Vyska zakladov nad zemou

Chystam sa na nepodpivniceny bungalov 13,5x10m, v projekte mam nad zemou jeden rad DT + platna, pozemok je rovinaty v okoli su polia, staci podla vas jeden rad DT ? Nebude problem v pripade vidatnejsich dazdov resp. s topiacim sa snehom ?
Odpovedať
@danifedor Treba to spravit tak, aby vas nezavial sneh. Napr. my sme s cistou podlahou 8 cm nad obrubnikom prilahlej cesty a to si vravim, ze sme utopeny...
Odpovedať
@catscan a kolko zim ste uz prezili? Vyskytol sa daky problem ? Co som si vsimol tao vsetky novostavby su nad zemou tak ako to vychadza mne dokonca sa mi zda aj menej
Odpovedať
0 zím. Teda 1 - túto miernu. Dom je len v štádiu výstavby.
Odpovedať
My sme dali 1 schod (17-18cm) nad chodník. Každopádne poznam ludí čo sú zarovno terénom a žiadny problém v oblasti na juhu SR. na severe by som to na rovinatom pozemku určite min. 1 schodík dal, i ked toho snehu je každý rok menej.
Odpovedať
z trošku výšky sa lepsie pozera na svet aj lepsia klima je v byte
Odpovedať
@danifedor Ak chceš byť vysoko, sprav si pivnicu, podlahu budeš mať 1,5 m nad zemou, a celkovo ušetríš tisíce euro. Ale stačí aj podlaha pol metra nad terénom, to sa dá deka skoro n aúroveň terénu + hrubý EPS do podlahy.
Odpovedať
@radopp no do podlahy budem davat 20 cm eps ale islo mi o vysku zakladov ci nad zem staci to jedno DT, ale myslim, ze hej ked pojde na to este deka plus zateplenie.
Odpovedať
@danifedor Vôbec nepotrebuješ DT, je to nekvalita. Zašaluj výkop základov jedným radom dosiek tesne nad terén, a zalej betónom spolu so základmi. To je povedzme 15 cm nad terénom. Na to dáš deku, to je ďalších 15 cm. Polystyrén 20 cm. Mazanina 5 cm. Spolu 15 + 15 + 20 + 5 = 55 cm. Základové pásy ukončené nad zemou ľahko očistíš pred betónovaním pomocou metly, nemusíš sa kašľať s kolíčkovaním a ukladaním ťažkých šalovačiek a výstuže. Ľahko zašaluješ deku, ak nechceš izolovať základy, tak na vonkajšie dosky ukotvené v betóne drôtikmi dáš zvislé dosky a na ne prišrubuješ ešte jeden rad dosiek. Ak chceš izolovať základy, polystyrén XPS bude debnením až po vrch základov.
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor 1 x DT nad terenom by malo stacit pokial neplanujes naviezt. Ja som chcel mat vstup zarovno, bez schodov a stavbari ma presvedcili, ze mam ist vyssie. Pochopil som minuly rok preco, z nicoho nic prisla z pola taka privalova voda, ze dom bol v prostred rieky :). Esteze som sa nedal odhovorit od drenaze zakladov. A kludne daj DT ak Ti to vyhovuje, nedaj sa zmiast :D
Odpovedať
@majkoj DT-čky sú drahšie, pracnejšie a menej kvalitné riešenie. Čo je na tom metúce? DTčky sa majú ukladať do malty, ale ľudia ich ukladajú nasucho. Pevnosť takejto steny je nižšia ako u monolitu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp to si len trosku pleties murovacie tvarnice s debniacimi :P A o pevnosti tolko, ked staticky staci 15cm beton stenach, tak DT40 musi stacit aj s prstom v zadku :)
Odpovedať
@majkoj Ak nie sú DTčka položené do malty, tlakovo je využiteľná iba výpň, to je asi o 5 cm menej. Takže zaliata 40 cm DT = 35 cm betónu. Kde píše že chce 15 cm betónové steny? Cena DTčky je taká ako betón o 10 cm širší. Takže 40 cm zaliata DTčka = 50 cm betón. To vyjde cenovo rovnako. Ak zarátame aj prácu, tak DTčky sú drahšie. Položiť na zem dosku a kolíkmi ju uktoviť je ľahké.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ake su domy v susedstve? AK su starsie mozte cakat rekonstrukcie ci o X rokov zburanie a stavbu novych, kde vacsinov dochadza k uprave terenu a odtokovych pomerov. Detto cesta ta tiez po pokladke par vrstiev asfaltu sa moze zvysit aj ked konecne zacinaju najprv frezovat a recykluje sa asfalt. Ja by som urcite jednu tvarnicu pridal aj kvoli snehu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Taky thermomour sa pouziva na poschodove domy s jadrom 15cm betonu a ty tu riesis statiku 35cm betonu ? :) kolko svojpomocnych debneni si v zivote urobil ? Skade si mal to debnenie a co stalo ?
Odpovedať
@majkoj No áno, rodinný dom je ľahký, dá sa postaviť z čohokoľvek. Na činžiaky musia ísť poriadne základy, tam sa DTčka nedávajú. Myslím že jednu dosku na výšku dokáže zašalovať každý. Prečo propaguješ DTčka? Akékoľvek debnenie sa dá spraviť ľahko a lacno zo surového dreva alebo z polystyrénu. Tlak pri vysokých debneniach sa rieši zaliatím časti, prestávkou na stuhnutie a potom sa leje ďalej, a aj tak vznikne monolit.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ja nic nepropagujem, moje zaklady boli zasalovane, stavabari mali vlastne debnenie(a aj tak stalo to hafo penazi). Ale na DTckach nie je absolutne nic zle. Hlavne ked nemas debnenie zadara. PS: ja som si myslel, ze sa tu preberaju prave RD a nie panelaky.
Odpovedať
@majkoj Debnenie z dreva (dosky a stojky) sa dá použiť viackrát a lacno ho predáva človek čo dostaval dom. Dva rady dosiek treba pri šalovaní na zemi ale aj na šalovanie deky na DTčach. S tým istým drevom sa šaluje veniec. Železobetónové stropy môžu byť dva - pivnica a prízemie. Drevo sa použije aj na betónový plot. Dajú sa použiť aj DTčka, vencové tvárnice, štiepané tvárnice... závisí od projektu. Činžiaky majú kvalitnejšie technológie, je dobré sa na nich učiť.
Odpovedať
@majkoj Kedysi rodinné domy nestavali firmy. Ľudia boli šikovní, stavali si to lacno a kvalitne. Ak dáš firme veľa peňazí, nemusíš dostať zázrak.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Jasne ze nestavali, lebo za sociku tu vobec ziadne stavebne firmy neexistovali ze ? :) Ludia dakedy nemali tolko povinosti co teraz a hlavne teraz na dom material z roboty uz nedonesies :). Kolko barakov v okoli Podbrezovej je postavenych zo samotiek :), Som rad ze si konecne priznal ze debnenie nieco stoji :)
Odpovedať
@majkoj Materiál z fabriky bol iný spôsob odmeňovania. Rastúca chudoba je ďalší dôvod horších domov, ľudia stavajú z odpadu z Číny a Poľska.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
No ja neviem, ci ti co maju x schodov vas to bude bavit aj v starobe po nich behat.. aj ked 2-3 sa daju prezit.. asi je to vec vkusu a ochoty investovat do "keby nieco"..
Odpovedať
@danifedor ja to mam zhruba tak ako to planujes ty. V podlahe mam 18cm sedeho eps a nad teren som siel jednym dt. nemenil som, chodnik k domu mam bez schodu, je sikmy na lepsi vstup s kocikom
Odpovedať
co ja viem tak sokel domu by mal byt cca 50 cm aj z dovodu spechajucej vody na fasadu a ale aj ine dovody.. Urcite 2 tvarnice nieje to na skodu My mame 3 tvarnice potom plotna ale 1,5 tvarnice sa bude obsypavat este hlinou ako terenna urpava
Odpovedať
@jolaus100 ako suvisi vyska sokla s vyskou zakladov?
Odpovedať
stači ti jedno v pohode ved este aj platna ide na to aspon 10-15cm takže to mas hned 35-40cm .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
pozrite tento clanok, velmi poucne: https://imaterialy.dumabyt.cz/rubriky...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?