URSA XPS PLUS

Zdravim🙂 chcela by som sa informovať, či je vhodné použiť 12 cm izoláciu URSA XPS Plus (2141591 vid. obrazok ) pod 25 cm betonovú zakladnú dosku ? Na stránkach som to nikde nenašiel a stavebná firma , ktorá materiál zabezpečila mi tvrdí, že je to vyhovujúce a staticky spôsobilé . Podľa mojich znalostí, som sa všade stretla s použitím iba ružového XPS. Ďakujem za informáciu.
Odpovedať
Profilova fotka
ešte sa opýtajte, prečo je pod 25 cm doskou tepelná izolácia. Je to hlúposť, dom budete na jeseň zohrievať týždeň a na jar vetrať.
Odpovedať
Profilova fotka
@erit na izolovanie základovej dosky má byť použité XPS s pevnosťou 300kPa...to je pravdepodobne Váš prípad.... Farbu má každý výrobca inú.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to čo ste napísali nie je pravda ani na jar ani na jeseň ani z pohľadu racionality rozhodnutia izolovať základovú dosku zdola.
Odpovedať
@erit nooo znalosti práve nie sú žiadne. Pritom si stačí dohľadať čo znamená XPS.
Odpovedať
@eagleowl v technickom liste je 200kPa 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix vychádzal som z tohoto zdroja: https://ursa.it/prodotto/ursa-xps-plus/ (....prehnané cez prekladač "Výrobok s krátkodobou pevnosťou v tlaku ≥ 300 kPa (pre 10 % deformáciu)." ) ....no napísal som "pravdepodobne" lebo ja technický list nemám...technický list si hádam kupujúci dokáže vyžiadať od dodávateľa.....(veľkú mienku o "majstroch" nemám ale ak ide niekto zakladať dom na XPS a dodal by niečo čo nie je v súlade s projektom musel by byť veľmi odvážny alebo veľmi hlúpy.....alebo oboje.....čím ale nechcem povedať že je to nemožné 🙂 )
Odpovedať
@eagleowl pardon, moja chyba, ano 300 je tam
Odpovedať
Profilova fotka
@erit na nálepke je CE kód CS(10/Y)300 ....je to v poriadku https://www.ursa.cz/produkty/izolace-...
Odpovedať
na farbe nezalezi, ide o parametre osobne si myslim ze v danej cene je zbytocnost to davat pod dosku ...ked aj tak budete zas este asi aj na dosku davat eps ... ale kazdeho vec ked sa necha nahovorit na moderny trend ak na to ma ... prepacte, teda vacsina si nato pozicia ... ale vacsinou taketo riesenia vznikaju od ludi, ktory si to mozu dovolit a netrapi ich nejaka "navratnost" potom to realizator doporuci dalej, ze sak tak sa to teraz robi ...a zaroven si tak nazenie pracu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@shadowmilan otázka je prečo by dával v takomto prípade niečo na dosku....(ak dá je to chyba projektanta.)
Odpovedať
Presne, doska je už finál vrstva. Ušetrí sa izolácia pod poter a aj poter samotný, zároveň musí byť už potiahnutá voda a rozvody kurenia
Odpovedať
Profilova fotka
@tom329 tak to by som chcel vidieť 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
Niekde tu bol album, celý dom na XPS, bez zakladovych pasov, z VPC tvarnic. Vymakana, spickova vec. Neviem teraz najst. To ze nieco nepoznam neznamena, ze to je nanic.
Odpovedať
Profilova fotka
dávajú konštrukciu XPS , bet. doska so zabudovaným kúrením, podlaha. V noci je -5 kúri sa betń sa vyhreje na 30°C, ráno zasvieti slnki, teplota stúpne na +10°C, ale betón je nahriaty na 29°C a sála teplo do priestoru
Odpovedať
@kejsix ved, ak nato mas nieje problem, ale prinos nemusi byt taky ako cakas, a cloveku co to tak spravi, ten pocit, staci, nejaku navratnost nepocita poznam takych ... aj pri autach to je, pocit je dolezitejsie ako to ci ta 100km jazdy stoji 10e alebo 25e ... horsie je, ak sa niekto potom snazi niekoho presvedcit, ze jazdit za 25e na 100 je v dlhodobom horizonte lepsie aj napriek cene ... ja len aby sa toho nelutovalo ... videl som uz aj xps, dosku, eps a potom klasika podlahove kurenie, poter ...ale kedze to nebolo napisane, bola to len domnienka na tom podstatnom to ale rozdiel nespravi, na farbe nezalezi ...teda zalezi ako kto ...niekto vam nakeca ze nemecky isover je modla ...a ked to cloveku nema kto iny vysvetlit alebo ten prvy nanho ma dostatocny vplyv ...
Odpovedať
@jan45 V zime kurim 28 stupnovou vodou, aj to len par hodin denne, pokial nieje silny mraz. Podlahu na 30 si neviem predstavit, mavam tak 23-24, na dotyk nie chladna, nie tepla. Pocitova pohoda super, ziadne kolisanie. Slnko mi tu v zime svieti 4-5 hodin, v decembri som mal az styri slnecne dni, narast vonkajsej teploty na 1/8 dna je zanedbatelny, cez 20cm eps. Vacsi vplyv maju solarne zisky. Cize zasa silno zavisle od konkrétnych podmienok. Chodte pozriet do Kralovian, kde v zime slnko dva mesiace nedociahne vobec.. @shadowmilan Ale ved samozrejme, ze nieje vsetko o navratovosti. Kazdy ma iny prijem, ine podmienky, ine nazeranie na hodnoty. Ja som este dom nedokoncil a uz teraz by som x veci spravil inak, niektore nasobne drahsie aj za cenu beznavratovosti, no pre moj dobry pocit. Je to dane ale aj tym, ze roky bezia, viac som toho videl, skusil, samozrejme aj prijem uz mame trochu inde, ako ked sme zacali stavat. Vsetko so vsetkym suvisi.
Odpovedať
@kejsix ano, suhlasim, tiez by som asi po rekonstrukcii spravil niektore vecy inak, ale bolo by to len pre ten pocit a "tlak verejnosti" 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to čo píšete neplatí pre dnešnú novostavbu.....to možno platí pre staršie domy s veľkou stratou. Realita komplet izolovaného domu je že keď bude v noci -5°C a cez deň +10°C tak vďaka malým stratám a veľkej akumulácii (aj toho betónu v podlahe - len tá doska bez poteru má pri 100m2 plochy á50t ) sa teplota vo vnútri prakticky nepohne...čím väčšia akumulácia tým sa dá očakávať menší výkyv teploty. P.S: a čo sa týka teórie "zohrievania dosky na jeseň"....prečo by ju niekto zohrieval keď je po lete teplá...práve naopak... bude ešte zotrvačnosťou pár dní kúriť sama 🙂 .
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl proti takejto osobnej teórii ťažko niečo namietať, to by bola strata času
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 áno, namietať voči faktu, ktorý sa nedá vyvrátiť je bezpochyby totálna strata času....
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl opakujem, je to Váš osobný dojem, stavebná fyzika hovorí niečo iné. Tragédiou pre Vás je, že niektoré údaje chápete správne a niektoré situácie si vykladáte nesprávne. Taká zmes je nahoršia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 netreba zbytočne opakovať či to je alebo nie je môj dojem....treba sa oprieť o tú fyziku a v číslach a vyvrátiť moje tvrdenie. (Budem uvažovať dom 100m2 pri Vami uvedenej vonkajšej teplote -5°C so stratou povedzme 3kWh (to vôbec nie je nič extra) .....a povedzme že pri +10°C má stratu len jednu tretinu - teda 1kWh......ak bude vonku +10°C ďalších 10 hodín (teda od 8:00 do 18:00) a dom bude stále rovnako kúriť ....(čo samozrejme reálne nebude lebo podlahovka na zvýšenú vonkajšiu teplotu zareaguje tak že vypne-ale povedzme) bude v dome za tých 10 hodín "naviac" o 20kWh.....podlaha pri 100m2 (čo je malý dom) pri doske 25cm hrubej bude vážiť pekných 50 ton a na to aby sa len táto doska zohriala o 2°C treba á 27,7kWh.....tak nám na tie 2°C ešte 7,7kWh chýba....to sme nepočítali potery, hmotnosť stien, omietky, vence atď, ktoré sa predsa tiež budú zohrievať od dosky (a mohli by sme sa tak dopracovať k hmotnosti kľude dvojnásobnej....a teda tých 20kWh naviac by nebolo ani na zvýšenie teploty o 1°C). Toľko k môjmu dojmu.... v prípade záujmu treba nahliadnuť sem: https://viva.baumit.com/sk/houses/ tam je jedno z kritérií porovnania "Výkyvy teplôt na vnútornom povrchu"....betónové domy z toho vychádzajú lepšie ako iné....prečo asi .... Na články kde sa popisuje správanie betónového...resp. "ťažkého" domu s veľkou akumuláciou Vás odkazovať určite netreba.... Ako posledné by som povedal že kritizovať základovú dosku izolovanú odspodu je rovnaké ako kritizovať monolitický betónový strop....ten je tiež izolovaný zvonku.....a pokiaľ viem má (okrem ceny) len výhody.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl znovu nesprávne vstupy, bet. strop sála na všetky strany, nemá zdroj tepla, bet zákl. doska sála viac do interiéru, pretože tam je +20°C, pod ňou je 10°C.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 väčšinou so všetkým s vami súhlasím ale akosi mi nesedi táto úvaha vyššie . Nakoľko druhý zákon termodynamiky hovorí, že teplo sa vždy presúva z prostredia teplejšieho do prostredia chladnejšieho ... Práve preto všetko izolujeme aby čo najmenej v zime unikalo... Logicky mi preto vychádza že nezateplena základova doska bude strácať viac tepla do chladného prostredia ako do miestnosti kde je teplejšie
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tak že žiadne čísla......mali ste pravdu ...je to strata času...(aj tí chudáci v tom výskumnom parku majú len zlé vstupy.)
Odpovedať
@jan45 Vy sa tiež trošku zamotávate 😉 10°C pod ňou,ok. Ale koľko tepla vysála do zeme cez ten xps? A koľko vysála do "vzduchu" zhora, naviac, keď teplo stúpa? Veď tá bilancia je jednoznačne v prospech xps pod doskou, pokiaľ sa správne spravia detaily (asi najväčší problém). Tak ako je v prospech podlahového EPS, ak doska zateplená zospodu nie je. Nemôžem si pomôcť, napriek tomu, že si Vaše názory a skúsenosti vážim, mám pocit, že pri týchto modernejších veciach trošku strácate krok.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix skôr by som povedal, že návody a grafy publikované v rôznych "odborných "publikáciách vytvorili dojem, že kto vie čítať, vie aj izolovať. Tu nie je miesto a ja ani nemám čas rozvádzať teórie, a ubezpečujem Vás aj naďalej, že krok stíham držať. V mojej oblasti určite.
Odpovedať
@jan45 Prajem Vám to.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?