Výška základov

Ahojte, mame kupeny katalog. projekt domu. Zaklady podla projektu su: -zakl. pas sirka 70 vyska 30 -dva rady DT 40-spolu vyska 50 -zakl. doska-vyska 15 -tehla 38, bez vnutornych nosnych priecok -zelezobetonove stlpy, ktore drzia vaznicu -dom s nahodile pochodznym stropom Takze nulty bod mam cca 20cm nad urovnou terenu-kvoli dodrzaniu nezamr. hlbky. Chcem podvihnut nulty bod o 25-30 cm nahor. Otazka: je lepsie zvacsit vysku zakl. pasu z 30na 60 cm alebo pridat jeden rad DT. Dakujem
Odpovedať
@rado1704 neviem aký veľký je ten dom, ale 70 cm na šírku sa mi zdá veľa, 60 cm je taký štandard. Keď zdvyhneš pásy na 60 cm tak dáš viac betónu ako keby si dal naviac jeden rad DT. Ale ja by som radšej pridal na pásy, aspoň na 50 cm.
Odpovedať
Klasika pri katalogovom projekte. Statik musi urobit navrh na vsetky druhy podkladu, v reale by bolo mozne stavat aj na platnu. Nezabudni, ze akekolvek zmeny bez konzultacie so statikom robis na vlastnu zodpovednost a ak by sa nieco stalo, tak mas problem ty.. Ja mam pasy 500x500 a na tom dva rady DT300, ktore su umiestnene v strede sirky pasu. Uz len kvoli tej tehle 380 by som prerobil projekt, lebo su to vyhodene peniaze.
Odpovedať
@rado1704 1) Šírka pásov sa stanovuje na základe geologického prieskumu a váhy domu, vypočíta to statik. Robil si nejakú dieru v zemi a zistoval aka pevna je hlina? Počítal to statik? 2) Vyššie pásy ťa vyjdú asi rovnaku ako rad zalievačiek, lebo zalievačky sú drahšie ako betón ktorý obsahujú. Tiež by som dal radšej vyššie pásy, lepšie sa v nich rozloží tlak. 3) Na vyvýšené základy miesto DTčiek radšej použi šalovanie - drevo ktoré neskôr použiješ na veniec, alebo pekný lomový kameň, čo bude pekný a kvalitný povrch sokla. 4) Pásy odlej v jeden deň, spoja sa dokopy a bude to fungovať ako by boli vystužené, bude dobre roznášať tlak. Tak isto odlej naraz vyvýšené šalované základy. 5) So stavbou domu sa netreba ponáhľať ani sa netreba príliš zdržiavať. Vymurovanie šalovania sokla z lomového kameňa netrvá dlho, a je to kameň + betón, vydrží to aj vodu a mráz. 6) Podlahu = nulový bod, by som dal vyššie nad terén. V zime nasneží, môžu byť záplavy. Ludia si davali aspon pol metra. Taketo vyvysene zaklady sa daju odvetrat, su suche a deka ma dlhsiu zivotnost. Radšej kop do mensej hlbky a zaklady prisyp. Na rovinatom terene moze byt v hlbke kasovita hlina koli spodnej vode a potom by si musel davat velmi siroke a drahe pasy alebo by si nemohol dom stavat vobec.
Odpovedať
Kludne daj jeden rad DT naviac, tu si pozri akym sposobom sa to ma previazat. http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl...
Odpovedať
@stowasser Súhlasím, katalógové projekty nezohladnuju miestne podmienky, ktore su dost podstatne. Zaklady je rozumne postavit vyssie z mnohych dovodov. A kto chce z obyvacky vyjst rovno na verandu, nech si verandu spravi vyssie. Na jar a jesen je vsade kopa blata, dom na urovni terenu nema ziaden vyznam.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?