Zakladanie drevostavby na pilótoch / zemných skrutkách

Profilova fotka
Ahojte, máte niekto skúsenosti so zakladaním drevostavby na pilótoch alebo zemných skrutkách? Mám výrazne svahovitý pozemok (Prevýšenie 2-3 metere) a preto uvažujem o takejto možnosti. Bol by som rád za Vaše názory, skúsenosti. Prikladám ilustračný obrázok. Ako vychádza cenovo takéto riešenie? Nebetónujú sa základy, ale iba piliere na ktoré sa položí drevená konštrukcia.
Odpovedať
v pohode robil som jeden dom v principe rovnakym sposob ............a stoji uz par rokov :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hainburgtomas nieco podobne: http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...
Odpovedať
@hainburgtomas zakladanie na pätkách je jedno z lacnejších zakladaní, ale na svahu by to mohol byť problém v závislosti od geológie (úloha pre statika), pilóty sú ale zasa drahšie riešenie. O zemných skrutkách by som pre stavbu domu radšej neuvažoval .
Odpovedať
Profilova fotka
@dobrydom Veľmi dobre to vyzerá a niečo podobné budeme asi riešiť. Predpokladám, že však vo väčšom svahu a s menším počtom pätiek. Dá sa poslať orientačný rozpočet za hrubú stavbu + krátky popis do pošty konkrétnej drevostavby?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Aký je vlastne rozdiel medzi pätkami a pilótmi? Akonáhle dorobíme projekt, tak na miestach kde budú pilóty/pätky dám spraviť určite geologický prieskum.
Odpovedať
@hainburgtomas piloty sa pouzivaju pri hlbinnom zakladani t.j. ked je unosne podlozie prilis hlboko, pripadne aj vobec neexistuje. piloty existuju bud prefabrikovane, ktore sa "narazaju" do podlozia strojom, alebo sa zhotovuju priamo na stavbe, tzn. vrt sa zalieva betonom. tomuto sa podla moznosti snaz vyhnut, je to asi najdrahsi sposob zakladania. patky sa pouzivaju hlavne pri skeletovych systemoch, ked je zatazenie prenasane rovnomerne medzi viacero vhodne rozlozenych bodov, k tomu ale potrebujes primerane unosne podlozie. geologicky prieskum daj urobit este pred tym, ako budes mat hotovy projekt, v opacnom poradi to nema zmysel, podla toho prieskumu ti statik navrhne vhodny sposob zalozenia stavby. este jedna vec - ten dom z obrazku ktory si poslal nemusi byt zalozeny ani na pilotoch, ani na patkach, moze to byt kludne vhodne navrhnuty zakladovy pas a na nom vybetonovane piliere, ktore sluzia na prekonanie vyskoveho rozdielu. tymto sposobom to idem riesit aj ja a mam este vacsie prevysenie ako ty..moja rada - najdi si dobreho statika :)
Odpovedať
...zdravím.... ... my máme dom- montovanú drevostavbu, tiež vo svahu... dom sme zakladali na pätkách... keby som však môhol vrátiť čas- dom by som radšej riešil na pilótach... nie že by som nespokojný s našim riešením, ale založenie na pilótach je určite lacnejšie riešenie... čo mám informácie pri pilótach je dôležitá hĺbka pilóty ( pre nás bol problém dostať do svahu stroj, ktorý by vyvŕtal dostatočne hlbokú dieru pre pilótu)... pozri blog http://pasivnidum.blogspot.sk/2008_04......
Odpovedať
Profilova fotka
@benco ďakujem za vysvetlenie. Pätky však majú tiež vybetónovaný svoj základ nie? Čo sa týka geológa, tak pokiaľ neviem ani kde mi bude ešte dom stáť, tak mi je zbytočný. Bude mi robiť vrty možno tam kde nebude žiadna stavba. Predpokladám, že by to bolo najlepšie robiť po prvotných štúdiách, ktoré si navrhneme s projektantom. Na niektorých miestach mám aj 9 metrové prevýšenie takže podľa mňa je projekt dôležitejší. Aspoň jeho prvotná fáza. Oprav ma keď sa mýlim. Následne by sa kontaktoval aj statik s jeho návrhom riešenie pre konkrétny projekt. Pokiaľ nevie o aký dom sa jedná, tak bude zbytočne predimenzovávať návrh zakladania.
Odpovedať
Profilova fotka
@resoro som rád, za každý takýto príspevok. Rozhodoval si sa aj medzi zemnými skurtkami? Myslím, že to by mohlo byť pre teba tiež riešenie nie? Zatiaľ som nevidel žiadnu cenovú ponuku na pilóty, vôbec netuším v akých sumách sa bavíme. Nemám teda žiadne podklady pre porovnanie. Verí, že ich sem raz doplním, keď sa stavba bude uberať týmto smerom.
Odpovedať
@resoro @hainburgtomas benco to pomenoval skoro úplne preto len zhrniem. Oba spôsoby sú v podstate založené na pätkách, len s tým rozdielom, že pilóty prenášajú zaťaženie do hlbších únosných vrstiev (kľudne môžu byť aj desiatky metrov dlhé), alebo napr. ihlanové vytvárajú styčnú treciu plochu (v prípade že únosné podložie je nedosiahnuteľné ) a pätky roznášajú hmotu v nezamrznej hĺbke cez plochu pätky. Nie je pravda že piloty sú lacnejšie ako pätky alebo iný spôsob zakladania, práve naopak a ani mikropiloty nevyjdu lacnejšie. Podľa jednej analýzy (neviem ju narýchlo nájsť, preto nepriložím link) vyšlo práve zakladanie na pätkách najlacnejšie a výhodou tiež je zníženie počtu tepelných mostov od podlahy. Aj napriek tomu by som ale nepaušalizoval tento fakt, lebo v inej geológii sa to môže líšiť a v porovnaní nebolo porovnanie so zakladaním na izolovanej doske, ktorá je v riešení tepelných mostov nekompromisne najlepšia.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav No myslím, že mám už všetko zodpovedané :-) Ďakujem. Ozvem sa so svojimi skúsenosťami ak sa pustíme týmto smerom.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobry den, Chcel by som sa opytat k teme - mame pozemok do svahu (od asfaltky smerom hore) rozmer 20*50m, a jedna sa o vyskovy rozdiel (prevysenie) - 8-10m na 50metrovy svah, s tym, ze na vrhu svahu je uz miernejsi vyskovy rozdiel. Na vedlajsom pozemku uz pan stavia ale klasickou "pivnicovou" formou a mozem povedat, ze na posilnenie stien su tam pouzite kubiky betonu, comu by sme sa my chceli vyhnut a isli by sme skor do moznosti patiak ktoru tu dal pan pod nickom dobrydom. Mame uz predstavu domu (rozmer 10*12m) a jednalo by sa o drevodom. Pozemok by sme chceli mierne upravit na terasovy. Otazka je, ci je patky mozne pouzit aj pri horeuvedenych prevyseniach 2-3m na 10m? - je mozne pri takychto skeletovych (drevenych) systemoch pouzit podlahove vykurovanie a dat krb (pytam sa kvoli nosnosti skeletu)? - nie je energeticky narocnejsia takato forma stavby, kedze dom je v podstate vo vzduchu a spodok je nechraneny? - v inej teme som nasiel nieco podobne- monoliticke patky a zaklad je rieseny prefabrik.betonovymi panelmi: http://www.bydleni.cz/clanek/Stavba-d... - je velky stavebny rozdiel v tom co uvadza pan pod nickom dobrydom a linkom vyssie a je lepsie ist do dreveneho skeletu, alebo betonoveho (ked potrebujem lepsiu nosnost kvoli podlahovke a krbu)? - viem ze je to individualne, ale aka je orientacna cena takychto zakladov na patkach na priblizne 100-120m2 drevodom s horeuvedenym prevysenim? - dal by sa spodok takejto konstrukcie (zakladu) pouzit pripadne aj ako "pristresok" pre auta (aby sa ten prazdny priestor nejak vyuzil :)). Geologicky prieskum chceme urcite spravit, a projekt domu riesi firma komplet (architekt, statik, a pod). Vopred dakujem za vsetky prispevky
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
Dobrý deň ako ste teda dopadli? domy už stoja? Tiež rozmyslam nad podobným riešením.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?