna
Odpovedať
Profilova fotka
Nevyzerá to na RD, takže podľa účelu môže byť aj konštrukčné riešenie. Popis sa nezhoduje s výkresom, v podlahe nie je riešená žiadna tepelná izolácia, hrúbka je diskutabilná najmä preto, že na stavbe sa nedosahuje taká kvalita spracovania ako pri prefabrikátoch a táto doska s funkciou spojitého nosníka má dosť komplikovanú výztuž.
Odpovedať
@ajo323 nie je to ok.
Odpovedať
A nie je ten "štrkokeramický ...." len iný názov pre penové sklo? Vtedy by to ako tak dávalo logiku. Hoci iba 20cm penoskla nič moc !!?? A čo sa týka tých 15cm dosky, asi len ak by išlo o drevodom - inak sa mi zdá 15cm málo, zvlášť ak ide o poschodový dom. Skôr by som ale žiadal projekt statiky a to od statika nie nejakého rozprávkára. Na všetko sa treba projektanta spýtať a nechať si vysvetliť. Lebo POZOR, ak ako píšete ide len o "projekt pre stavebné povolenie" to bývajú často "malúvky" pre následnú "voľnú tvorbu"-anarchiu na stavbe.
Odpovedať
A ak by to bolo ozaj penosklo nevidím v skladbe žiadne fólie, drenáž ....... Tepelnú izoláciu by som tipoval tak niekde okolo Neapola alebo Palerma resp Dubrovníku.
Odpovedať
@ajo323 to určite nie je dobre zrealizovať stavbu podľa tohto! zakladove pasy musia byt aby sa ti dom neposuval a musia byť do nezamrzajúcej hĺbky. V prípade že ide o drevodom by som volil užšie základové pásy ako u murovaného ak ide o bungalov. napríklad pri bungalove murovanom staci kopat 40 cm radlicou a tak budu mat 50 cm pásy .. urcite treba spravit skrivku ornice predtym samozrejme .. dalej DTcka .. podla uvázenia ale je lepsie vyssie pre prípad stojatej vody, vysokého snehu atd .. ak je v okolí potôčik neváhaj dat aj 3 rady .. budes spavat kludnejsie .. ja potok nemam aj tak som dal tri .. a potom platna .. ak ide o drevodom zase sa da mozno usetrit na jej hrubke ale neviem ci sa pri základoch oplatí šetriť.. ja som dal 15 minimálne na bugalov murovaný..
Odpovedať
@ajo323 vela ludi setri na výške základov ale to nie je najlepsie .. ked vidim zakladovu dosku na urovni pozemku tak neviem no ... este si treba zvázit aj okolité domy ked budes mat nizky základ oproti okolitým domom tak budes utopený... ak ak sa ti prívalová voda (hoci z dazda) zaleje drevene steny tak mozes volat statika..
Odpovedať
@pitt2701 zakladove pasy urcite nemusia byt, zakladat sa da aj na doske, ale nie tak ako je to na obrazku.
Odpovedať
@spiderhst :-D ty tu nebloguj a radšej mi už dodaj to o čo som ta žiadal:-D
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vám za informácie len ste potvrdili moje obavy hneď sa mi to nezdalo.Ide aj o to že pozemok je o 40 cm nižšie oproti ceste.Volal som zo stavebným dozorom a ten mi povedal že základové pásy mám určite dať že v tomto okolí sa dáva do hĺbky 80 cm.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pripad001 Ešte som sa projektanta nepýtal či je to penosklo ale budem musieť,projekt statiky samozrejme mám len ja ako laik tomu nerozumiem
Odpovedať
Profilova fotka
@ajo323 pásy nie sú potrebné, ale to, čo píšu o podmáčaní alebo zaliatí má opodstatnenie. Prvý objekt, ktorý som robil na doske bol pred 45 rokmi,bola to extrémne namáhaná budova, ale podklad tvorili cestné panely zmonolitnené betonovou doskou. Len panely mali 20cm+ doska na nich. To nie je návod, tam sa počítalo s vyšším zaťažením, ale doska 15cm robená na stavbe musí byť dobre vyztužená, podklad zhutnený. Potrebujete výkresy výztuže a zvážiť možný vplyv vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajo323 pásy nie sú potrebné, ale to, čo píšu o podmáčaní alebo zaliatí má opodstatnenie. Prvý objekt, ktorý som robil na doske bol pred 45 rokmi,bola to extrémne namáhaná budova, ale podklad tvorili cestné panely zmonolitnené betonovou doskou. Len panely mali 20cm+ doska na nich. To nie je návod, tam sa počítalo s vyšším zaťažením, ale doska 15cm robená na stavbe musí byť dobre vyztužená, podklad zhutnený. Potrebujete výkresy výztuže a zvážiť možný vplyv vody. Nevyjadrili ste sa na účel, ak tam budú zemou vedené siete, treba počíať v okrajových častiach s podmŕzaním a dvíhaním budovy. Štrk to nezachráni, ak vytvorí vaňu, voda zostane.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 aký účel myslíte?Má to byť poschodový montovaný dom.volal som z dozorom a dal som mu aj všetky podklady ale povedal mi že sú nedostatočné a bude treba vela vecí doplniť.povedal mi že hrúbka dosky je dostatočná a aj podla projektu statiky povedal že vrchná časť môže byť ale kedže pozemok je nižšie bude potrebné urobiť pásy a dostať sa nad úroveň cesty.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajo323 podla toho co pises ze si pod urovnou cesty tak vyskopis a polohopis si asi nedaval robit alebo osadenie domu na pozemok pripadne videl projektant vobec ten pozemok pretoze ak je to pod cestou tak napriklad niektore SU chcu vyjadrenie spravy a udrzby ciest a kolega riesil to ze mu dali podmienku ze dom musi byt osadeny nad urovnou cesty a musel dvihnut dom viac ako o meter oproti povodnym planom tak povedal ze ak uz to ma tolko dvihnut vybuduje suteren
Odpovedať
Profilova fotka
@sappa projektant pozemok nevidel ale geodet mu dodal všetky informácie a boli tam aj tieto údaje o výške.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?