Vytvrdnutie betónu

Trochu som zostal zaskočený, keď som zistil, že každý betón potrebuje na vytvrdnutie 28 dní. Tzn., že za ideálnych podmienok by betónovanie základov malo trvať 3 mesiace. Samozrejme, že realita je iná, preto sa chcem spýtať, ktorá varianta bude lepšia: 1. varianta - zabetónoval som základové pásy, po 4 dňoch od betonáže na sucho začnem pomaly pokladať 3 rady DT - na 7. deň od betonáže základových pásov zalejem DT - po 14. dňoch od zalievania DT začnem hutniť zem medzi DT 2. varianta - zabetónoval som základové pásy, po 4 dňoch od betonáže na sucho začnem pomaly pokladať 3 rady DT - na 10. deň od betonáže základových pásov zalejem DT - po 10. dňoch od zalievania DT začnem hutniť zem medzi DT Prikláňam sa k druhej variante aby ten čas na vytvrdnutie betónu bol rovnomerne rozložený. Samozrejme po betonáži základové pásy polievam 1 - 2x denne :) Vďaka za rady
Odpovedať
Profilova fotka
Beton zreje 28 dní nie tvrdne .Beton je po 3 dňoch na 80% vytvrdnutý.Betonarky do betonov pridávajú chémiu ktorá urýchľuje tvrdnutie, aj preto môžete na sucho klásť DT po 12 hodinách.Zákldy sú stavané na to aby udržali dynamický tlak niekoľkých desiatok ton ktoré na nich budú keď bude dom hotový.Nie pár kilov čo vážia DT-čka..Zem po zaliatí DT-čiek hutniť po 15 dňoch (dvoch týždňoch) .Vodorovne treba uložiť dva prúty roxoru 8 mm najmä ak sú DT nepreviazane stredovou priečkou.
Odpovedať
Tak to som rád, že sa to dá riešiť takto. Budem postupovať nasledovne: Dnes a zajtra (na 4., resp. 5. deň od zaliatia pásov) položíme 3 rady DT 30. V stredu (po 7 dňoch od zaliatia pásov) zalejeme naraz 3 rady DT (samozrejme myslím na prechodky pre vodu a kanalizáciu). Nechám to zrieť 14 dní a až potom začnem s hutnením zeminy medzi DT :)
Odpovedať
;-)
Odpovedať
Škoda premrhať pekné počasie, takýchto dní už veľa nebude, takže by som dlho neváhala :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?