Z polovice podpivničený dom

Pekný večer strecháči, som tu nová a potrebujem poradiť s nasledujúcim: rozhodli sme sa stavať poschodový dom, čiastočne podpivničený ( polovica domu ). Je toto dobré riešenie ( červený krúžok )? Nemali by byť deky prepojené spolu, aby nám dom nesadal, nepraskol? Rozmýšľame, že by sme ich robili spolu, ale tým pádom by vznikol tepelný most, keďže medzi nimi nebude izolácia .... nie ? Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
no toto iste neni dobre riesene... Som laik ale zda si mi to zle riesene staticky a aj tepelnotechnicky. A pivnica bude vykurovana ci len na uskladnenie?
Odpovedať
Staticky je to poriešené piliermi. Pivnica bude vykurovaná.
Odpovedať
ja mam tiez ciastocne podpivniceny dom, a risene to mam tiez takto isto, spolocnou dekou, ale zase mam zateplenu celu pivnic aj zaklady z tvarnic 10tkou styrodurom + aj do podlahy pojde izolacia
Odpovedať
manasko izoláciu pod deku na prízemí si tiež dal ?
Odpovedať
@blacksr @antonmesaros @slavoslav @stowasser @jan45 @majkoj čo vy nato?
Odpovedať
ešte sme hútali, či by to nemohlo byť takto nejak :
Odpovedať
@alfonzka to že dáš styrodur a dáš DTčka z vonku aj z vnútra?
Odpovedať
@cvoky8 DTčka budú len k pilierom, pod nosné priečky, piliere budú 4. Zvyšok bude hlina. Neviem to napísať zrozumiteľnejšie :-)
Odpovedať
@alfonzka z rezu nie je jasné ako je napojený základový pás nepodpivničenej časti a podpivničenej. ak je to dilatované zateplením medzi nimi, dilatácia musí pokračovať cez všetky vrstvy, ak nie potom tam vzniká tepelný most.
Odpovedať
@slavoslav napojenie bude cez 4 piliere, ktoré budú z boku zateplené ako základy na rukou kreslenom reze
Odpovedať
@alfonzka a je to tak nutné? to navrhol statik? trochu mi uniká pointa tohto riešenia.
Odpovedať
@slavoslav preto som sa sem zaregistrovala, aby sme zistili aj iné názory, nakoľko sa ani nám nepozdáva to, čo máme v projekte. Podľa projektu je to riešené tak, že nie sú tepelné mosty, my sa však obávame toho, že dom praskne , keďže bude spojená podpivničená časť s nepodpivničnou časťou len základmi (t.j. v hĺbke 2,5 m ). Preto rozmýšľame nad tým, ako by sa to dalo spraviť tým, že by sa spravila deka ako celok ( spolu so stropom pivnice ), aby sa dom "nerozchádzal" .
Odpovedať
Článok sa načítava...
ak chcem kompaktný základ tak sa to navrhuje napr. tak, že výškový rozdiel nie je väčší ako 0,5m (vzniknú také schodíky). je to nakreslené tak, že nie je vidieť zakryté konštrukcie. Iná možnosť je spriahnúť podlahovú a stropnú dosku. iný rez by nebol? alebo čo tak spýtať sa autora ako to vlastne uvažoval?
Odpovedať
@alfonzka ak myslis izolaciu pod pivnicu deku, tak tam je klasicka vrstva kamenov aby nevzlinala vlhkost a amozrejme pod nosne steny 2vrstva izolacie a to iste aj pri hornej deke v nepodpivnicenej casti... hlinu priamo pod deku nedavaj lebo z nej vzlina vlhkost
Odpovedať
Profilova fotka
A ČO HOVORÍ PROJEKTANT....? A ČO HOVORÍ STATIK.......? ČO HOVORÍ GEOLÓG..........? A ČO HOVORÍ STAVEBNÝ DOZOR...............? TO TU FAKT MIENIŠ TÝMTO SPôSOBOM RIEŠIŤ TIETO VECI...? Keby si sem napísala, že cítiš potuchlinu v pivnici, alebo Ti zateká popod škridlu... alebo že máš po búrke mokré fľaky v jedálni pod balkónom.... - to by som ešte pochopil. :-D Ale ešte raz si prečítaj prvé 4 riadky môjho príspevku a zmaž túto diskusiu, PLEAS.
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonzka dom bude rozne sadat bez ohladu na to ci mas jednu deku. A prave preto sa v mieste styku podpivnicenej a nepodpivnicenej casti sa robi obycjane dilatacia. A to nie len na "deke" ale komplet "celym"domom :). To riziko a potrebnost samozrejme musi zvazit statik s projektantom.
Odpovedať
@leonardom Ďakujem za poučenie :-D myslíš, že sme neriešili? len sme chceli poznať iné názory .... ten tvoj nám naozaj pomohol :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonzka Prečítaj si odpovede - všetky - a úprimne si odpovedz, že o čo si z nich múdrejšia.....? :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Profilova fotka
@manasko Zdravim , ja by som sa chcel opytat , ako ste riesili tie spodnu dosku pivnice s hornou nepodpivnicenou doskou ? resp . ako sa robia tie kaskady by som chcel vediet pribliznejsie , dakujem
Odpovedať
polovica podpivicne podpivnicne dom cisty pruser pri SK majstroch a vidim ze aj projektantoch. Projektant mal urobit detail spoja. Preto je mudrejsie podpivnicit cely dom 🙂 Prave preto mame celý dom popdivniceny . 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@dzastin_priest ahoj. Urobili sa 3 obrovské patky z betónu kde boli vloz. Arm.siete a veľa prútov toto všetko bolo previazané so základmi nepodp. Casti. Mam z toho aj fotky. Robili sme si to sami a oproti projektu sme tam ešte nejaké železo pridali a vsetok betón vibrovali. Dom stoji, drží žiaden problém. Platna nepodp. Casti je v jednom celku s podpivnič. Všetko je to previazané železom navzájom plus. Vibr. Beton.
Odpovedať
@marrad prave preto sme si to robili sami. Aké si urobíš take mas. 😉 Da sa to, len to treba mať premyslené. Predsa len pivnice su skvelé avšak drahé záležitosti. Ale nebanujeme.
Odpovedať
no neviem ci ti tu tie nazory a rady pomohli skor si myslim, ze keby som to chcel aj ja takto riesit tak jedine s odbornikmi a to budete skor mudrejsi co a ako 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?