Zakladova doska - ako dlho schne?

Profilova fotka
Prosim vas ako dlho ste nechavali schnut zakladovu dosku? Resp.ako dlho je to naozaj potrebne (teraz-t.j. v lete), aby neskor neboli problemy kvoli nedostatocnemu vyschnutiu. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@luluu Týždeň stačí, niekto muruje aj skôr.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo vdakaaa..a..nehrozi po tak kratkom case, ze to nepreschne a budu i napriek dobrej izolacii plesne? Zabudla som spomenut..nie sme podpivniceni. Klasicke zaklady...
Odpovedať
Profilova fotka
@luluu ono ani nejde tak o vyschnutie ako vytvrdnutie, doska vám zmokne ešte nespočetne krát, takže suchá úplne nebude, pozri si môj fotoblog, sú tam aj dátumy...
Odpovedať
ja som mal v projekte napisane ze by beton mal schnut/tvrdnut cca 28 dni tak sme cakali 3 tyzdne a medzitým som behal s krhlou :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacknigga betón je vytvrdnutý za 28 dní podľa noriem, ale stále ďalej zreje a naberá na tvrdosti, murovať sa však môže oveľa skôr.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacknigga aaaha..v projekte sme si nevsimli..tusim to tam nemame...behame s hadicou aj my...Beton C16/20. ;-)
Odpovedať
Murovať môžete už po troch dňoch, ale betón musíte polievať aj naďalej aby nedošlo k zmrašťovacím trhlinám a aby prebehla hydratácia cementu v betóne. Pre nezainteresovaných, po troch dňoch má betón dostatočnú únostnosť a aby dosiahol konečné pevnosti musí sa polievať. Po 28 dňoch dosiahne predpísané vlastnosti, ale aj naďalej bude zvyšovať svoju pevnosť a po roku bude značne vyššia ako po 28 dňoch. Pri stropoch by som muroval asi až po týždni, ale 28 dní netreba určite čakať.
Odpovedať
behanie s hadicou sa da obmedzi prikrytim betonu hned po betonazi foliou, ktora zbrzdi odparovanie vody a beton tak moze zriet pri zachovani dostatocnej vlhkosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 a po kolkych teda izolovat?..potom murovat..
Odpovedať
Kazdy murar ti povie ze 28 dni,a nie tyzden :-D
Odpovedať
Kazdy murar povie ze zajeden treba
Odpovedať
A co chces izolovat? Staci najprv pod murom az potom celu dosku
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jaro113 ten jeden musi byt hned z rana aby chutilo cely den:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 izolovat len dookola ..protiradonku +.....pod..mur.. :-) ...ostatne potom.,.len otazka..kedy tu prvu izolaciu dat od betonovania dosky...dnes je druhy den a manzel zajtra chce nanosit aspon na stred tehly..pripravit.....ja len...ci to nevadi schnutiu.. :-)
Odpovedať
@jaro113 po roku bude mat vyssiu pevnost, ale urcite nie "znacne vyssiu" nez po 28 dnoch...
Odpovedať
@luluu to by nemalo vadiť
Odpovedať
Po 3 dnoch mozes bez problemov naukladat palety na dosku. Taktiez mozes po 3-4 dnoch tekutym asfaltom napenetrovat po obvode + pod nosne steny, na dalsi den mozes natavit ipu. Niekto nedava pod ipu asfaltovy penetrak a niekto ipu na dosku len uklada bez natavovania k doske.
Odpovedať
Profilova fotka
a ako je to s mrazom? ako dlho nemôže zamrznúť?
Odpovedať
Zamrznúť nesmie minimálne 28 dní. Pri mraze vznikajú veľké tlaky, pretože voda zväčší svoj objem o 8-10%. Iba ak by beton zamrzol ihneď po uložení do debenia a po následnom odmrznutí a začiatku tuhnutia sa musí udržiavať nad bodom mrazu min. 28 dní
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 @stowasser @gashtaan @mariott @benco @topvideo @blacknigga vdaka za odpoved ;-)
Odpovedať
@luluu tak na druhy den by som do stredu dosky urcite tehly nedaval ... kam sa tak ponahlate? Treba ten beton aj polievat, idealne zakryt foliou.
Odpovedať
Profilova fotka
Troška odskočím od témy. Dávate niekdo ipu aj na DT dookola ? Pridavam foto ako mi dali majstri na zakladovu dosku. 60m2 ostalo Chcela by som vedieť čo sa da ešte aby sa využila chceli sme ju použiť na DT.
Odpovedať
Profilova fotka
Foto.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
A ako dlho treba polievať? keď už doska stojí 12 dní bez prasklín, tak mám ešte stále polievať??
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?