XPS ako šalovanie a natavovanie IPY

Ahojte. Rád by som poprosil skúsenejších o radu: Mám zašalovanú základovú dosku XPS-kom 170mm, ktorá je zarovno terénu. Keď položím IPU pod obvodové murivo, bolo by asi dobré ju nechať pretŕčať aspoň 10 - 15cm a potom ju zahnúť už len smerom hore. Ale bude sa dať nataviť tento kúsok, keďže je to opačná strana? Najlepšie by bolo na tento kúsok nataviť ďalší povedzme 30cm pás a to všetko nataviť až nad prvý rad obvodové muriva Ytong. Robí sa to takto? Pôjde do nataviť? Na XPS sa položí kus plechu ako ochrana pred horákom. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd načo?
Odpovedať
@jan45 Lebo som v miernom kopci a nerád by som aby mi vlhlo murivo, obzvlášť Ytong je vraj na to citlivý.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd to nie je dobrá voľba, terén nemôže ísť vyššie ako úroveň vodorovnej izolácie na platni. Účinok nalepenia na stenu sú kecy.
Odpovedať
Zveziem sa popri téme - suterén; naspodku betónová platňa. steny (zvonku) - okolité zemina, XPS, 10 cm DT ako "obmúrovka" (budovaná najprv, aby výkop nemusel byť 2 metre širší kvôli izolovaniu), hydroizolácia (vznikne vlastne vaňa), pórobetónové tvárnice ako obvodové steny. Na tom ďalšia ŽB platňa ako strop, na tom ďalšia stavba. Úroveň okolitého terénu v najvyššom bode (je to v miernom svahu) bude na úrovni platne. Kde by mala hydroizolácia suterénu končiť?
Odpovedať
@jan45 A teda aké by bolo dobré riešenie? Platňa musí byť zarovno s terénom, kvoli garáži. Ako to teda izolovať proti zemnej vlhkosti? Ďakujem.
Odpovedať
@petersmd garaz by mohla byt aspon o kusok vyssie ako teren, povodne privalove dazde atd.. ak bude platna nad terenom je to ok, jan45 pise aby nebola hlina nad tou rovinou. Chces ytong prisypat hlinou?
Odpovedať
mne tiez unika vyznam zvislej izolacie nad platnou, proti vzlinaniu to nie je a keby bola uroven vody nad vodorovnou izolaciou, tak ten pruser zvisla nezachrani. ale robi sa to tak, robia to tak vsetci ...
Odpovedať
@sysell platna musí byť zarovno s terénom, nakoľko už ten má stúpanie, a keď nad platňu dám ešte izoláciu, tak finálna výška je ešte vyššie, tak preto. Čiže preto hľadám riešenie "na istotu" aby náhodou ak veľa spŕchne a máme ílovitú pôdu, aby tá povrchová voda nešla na murivo a nevlhlo to...Ako inak to mám teda riešiť? Každý len píše že nevidí význam, ale konštruktívne riešenie som ešte nepočul.
Odpovedať
@sysell a samozrejme zemina nepôjde priamo na ytong. Ako som písal v úvodnom príspevku, je to zašalované XPS-kom. Len neviem ako chrániť prvý rad muriva, ktorý bude najcitlivejší na prípadnú prívalovú vodu...
Odpovedať
@petersmd ak zaprší, odvodni okolie domu. Ja mám tiež il a budú drenaze. A doska od zeminy cca 40 cm....
Odpovedať
@megdesign drenáže okolo domu určite dám, len s tou doskou nemožem ísť nad terén kvôli garáži, potom by som mal strmo.
Odpovedať
@petersmd strmo kôli čomu? Daj pod pásy na auto vyhrievané rohože, pripadne aj pod chodník. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign Strmo kvoli tomu, že pôvodný terén má určité stúpanie a keď to ešte navýšim izoláciou v podlahe a poterom, tak už je to celkom strmé. A za garážou je technická miestnosť a tá už je trochu zarezaná v kopci. Takže práve túto zarezanú časť by som potreboval nejakým spôsobom chrániť. Keby to šlo, išiel by som samozrejme čo najvyššie. Dík
Odpovedať
@petersmd a projektant vravi co? daj to vyriesit niekomu co tomu rozumie, aby neboli fatalne nasledky ...
Odpovedať
Profilova fotka
nedá sa garáž osadiť nižšie?
Odpovedať
Izoloval by som to tak ako sa izoluje suteren proti zemnej vlhkosti. Odporucam byt dosledny pri napojeni horizontalnej a vertikalnej izolacie ( na obr. 3. a 4.) XPS ako TI by som pouzil az do vysky cca 30cm nad buduci teren... J.
Odpovedať
Zaujímavý obrázok... Môj prípad by bol, ako som písal, že tie DT by stáli priamo na platni a izolácia by bola zvnútra, potom pórobetón. Šlo by to tak? Medzi DT a zeminu prípadne dať XPS... Malo by význam ako tepelný izolant pre uvažovaný suterén?
Odpovedať
@dedo758 Proti tlakovej vode sa suteren izoluje podobbe ako popisujete vy... Odporucam oslovit odbornikov, ktory sa izolaciam spodnych stavieb venuju profesionalne. J.
Odpovedať
A co tak namiesto Asfaltovych pasov pouzit PVC izolaciu (Fatra, SIKA)? Celopolosne na celu zakladovu dosku, s takym presahom, ako vysoko potrebujes zahnut na murivo. Tesnost spoja pri natavovani jedneho asfaltoveho pasu o druhy je nespolahliva. A pri natavovani poskodis XPS, aj ked pouzijes plech. PVC je kvalitnejsie, ale drahsie riesenie.
Odpovedať
@jaro_v Výborne, presne to som chcel vedieť. Bude na to projekt, len potrebujem susedovi povedať, že k nemu neprikopem 1-2 metre, ale bude stačiť tak ako je teraz, keďže dom bude na hranici pozemku... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd nie som si istý, či používame rovnaké slová s rovnakým významom, máte základy, alebo základovú dosku, tepelná izoláciá je pod doskou?
Odpovedať
@dedo758 - toto ma zaujima - je tu k tomu nejaka tema/foto, kde sa to rozobera? ako 'prilepis' XPS k DT? ja mam v projekte 40cm DT, mal by som dat statikovi preratat, ci to mozem zmenit na 10cm DT + 30cm YTONG?
Odpovedať
@jan45 Mám klasické základové pásy, nad tým DT a hore sa bude na jar zalievať základová doska, ktorá je zašalovaná XPS. Tak ako si spomínal, dom bude prepojený s garážou a projektant navrhol garář o jeden rad DT nižšie ako dom, práve kvôli tomu aby nebol strmý nájazd do garáže. No a práve ten bok garáže a za ňou tech.miestnosť budú najviac vystavené prípadnej prívalovej vode, nakoľko aj platňa tejto garáže a tech.miestnosti je o jeden rad DT nižšie ako dom. Preto hladám riešenie ako to čo najlepšie "poistiť" proti prípadnej vode. Platňa vychádza presne v úrovni terénu. Projektant navrhol klasický Hydrobit V60 S40 položený na doske a následne kraje vyhnuté vyššie nad terén, cca 30cm...Myslel som že sa to takto robí, len ma zaujímalo ako nadpojiť na ten prečnievajúci kus z pod platne ďalší a ako ho prilepiť nahor nad prvý rad ytongu. Ďakujem
Odpovedať
Potom je ešte otázka keďže sú dve základové platňa stupňovito, t.j. jedna akoby položená na druhej, nebolo naozaj lepšie použiť drahšiu izoláciu ako spomínaný Fatrafol, nakoľko je tenší a asi sa bude lepšie ohýbať ako ten Hydrobit, popr. Glasbit...
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd to je moc popisu, nemáte základovú dosku ale podkladný betón, projektant to rieši dobre, detaily konzultujte s ním. Ale vždy je dobré ak je terén nižšie ako vodorovná izolácia
Odpovedať
@jan45 Takto to navrhol projektant a ja len hladám spôsob ako to čo najlepšie zaizolovať aby to bolo dobré. Ale začína sa mi pozdávať ten fatrafol, myslíte že je to OK?
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd návrh je dobrý, fatrafol je náročnejší na spracovanie, tu stačí živ, izol.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?