Ytong Theta

Dobrý deň, budúci rok plánujem začať stavať, prečítal som si množstvo tiem ohľadom stavania, a zaujíma ma jedna vec a to materiál Ytong Theta. Na internete je toho veľmi málo napísané ohľadom skúseností so stavaním z tohto materiálu. Na stránke http://www.lacnestavanie.sk/produkty/... som našiel taký cenník tvárnic ytong (nehovorím, že nie sú niekde inde lacnejšie tvárnice) ale prečo je ytong theta 500 lacnejšia ako ytong lambda 300? Nechcem počuť názory, že nestavaj z ytongu atď, zaujíma ma len konkrétna otázka z akého dôvodu je to lacnejšie. Je to preto, že je to novinka a kým nie sú referencie ytong ju dáva lacnejšie aby sa začala kupovať a tým neskôr zvýšia cenu? Ďakujem
Odpovedať
Ach... už som si všimol, že ide o dĺžku 300 a lambda je 599. Odpoveď som si dal sám :)
Odpovedať
@p3t3r ideš stavať z lamdy 300?
Odpovedať
ja som staval z lambdy 300 tiez, no samozrejme musisz ateplovat.Keby sa dalo, stavial by som aj zo 200, no statik to nepovolil.
Odpovedať
@tinkaro ešte stále uvažujem z ktorého ytongu budem stavať. Dobre a ľahko sa s ním pracuje, dovoz zdarma, proste je to môj typ. Dom bude postavený na Orave, kde zimy sú iné ako na južnom Slovensku. Preto plánujem dať asi Lambdu 450 a nezatepľovať. P.S.: nie som žiadny murár ani nerobím v takej oblasti, čiže len čo mi známi poradili :)
Odpovedať
@p3t3r Rozumiem dobre? Na Orave je teplejšie? Preto porovnávate a hovoríte, že volíte nezatepľovať? Alebo som niečo nepochopila?
Odpovedať
@blacksr túto zimu čo bola sa teploty vyšplhali tuším na -36 stupňov :) Nehovorím, že nezateplím, ale chcem dať hrubší múr. Chcem mať v dome tepľúčko a nechcem veľké náklady na vykurovanie domu.
Odpovedať
@p3t3r tak ešte študuj, lebo sú aj lepšie a lacnejšie riešenia. Aj z Ytongu ;-)
Odpovedať
@p3t3r pre teplucko v dome a male naklady na vykurovanie domu treba zvolit tensiu stenu + zateplenie. Vyjde ta to cenovo cca narovnako alebo mozno este menej, ako keby si si dal iba hruby mur bez zateplenia. Nehovoriac o tom, ze pri volbe tensi mur + zateplenie budes mat vyssi tepelny odpor steny v porovnani s hrubym murom bez zateplenia = budes platit menej za vykurovanie. ;-)
Odpovedať
@p3t3r aj my ideme stavať z lambdy 300 a budeme zatepľovať ;-)
Odpovedať
@calimero čo mi vieš navrhnúť ty? :) @petogen ďakujem Ti. Stále uvažujem nad tým, či dať tenší múr + zateplenie, alebo hrubší a bez zateplenia. Mám ešte otázku jednu: momentálne ešte bývam v rodičovskom dome, máme taktiež zateplený dom. Nezatepľovali sme len južnú stranu a myslím že sme urobili dobre, lebo izby, ktoré sú do slnka sú tepľučké. Mám aj ja nezatepľovať južnú stranu?
Odpovedať
@tinkaro tak Vám držím palce nech postavíte :) Mňa to čaká až o rok, takže sa zatiaľ len "pripravujem" na to všetko
Odpovedať
Profilova fotka
@p3t3r jasne že všetko zatepliť. Nezateplujeme len kvôli zime ale aj kvôli horúčavám
Odpovedať
Článok sa načítava...
@p3t3r: teplucko je kvoli oknam na juznu stranu a nie kvoli stene. Urcite zateplit vsetko. Inak da sa stavat v pohode z Ytongu 250, myslim ze to oznacuju ako pevna tvarnice - ziadna lambda a na to daj 30 cm sedeho Eps. Urcite na Orave nechod do len do 45 Lambdy. Ak by si ju zateploval, tak 10 cm je zle to radsej nezateplit, tam by sa musel pocitat rosny bod a pod 15 cm by si sa nedostal, takze stenu by si vo vysledku mal 60-65 cm. Zakladne pravidlo - neizoluju hrube mury ale izolacie - mur je len nosna staticka cast. Este dost velka nevyhoda tej lambdy je, ze je to lahky material, takze nevie nejak naakumulovat teplo. Tehla, beton, betonove tvarnice su na tom podstatne lepsie. Preto aj @blacksr si do svojho domu davala priecky z tehly, @mio23 staval z betonovych vybrolisovanych tvarnic a pod.
Odpovedať
@p3t3r Ytong 25cm P4-500 + 25cm EPS. Tepelný odpor skoro dvojnásobný.
Odpovedať
Profilova fotka
@p3t3r Mne ked niekto povie, ze uvazuje NEZATEPLIT juznu stranu domu pretoze tam svieti slnko tak mu nevaham na drzovku povedat s istotou ze ODKEDY NA JUZNEJ STRANE SVIETI SLNKO? a este dodam ze vecer o 22:00 ? ;-) Len tak z brucha strelim ze v zime je zateplenie dolezite (ale aj v lete... je aspon chladok) a v zime slnko svieti (ked svieti a nema ani taky vykon) 1/3 dna a 2/3 dna nesvieti... Nechapem preco ludia tvrdia ze na juznu fasadu svieti slniecko ;-) :-D Ved ono pomerovo vlastne nesvieti vtedy ked ho treba, v najvacsom nocnom mraze :-p Cize po zaokruhleni pre mna slnko nesvieti vobec na juznu fasadu v zime.. Som ale drzy co? :-D pretoze viac nesvieti ako svieti :-p Predstavujte si dni aj ked spite a nieste v realite. Den nema 12hodin ;-) Vnimajte aj noc. A zateplovat sa ma komplexne a rovnovazne podla mna.. Cize ak dam na mur 20cm tak kazdy mur ma mat 20cm aby nevznikla nerovnovaha v niektorom mieste a aj problem.. Zateplovat sa ma uz z pod zeme.. Nie len fasada... Teplo sa pohybuje smerom k chladnemu miestu. Teplo sa nehromadi a nejde do tepla aby bolo este vacsie teplo? Najde si svoju chladnu drahu ;-) :-p a tym moze byt nezatepleny zaklad, cokel atd atd.. alebo nedostatocne zateplene ktore moze sposobovat efekt vlhnutia a este vacsie zvysovanie uniku.. Zateplenia Pod 10-15cm je zbytocna praca.. Aj na bytovkach kto zateploval pod 15cm je to smiesna a vyhodena investicia (uz 10rokov mozno maju skusenosti ludia ze im plesneju byty a prave rpeto ze zatepluju tenko! nie preto ze dali EPS).. Vid ceska republika a ich metodicka prirucka zateplovania bytovych domov... V CR to vedia ;-) my sme LEN titulovany ludia a nic viac ;-)
Odpovedať
@mio23 otazka na teba ako planujes robit instalacie, po strope, v podlahe?a zvysok iba dosekavat...
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik85 jednoducho, bez sekania ;-) http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m...
Odpovedať
@calimero ďakujem, čo znamenajú tie P4, P2...? A nemám dať radšej 30cm? Je to predsa Orava... @mr79 lambda oproti klasickému ytongu 25,30,.. nevie akumulovať teplo? Podľa môjho myslenia, je to dobré. V zime aspoň nie sú chladné múry, či sa mýlim? @mio23 naši nezateplili a okná nemáme zasa také veľké a je tu tepľúčko oproti susedom, ktorý zateplili južnú stranu a majú v dome zimu. Možno je to kúrením, ale my nekúrime v lete takže neviem.
Odpovedať
@p3t3r uz ti nato odpovedal mr79 a mio23. Urcite zateplit vsetky strany. Dobru kombinaciu navrhuje calimero a mr79 t.j. Ytong 25cm (pokial statik potvrdi, ze 25cm Ytong je ok co sa tyka statiky domu) + EPS 15cm aspon, aj ked 20cm ci 25cm by bolo urcite lepsie. ;-)
Odpovedať
@p3t3r je to jedno ci lambda alebo klasicky ytong - je to porovity material, plny vdzuchu. Je velmi lahky a preto neakumuluje teplo. Beton, tehla - su tazke takze naakumuluju viac tepla. Sprav si pokus. Zozen jednu tehlu a jednu Ytong tvarnicu a nechaj ich na slnku. Potom odnes zo slnka prec. Staci ti potom pocitovo rukou zistit po urcitych casovych intervaloch, ze tehla bude dost dlho vyzarovat teplo - pre niektorych uvadzam ze je to ingfra ziarenie ;). Urcite neriesit len steny, strop urcite aspon 40 cm, a podlaha aspon 20 cm - s tym treba ratat. Len pre info: kubik sedeho fasadneho EPS sa da zohnat za cca 50 Eur za kubik, teda 25 cm bude 12.5 Eura na m2. Tolko stoja myslim 3 kusy 375 lambdy.
Odpovedať
@p3t3r: este jedna rada, aj pre viacerych. Zakladny rozmer EPS je 1x0.5m x hrubka. Ale v pohode vedia spravit a dodat 1x1, 1x2, asi aj 2x2 (tusim ze ten mal @mio23). Z vacsieho si mensi stale spravis, ale mas menej spojov medzi jednotlivymi tabulami a myslim ze aj rychlejsie sa s tym bude robit.
Odpovedať
@mr79 super. Ďakujem za informácie. Len má stále zaujíma rozdiel medzi P2, P4 atď... Ešte otázka, ktorý EPS mi vieš odporúčiť? Ak je v nich nejaký rozdiel, myslím v značke. Ktorý dať na múry, ktorý na strop, na povaly atď.
Odpovedať
@p3t3r P2 a P4 je pevnostná trieda, pevnosť v tlaku. P4 je pevnejší ako P2. Na Orave je chladno, práve preto treba ísť do tenšieho muriva, aby ostalo dosť miesta na izoláciu. Lebo nech je to akákoľvek Lambda alebo Theta, nikdy nedosiahne tepelný odpor poctivej izolácie. Čo sa týka akumulácie tá závisí od objemovej hmotnosti, teda hustoty materiálu. Čím ťažší materiál je, tým má vyššiu akumulačnú schopnosť. Je to výhodné napr. vtedy, keď sa v lete ochladí na pár dní, steny ostávajú dlhšie teplé a toto teplo postupne odovzdávajú okoliu. Alebo opačne. Keď vystúpajú letné teploty nad nepríjemných 30 stupňov, akumulačnému materiálu trvá dlhšie, kým sa prehreje. Názory na akumulačnú schopnosť sú však rôzne a pokiaľ je príliš veľká, môže spôsobovať problémy. Napr. keď treba rýchlo vykúriť interiér, v prípade akumulačných stien to trvá dlhšie, lebo veľa tepla treba najprv odovzdať stenám, aby sa zohriali.
Odpovedať
@calimero super ďakujem Ti. Zmenili ste mi názor na stavbu domu v tejto oblasti. Uvažoval som o thete alebo lambde 450. Ale ak by som mal potom to otepliť tak by som mal múr asi poriadne hrubý :) Inak taká otázka, čo by sa stalo kebyže je múr 450 + EPS na to nejaký, kde by nevznikal rosný bod? Uškodilo by to domu nejak?
Odpovedať
@p3t3r na vypocet rosneho bodu existuje program, ja ho nemam. Ale existuje take laicke poravidlo, ze tepelny odpor izolacie by mal byt vyssi ako tepelny odpor muriva. Ak ma 45cm Lambda tepelny odpor 5,06 izolacia (bezny EPS) by musel mat hrubku aspon 21cm. Vznikla by tak stena 66cm hruba a navyse velmi draha. Je to absurdne riesenie. Rovnaky tepelny odpor dosiahnem napr. pri pouziti Ytong 25cm + 30cm izolacie. Je to daleko lacnejsie riesenie.
Odpovedať
@calimero určite teraz budem riešiť stavbu domu tenší múr + EPS. Oplatí sa kúpiť EPS už teraz keďže ropa ide hore a tým pôjde EPS? Alebo počkať, keďže plánujem dom zatepliť až za 2 roky, či bude niečo nové na trhu?
Odpovedať
@p3t3r je uplne fuk ci ide ropa hore alebo nie, trh funguje na zaklade dopytu a ponuky, material zlacnel a drzi sa dole alebo este zlacnieva, to su len kazdorocne dristy, ze treba rychlo kupovat, lebo pojdu ceny hore 20% a viac ... toto pocuvame uz par rokov ... ked sa zacne stavat potom zacnu ceny rast, skor nie ...
Odpovedať
@kriloter ..bohužiaľ ceny iśli fakt hore
Odpovedať
@kriloter nemyslím si, že pôjde už dole, predsa ropa ide stále hore. Nebudú predávať niečo pod cenu. Aspoň v tejto oblasti.
Odpovedať
@p3t3r pod cenu? :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?