Zakladanie stavby na podloží F8 - íl s vysokou plasticitou, mäkkej konzistencie, únosnosť 40kPa

Profilova fotka
Dobrý deň, Som tu nováčik a chcel by som sa poradiť ohľadom hore uvedeného podložia. Má tu niekto s takýmto ílom praktické skúsenosti pri zakladaní stavby? Ocením praktické rady a či je to vôbec možné založiť stavbu bungalovu s pivnicou o rozmere 15700x11400. Pozemok má prevýšenie na 38 metroch diagonálne 3m.
Odpovedať
1
2
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@rjanicek7 samozrejme že sa na tom dá založiť dom. Ideálne ak poznáš geológiu aj hlbšie, podľa toho ti statik navrhne spôsob založenia (na pätkách, pásoch, stĺpoch, doske alebo výmenou podložia, prípadne jeho stabilizáciou). osobne som zažil aj pásy aj dosku. Pilóty sa na dom asi nehodia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Čakám na prehodnotenie projektanta a statika, som zvedavý čo vymyslia. Sused vŕtal studňu asi 40 metrov vedľa a tam bol il ešte v 5 metroch. S geológom sme robili skúšku s viac ako 2 metrovým roxorom a v jednom mieste som ho rukou utopil 2 metre, a z toho mám strach.
Odpovedať
@rjanicek7 asi by som skor hladal rady u statika a geologa co ti robil skusku nez tu... unosnost podlozia poznas, teraz nech statik navrhne zaklady. @slavoslav sused cez ulicu ma dom na pilotoch, co je v zemi, to nevidno... preco by sa na dom nehodili?
Odpovedať
@gashtaan lebo je drahá ich realizácia ak sa bavíme o baranených, alebo vibropilotách, ale dá sa aj lacnejšie založiť dom.
Odpovedať
@slavoslav nuz tak to je mozne, myslel som, ze to myslis z estetickeho hladiska :)
Odpovedať
Profilova fotka
@rjanicek7 chcete povedať, že ste vo výkope (alebo na teréne) rukou zatlačili roxor 10-15 mm do hľbky 2 m? To nie je pôda na zkladanie ale bažina. Fotky o tom nesvedčia. A toho čo vykopal bazén a neodviedol von kopnite do členka, akú takú únosnú zeminu rozmočil, to treba znovu odkopať. Tu Vám rady odtiaľto nepomôžu, ani odborníci čo tu sú nevidia skutočný stav a nemajú výsledky skúšok, treba seriózneho geologa, statik je až následný.
Odpovedať
Profilova fotka
Ten roxor som rukou zatlačil už vo výkope hlbokom 1,5m. Keď prestane pršať skúsim 6m roxor na viacerých miestach. Stredom výkopu sme urobili jemnú ryhu ktorou odteká voda preč s pozemku ešte jeden fakt výkop sa nachádza asi 5m ďaleko a 4m vysoko od rieky Rajčanky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
Tak sa pripomínam po roku ako, sme poriešili zakladanie stavby na podloží íl F8. Po návšteve geológa, následne statika, sa navrhlo založenie na veľkopriemerových (600 mm) PILÓTACH. Po návšteve pána nemenovanej firmy prišla cenová ponuka na založenie na mikropilotách v dôsledku problému s veľkou váhou pilotovacej plošiny. Tento rok v apríli prebehla realizácia 28 ks mikropilót 8 m do hĺbky. Potom nasledovali ďalšie výkopové práce, 300 mm návoz makadámu, prehĺbenie základových pásov, vyliatie podkladového betónu na spodok základových pásov, uloženie armokošov (strmienka ᴓ 8mm 540x540 mm previazané z 6 ks ᴓ 20mm roxory 6 m), zašalovanie základových pásov, zaliatie základových pásov. Dnes som dokončil ležatú kanalizáciu, došalovať platňu, zaliať, a potom už budem pokračovať tak ako ostatný.
Odpovedať
@rjanicek7 Taky kusok od Rajcanky by si mohol mat v tych 8m uz aj strkove podlozie. Kde to vlastne stavias? Ja som z LL.
Odpovedať
Profilova fotka
Staviam kúsok od brodu pri reštaurácií Pltník v Poluvsi, ked sa prejde cez Rajčanku od Pltníka do ľava asi 800 m. S firmy ktorá realizovala mikropilóty tu bol geotechnik, s ktorým sme kopali sondu a on navrhol 8 m mikropilóty s tým že v tej hĺbke už je únosné podložie. Už v 5 m bol íl F1 zo štrkmi.
Odpovedať
@rjanicek7 pozeram na fotkach co prave pridavas, ze okolo stoja aj ine domy... tie maju ake zaklady?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
vacsina normálne to len my sme v hĺbke objavili takýto parádny materiál.
Odpovedať
Profilova fotka
Z fotiek sú najkrajšie tie s dcérkou - ako polieva :-) . To bola skúška nosnosti deky - už môžete ťahať múry :-)
Odpovedať
@olgamala to je uzasne, ze aj na stavbarskom fore si nasla ňu ňu fotky.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan A je to zlé? Proste som si ju nemohla nevšimnúť. Bola milá, nie? Pekné zábery :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Ale samozrejme nehľadala som tu ňu ňu fotky ako si ich označil. Tiež riešime nejaké problémy ohľadne stavby a hľadám tu pomoc.
Odpovedať
Profilova fotka
Natálka ďakujeje za pochvalu :-)
Odpovedať
Zdravím, ja mam podobný problém, môžte mi dať kontakt na firmu tých mikropilótov, Ďakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@rjanicek7 Teraz si ma trochu zneistil,tiež mám na pozemku íl F8 ... ,ale projektant zakladanie neriešil na pilotach. Mám klasického pásy so šírkou 80cm a hĺbkou 1,3m a to bude uložené na strkovom vankúši na doporučenie geológa , ktorý robil IGP
Odpovedať
@jedendvatri neboj. On tam mal mociar, nie il. My sme cela ulica domy na ile. Ide o to aky je. Ak bez dazda vysycha tak, ze az puka a ked prsi, sice sa don zaboris ale na viac ako 20-30 cm do neho roxor nevopchas, tak kludne na pasy. Mysli akurat na odvod dazdovej vody z ryn.
Odpovedať
@jedendvatri tiež máme F8, podobne navrhnuté základové pásy...nie som teda geológ ale tie štrkové vankúše tam podľa mňa nesmú byť. V PD to máme vyslovene zakázané, pod základovú škáru môže vytlačiť vodu z ílu, ktorá sa tam bude držať a tá následne môže rozmáčať základovú škáru....skúste si to pre istotu u niekoho ešte preveriť
Odpovedať
@kamajabo F8 sú ťažko priepustne až nepriepustne , takže z vrchu by sa tam voda nemala dostať a spodnú vodu našli v 5m.mám tam mať strkovy vankúš uložený na geomrezi z dôvodu vytvorenia sudrzného podkladu pre rovnomerne sadanie , pretože ten il sa bude "hýbať" ,ak sa tam aj tá voda dostane ,tak sa dostane rovnomerne pod celý základ práve vďaka tomu štrku. Popri skare pre betón mám navrhnutú drenaznu rúru , ktorá bude v spodnej časti pozemku vyvedena aby sa tam voda nedržala. Ale namiesto tej drenazky rozmýšľam , že zakladovu škáru budem viesť v spade do jedného rohu odkiaľ sa to zase spodkom pozemku vyvedie. Efekt ten istý ,ale ďaleko jednoduchší. Projektant,statik sa zjavne držali toho čo odporučila a opečiatkovala firma na IGP , ktorý pripomínal skôr knižnú publikáciu ako nejakú správu. Tiež som myslel , že budem mať v základoch kopu železa a nebude tam nič okrem kotiev pre DT.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
rjanicek7 kolko ta vysli tie piloty so zakl. doskou ?
Odpovedať
@rjanicek7 tiež by ma zaujímala cena..o koľko sa základy predrazili...
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.youtube.com/watch?v=84_VN... Zdravím všetkých, na tomto odkaze nájdete video z kopania záseku na tom videu je najlepšie vidieť aký sme mali zlý materiál na zakladanie stavby.
Odpovedať
@rjanicek7 Zdravim, my sa prave rozhodujeme stavať na podobnom podloží. Rovina, v hlbke 1m už voda a rozmočeny íl ale máme možnosť ísť aj do svahu, kde tento problém s vodou nie je. Zaujmalo by ma predraženie zakladov na pilotach oproti "pôvodnému rozpočtu". Radšej investujem naviac do pivnice vo svahu ako do pilotov a dom by bol bungalov s garažou.
Odpovedať
Dosť zvláštne že v kruhoch študovaných odborníkov nejestvuje jasná odborná štúdia na to či štrkové lôžko v íle ,alebo nie. Projektant mi ho navrhol ,zaplatil som si konzultáciu u ďalšieho odborníka (statik) ,ten mi ho neodporučil. Obaja mali k dispozícii IGP. Nedávno som sa bavil s ďalším studovaným a jeho názor bol: Štrkové lôžko je nutné robiť v íle kvôli zvýšeniu únosnosti, t. j. do základovej škáry NESMIE zapršať, musí byť suchá, makadam frakcie 64-32 mm zhutniť a až následne realizovať betónové základy. Domnienka, že by v hĺbke 1,3 m mrzla voda nie je relevantná. Nezamŕzajúca hĺbka je 80 cm. Takže ako sa má neodbornik zariadiť.
Odpovedať
@jedendvatri skusim prispiet :) ilovita poda je velmi nachylna na zmenu konzistencie vplyvom vlhkosti. Cim je il viac premacany, dramaticky straca unosnost. Naopak ked je suchy, je tvrdy, nie je vtedy obava o jeho unonost. Treba si uvedomit, ze ak spravis pod zakladmi strkove lozko, strk je vysoko priepustny, tak voda si najde cestu najlahsieho odporu, teda v tomto pripade pod zaklad. A tam neustale bude premacat il a znizovat jeho unosnost. Preto ak ti statik hovoril, ze lozko nie, tak ti hovoril pravdu. Nepochybujem o tom, ze to ma vo svojej praxi naratane a presne vie ake dramaticky rozdieli su v unosnosti tvrdeho ilu a rozmoceneho ilu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@rjanicek7 ja som staval na rovnakej plasteline klasické pásy. Odvodnili sme to , nechali preschnut a rýchlo zaliali.tak uvidíme či to nespadne.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?