Výpočet železa do základov

Profilova fotka
Ahojte, nie som odborník a preto by som si rada nechala poradiť - ako viem skontrolovať, či mi dodávateľ vypočítal správnu hrúbku, množstvo "železa" do základov? Dá sa to, aj keď som laik? Za každú odpoveď ďakujem. Rada by som si to vypočítala, aspoň približne. Ďakujem pekne. :-)
Odpovedať
@rhea1 robí sa to tak, že otvoríš výkres výstuže, tzv. armovák a je tam tabuľka výkaz výstuže každý jeden kus s hmotnosťou. Pred betonážou príde stavebný dozor a zmontovanú výstuž skontroluje a preberie zápisom. Ale žeby dodávateľ vypočítaval hrúbku a množstvo železa som sa ešte nestretol, jedine že ide za ním projekt, ale ten vždy pred realizáciou predloží a je tam pečiatka statika, ktorý to navrhol a zodpovedá za to. Si si istá že staviate základy? podľa čoho? a kto za to nesie zodpovednosť? Alebo sa len učíte a skúšate či sa to podarí? platíte to vy? nechcem rýpať, ale do väčšiny základov sa železo nedáva, ale sú aj základy, ktoré sa bez želez nesmú stavať. Ktoré staviaš ty?
Odpovedať
Profilova fotka
Ked ti dava vystuz do zakladov,myslim,ze budes mat len dookola taky akoby preklad a potom do zeme vkladat debniace tvarnice?A tie zasa prevazovat zelezom?
Odpovedať
Profilova fotka
slavoslav - pod nazvom Statika mam popis, ale nemam vykres. Tak predpokladam, ze zhotovitel (ktoreho teraz hladam) by mal vediet co tam ide. Citala som, rozne "vyklady" ohladne ma, nema, musi, nemusi - ist zelezo do zakladov ci zakladovej dosky, ale urcite tam ja - vystuze, zelezo, nazvyme to rozne chceme. Preto by som rada vediet, aspon hrubku roxorov, karisiete a pod. by som tam mala dat.
Odpovedať
Profilova fotka
matusiak - chcem tomu rozumiet, preto sa na tieto veci pytam, s tym, ze budem mat zaklady DTka na vysku 3ks. Pise sa tu, ze zakladove pasy su zo zelezobetonu C16/20, zakladova betonova doska bude vystuzena Kari-sietou Sz6/150 pri oboch povrchoch. Malo by to stacit ako informacia? Dakujem pekne za odpovede od @matusiak aj @slavoslav
Odpovedať
@rhea1 v pripade statiky by som dal spracovat realizacny projekt na statiku, tam najdes odpovede na tieto otazky
Odpovedať
Profilova fotka
@rhea1 do vykopu ide co.Podme od zaciatku. Mas tam nejake strkove lozko 10-15cm,ci?potom kolko betonu na aku vysku pod tie 3 rady DT?
Odpovedať
Profilova fotka
@rhea1 nas projekt obsahoval realizacnu statiku, dokopy asi 13-15 vykresov, / zaklady, zb dosky, zb preklady..../ bolo to tam nakreslene- ukladanie zeleza,krytie...na kazdom vykrese bol aj vykaz- kolko coho a vaha. Bolo to uplne zrozumitelne. Dodavatel nic neratal, jednoducho dodrzal projekt. Armovanie stropnej dosky skontroloval dozor. V zakladoch sme zelezo nemali, iba take roxory- ktore sa napichali do zakl.pasov a previazanie DT
Odpovedať
Profilova fotka
@matusiak co hovoris na toto? katalogovy projekt, bungalov 10x13m, ytong 300, dreveny tramovy strop, valbova strecha, bramac urcite by som pridal beton aspon na vysku 600-700, sirka mozno iba 600 kedze je to naprojektovane na 375 obvodove murivo, ale ja pojdem na 300
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Uplne v pohode.Nemas co pokazit. ja idem na jaro stavat malu bytovku.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vam vsetkym za rady a informacie. Dlhsie som tu nebola, nakoniec nejake tie zeleza sme dali a co sa tyka statiky, so nam na urade povedala, ze musime mat projekt, tak sme rychlo hladali statika. Tak a doska je hotova, uz len cakame na "dozretie" :-) Este raz dakujem pekne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?