Vykop zakladov a zakladova doska

Viete mi prosim niekto poradit postup vykopu zakladov? Totiz vcera ma uplne zmiatol jeden bagrista, ktory tvrdi ze geodet aj bager musia na pozemok prist 2x - prvykrat zamerat len rozmery domu, vykopat po celej ploche domu 30cm do hlbky na strk+beton na zakladovu dosku (dom ma byt len 15cm nad terenom). A potom znova geodet zamerat zaklady a znova bager len cisto vykopat pasy. Chcel som si aspon tuto jednu vec zabezpecit sam, a uz aj problemy ze sa neda... Alebo len bagrista vymysla?
Odpovedať
1
2
No nasiel som teraz tuto temu tak uz asi chapem ze len vymyslal... http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl...
Odpovedať
je to tak, najskor zhrnies ornicu cca 30 cm pod plochou domu, potom geodet zameria napresno zaklady, ak nechces volat geodeta 2x tak si vyznac zhnutie ornice sam podla projektu, to nemusi byt presne a daj si aspon 1 m vacsiu plochu z každej strany
Odpovedať
a preco nemoze rovno teraz geodet zalozit tie lavicky tak ako sa pise v tej teme co som postol hore, a potom bager vykopat vsetko naraz? nechcel som volat bager 2x... s geodetom by problem nebol
Odpovedať
@misof raz príde geodet, raz bagrista. Ja som si lavičky robil sám a aj zameriaval osadenie domu...
Odpovedať
@megdesign a aky bol teda postup? Raz pride geodet, zamera tie lavicky, potom pride bagrista a naraz zobere "ornicu" (aj ked ja tam mame len navoz) a aj tie zakladove pasy?
Odpovedať
@misof A načo ti tam je vôbec ten geodet? Veď pozemok máš zameraný a vytýčeny, či nie? Na ostatne ti stači špagat a pasmo. A lavičky??? To už len sedliaci potrebuju.
Odpovedať
Profilova fotka
@misof Idealne ked pred prichodom geodeta nechas zhrnut ornicu pod buducim domom. Nemusi to byt na presno, kludne aj s vacsimi presahmi. Potom mas 2 moznosti, ktore popisem nizsie. Moznost 1) som absolvovaj ja. Druhou moznostou 2) isiel sused: 1) Toto som robil ja: Pride geodet iba 1x a vyznaci ti rohy domu. Nasledne postavis lavicky a body prenesies na ne. Potom vyznacis na zem vapnom bagristovi zakladove pasy, kde ma kopac. Pride bagrista, vykope. Zakladove pasy zalejes. Potom natiahnes z laviciek snury a prenesies si kde maju byt ulozene DTcka a zakladova doska. Praca s lavickami je vsak ostara. Treba pocitat, ze budes musiet mat drevo (alebo kupit) + cas aby si preniesol na lavicky rohy domu, vysky atd. Naviac ja som mal malo miesta na pozemku, tak boli lavicky blizko zakladovych pasov a postupne mi ich bagrista ponicil... Takze som to musel aj tak nejako "dopasovat" 2) Takto to robil sused: Druha moznost je jenododuchsia, nepotrebujes lavicky. Zalezi ale aku mas cenu od geodeta. Prvy krat ti pride geodet vyznacit rohy domu. Na zaklade nich nakreslis vapnom zakladove pasy, ktore bagrista vykope. Potom zalejes zaklady. Geodet pride druhy krat vyznacit zakladovu dosku na pasy - nabije tam klince. Tento postup je podstatne jednoduchsi, presnejsi a casovo menej narocny. Ale zalezi aku cenu ti da geodet... Susedovi to spravil za 20 €. To nemalo zmysel ani kupovat drevo na lavicky....
Odpovedať
@misof Nemusel vymýšľať, len ti to nie jasne podal, alebo ty si to zle pochopil. Ono pred stavbou sa robí stiahnutie ornice. Ornica je vrch terénu, cca 15-30 cm, najúrodnejšia časť, ktorá sa použije na úpravu terénu po stavbe domu a na to, aby si na nej mohol niečo pestovať. Na to, aby bagrista vedel, kde tú ornicu zhrnúť, musí prísť geodet, aby vyznačil, kde presne je tvoj pozemok a aby bagrista nezhrnul aj susedovu ornicu. Potom, keď už je terén pripravený, tak geodet vymeria a vytýči stavbu a vykopú sa základové pásy podľa projektu. A čo si si chcel zabezpečiť sám? Vykopanie základových pásov? Alebo vymeranie pozemku?
Odpovedať
@misof ja som geodeta nemal sni raz. Dal som zhrnut ornicu a potom sam vyznacil kde budu zaklady a znova som vyznacil poloho DT. Ked ide matematika tak sa to da krasne za par minut spravit a mat rozmery na milimetre. Ornice idealne stiahnut co najviac vsade kde sa bude behat.
Odpovedať
@misof potrebujes zhrnat ornicu? Ides vyssienako teren? Nazhrnutie nepotrebujes geodeta staci mozog ak mas hranice pozemku totlo to uz odmeras sam, dom ak je jednoduchy mozes ties sam ak nie zavolaj geodeta.
Odpovedať
@misof Tak ako ti píšu vyššie. Aj tak sa dá aj tak sa dá. Ale hlavne najskôr sa strhne bagrom ornica a dá sa niekde bokom. Nemá zmysel nič vymeriavať, lebo to bager jednoducho odvezie. Potom si vápnom vyznačíš kde bude bager kopať, ale to už musí byť takmer presne. Ak máš nejaký atypický tvar alebo si netrúfaš, tak zavoláš geodeta a on ti zameria rohy stavby a tak teda vápnom vyznačíš výkop. Čiže to máme prvý krát bager a prvý krát geodet. Potom príde druhý krát bager a vykope základové pásy podľa toho ako je to už zamerané. No a keď je to vykopané, tak si buď ty sám, robotníci, stavbyvedúci alebo najlepšie zavoláš druhý krát geodeta a vyznačia sa presne rohy a aj výšky. Na lavičky alebo jednoducho špagátmi alebo akokoľvek... Medzitým sa vyleje betón pod DTečka (ak teda budeš robiť z DTečiek). Ja som tento krok preskočil, lebo som vylieval celé základy z betónu bez tvárnic.
Odpovedať
dakujem za rady, kazdy mal na to iny postup, nakoniec bude iny bagrista, lebo tento len vymyslal. Murari/stavbari co budu robit zaklady povedali ze oni si to poriesia, tak ako pisal lordxor moznost cislo 2 - spravia pasy a dosku budu riesit az potom. Ornicu tam nemam, pozemok je zasypany lebo bol vo svahu, a tych vrchnych 30cm co treba zhrnut je len navazka
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Môžem sa pridať? Ja som na lúke, ktorú občas zaplaví ...na jar. Nie je to nič hrozné, len tam stojí 10-20 cm vody, zo snehu. Moja časť pozemku je ale 50 cm nad tou zaplavovanou časťou. Projektant mi doporučil, nestahovat ornicu, aby dome neklesol. Musím teda aspoň stiahnuť z povrchu trávu, resp. burinu? Či to nechať tak a poliať to niečím? Však aj tak medzi DT (idú dva rady) navozim suť a na to štrk. Či? Ako to máte vy?
Odpovedať
@angel1 vymen projektanta,cele zle
Odpovedať
A čo je na Tom zle?
Odpovedať
@angel1 radsej pridaj par radov DT
Odpovedať
@andrejito_zemanito pridať kvôli tomu, aby nebol s terénom? Alebo?
Odpovedať
@angel1 ornicu stiahni, vykop zaklady, dom dvihni tak aby bol nad urovnou vody + rezerva, zhrnutu ornicu vyuzi na navysenie pozemku (alebo aspon jeho casti) tak aby ti ho nezaplavilo. Ak sa bude dat, dokup hlinu a zdvihni cely pozemok nad uroven vody.
Odpovedať
@angel1 ano a aby si mohol stiahnut ornicu.
Odpovedať
@epto je to lúka za dedinou, 7000 M2, zvlnena, vyrovnanie by stálo ako projekt Slnečnice v Petržalke s 300 bytmi 🤭 Ku domu sa voda nedostane, tá vaňa v lúke sa síce naplní, ale ak by malo byť viac vody, prepadáva do drenaze na druhom konci, prípadne na východnú stranu do potoka. Takze mi ide len o to, či sťahovať trávu, ornicu olurcite nepotrebujem, mám jej dosť. Lebo aj tak ide do vnútra tá suť.
Odpovedať
@angel1 zly projektant,mal by vediet ze stiahnutie ornice je zo zakona,ornica nie je vhodna pod zaklad,trava ani omylom,ak je tam pravidelne zaplavene co bude ak pride kalamita,bude voda v baraku? budes ho potom nahanat ze dom mal byt vyssie? ako lekar co operoval druhe zdrave koleno,teda este horsie,ten to aspon uspesne odoperoval
Odpovedať
@sonau aha, tak preto sa sťahuje. Voda tam nebude, písal som vyššie, že bude mať prepad pred tým, akoby sa dostala k nám. To je len znížená bublina v teréne, kde na jar stojí voda, i keď už posledné roky ani nie. A sme 50cm nad tým miestom + idú 2 rady DT na zdvihnutie domu. Ak sa nemýlim, je to 60 cm a to som nechcel mať schodíky
Odpovedať
@angel1 tym zrovnanim nemyslel 7000m2 ale len tak okolo domu, ze ked bude dom o 0.5m vyssie tak urobit 1 schod a zvysok na 10m okolo domu dosypat do roviny. Ornicu stiahnut. Tu je jeden expert co by ju sypal do zakladov, este som inde takych videl. Nie len ze je to zo zakona ale aj zdravy rozum povie, ze ked je pekna (dobra, urodna) hlina tak ju nenahadzem pod dom, dobru zem si treba setrit a vyuzit rozumne. Kazdopadne, spomenul si vodu. Hovoris, ze keby mala byt vyssia tak odtecie. Ja len, ze ci na 100% sa nemoze stat ze neodtecie. Cim dalej tym budu castejsie 100 rocne vody a pod. Ked vies, ze Ti tam stoji voda, tak by som si na to dal sakra pozor. Urobil tak, ako ti pisali. Iny projektant, stiahnut ornicu urobit normalne zaklady, dat o 1-2 rady DT vyssie, zasypat bordelom atd. Bacha na tu vodu.
Odpovedať
@igor256 chápem to už. Nemala by sa dostať, lebo s dvomi DT sme skoro 1 m nad. A ide tam drenaz asi 19m od domu (300 rúra) takže ak by náhodou. Tá storočná voda....chodili sme s lesnikmi v okolí, nemá odkiaľ pritiecť, lebo najbližšia hora, teda kopce sú 2km a medzi nami a tou horou je zase dolina. Tu by chytilo, to áno. I keď dnes už človek nevie, čo spadne z neba, prekvapenia budú už asi časté 🤔 ...ale myslieť na to takto....tak by ľudia už nestavali drevené krovy ale betónové krypty. A ako vyššie píše, že celé zle....tak môžeme povedať, že všetky domy sú vlastne celé zle, lebo tornádo im tie strechy poberie. Trochu to stiahneme, dáme teda + 1 rád DT a snáď.
Odpovedať
@angel1 tak na tornado je najlepsia betonova pivnica a dobra poistka 😄 Hovoril som len o vode, Ty vies aka je situacia, tak len aby si na to pomyslel. Tym cele zle - myslel asi projektanta, ze ked uz takuto zakladnu vec riesi blbo tak otazne ako bude cely dom.
Odpovedať
Nemal by byť zle naprikektovany, je celkom uznávaný. Ináč, to mi už hovorili aj z pár stavebných firiem, že ornuca sa nesťahuje všade a keď ju netreba, stiahnu len tu trávnatú časť. Asi ak developer predá veľké, rozparcelovane pole, tam je to už postahovane a tak asi to myslia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, rozhodujem sa ci realizovat zaklady pomocou laviciek alebo len za pomoci geodeta tak ako uvadza kolega lordxor vo variante c.2. Ak by som teda postupoval variantom c.2, nebudu mi tie lavicky chybat v dalsej faze stavby a to zakladani prvej rady muriva? Budem musiet zavolat geodeta na urcenie pozicii rohov obvodoveho muriva? Rozumiem tomu spravne, ze by geodet prisiel na vytycenie 1.krat na vytycenie pasov, 2.krat na vytycenie debniacich tvarnic a potom 3.krat na vytycenie obvodoveho muriva? Dakujem vam za odpovede. lordxor @misof Idealne ked pred prichodom geodeta nechas zhrnut ornicu pod buducim domom. Nemusi to byt na presno, kludne aj s vacsimi presahmi. Potom mas 2 moznosti, ktore popisem nizsie. Moznost 1) som absolvovaj ja. Druhou moznostou 2) isiel sused: 1) Toto som robil ja: Pride geodet iba 1x a vyznaci ti rohy domu. Nasledne postavis lavicky a body prenesies na ne. Potom vyznacis na zem vapnom bagristovi zakladove pasy, kde ma kopac. Pride bagrista, vykope. Zakladove pasy zalejes. Potom natiahnes z laviciek snury a prenesies si kde maju byt ulozene DTcka a zakladova doska. Praca s lavickami je vsak ostara. Treba pocitat, ze budes musiet mat drevo (alebo kupit) + cas aby si preniesol na lavicky rohy domu, vysky atd. Naviac ja som mal malo miesta na pozemku, tak boli lavicky blizko zakladovych pasov a postupne mi ich bagrista ponicil... Takze som to musel aj tak nejako "dopasovat" 2) Takto to robil sused: Druha moznost je jenododuchsia, nepotrebujes lavicky. Zalezi ale aku mas cenu od geodeta. Prvy krat ti pride geodet vyznacit rohy domu. Na zaklade nich nakreslis vapnom zakladove pasy, ktore bagrista vykope. Potom zalejes zaklady. Geodet pride druhy krat vyznacit zakladovu dosku na pasy - nabije tam klince. Tento postup je podstatne jednoduchsi, presnejsi a casovo menej narocny. Ale zalezi aku cenu ti da geodet... Susedovi to spravil za 20 €. To nemalo zmysel ani kupovat drevo na lavicky....
Odpovedať
@marian_8 ak ti ide o tých 20€ za drevo na lavičky, tak ti dopredu poviem, že dreva/reziva budeš potrebovať veľa. Takže nemá význam šetriť na šiestych latách/roh...
Odpovedať
@megdesign Dakujem za reakciu i ked nie je odpovedou na moju otazku. No netusim ako si prisiel na to, ze chcem setrit na dreve. Mna zaujima to, ze ked budem lavicky potrebovat aj pre murovanie prveho radu tak ich spravim na zaciatku. Okrem toho geodet je drahsi ako cena dreva na lavicky.
Odpovedať
@marian_8 ked ti geodet vyznaci umiestnenie DT tak tym istym bodom pokracujes aj s murivom. Staci aby boli zvyslo vo vahe.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?