Umiestnenie izolacie

Dobrý deň. Ak viete poradte podľa môjho náčrtu kde by mala podľa vás skúsenejších začínať a v akej výške končiť vert. izolácia základu XPS a odkiaľ by mala nasledovať izolácia minerálou vlnou. Prípadne ak máte nejaké pripomienky k tomuto návrhu sem s nimi. Bude to RD a mal by patriť do pasívu (realita ukáže :-) ) Je to moja prvá stavba, tak prosím neukameňujte ma pokiaľ som niečo zle nakreslil. Projekt mám samozrejme hotový - jedná sa už len o detaily pri realizácii. Ďakujem
Odpovedať
Aky planujete sokel? Bude vobec sokel? Aky mate presah strechy? Co sa paci vasemu sefovi (mangelke)? 😉
Odpovedať
Teraz pozeram tie hrubky.. V podlahe 20cm xps??? A stena lambda 375+180 vlna? Ste bohaty clovek..
Odpovedať
Sokel tam bude asi len tolko co bude vyska schodikov do domu a to som vycital z vykresu ze tie schody su 48cm - ked sa teraz tak nad tym zamyslim tak asi to XPS by malo ist prave do tej vysky - kedze prave tym asi vznikne sokel ze je tam rozdielna hrubka XPS a vlny. Keď je to tak, tak mám už odpoveď. Zostáva už len otázka do akej hľbky treba dať to XPS.. alebo to je treba zarovno zo spodu zakladoveho pasu ? Sú podľa Vás tie hrubky prehnane ? - ide mi o to dostať sa do pasívu a práve čo som tu čítal tak veľa ľudí práve písali, že každý dáva obvodové zateplenie a podlahu zanedbajú , tak teraz neviem ako to je v skutočnosti, čo je veľa, čo je málo ? Ďakujem
Odpovedať
presah strechy je 910mm
Odpovedať
@armi24 rozhadzuješ kde sa dá!!! :-) v interiéri nepotrebuješ XPS, stačí ti EPS 200 (radšej pridaj hrúbku ak chceš lepšie zaizolovanú podlahu), Lambda je tam tiež zbytočná, pridaj hrúbku izolantu. Ak použiješ penosklo tak sokel izolovať nemusíš. Na pasív budeš tých izolácií potrebovať asi hrubšie vrstvy, ale radšej by som si dal spraviť teplotechnický posudok a návrh izolácií komplexne aby to malo hlavu a pätu. Pasívny dom je vhodné založiť na izolovanej žb doske, ale to závisí aj od základových a výškových pomerov.
Odpovedať
ono tiež mi to bolo divné že tam mám písané XPS ale mylel som že to má nejaký dôvod. Z toho čo viem , je XPS len odolenjšie v tlaku, nenasiakavy v porovnaní s EPS... čo v mojom prípade asi naozaj nemá veľmi opodstatnenie dávať do podlahy kde určite nedôjde k styku s vodou prípadne ani väčší tlak nehrozí na podlahu. Skutočne to penosklo je až tak dobré, že netreba izolovať sokel ? Ja som pozeral podľa tohto http://www.pasivnidomy.cz/detaily/obv... Ake murivo+zateplenie a izolaciu podlahy by ste zvolili ?
Odpovedať
@armi24 mrkni sem: http://blog.zdravydom.sk/zakladanie-p...
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim tendenčné grafy pre úplne zlý návrh zakladania na penovom skle. Počítač vykreslí len to, čo sa zadá a tu je nesprávne zadaná teplota pod podlahou. Penové sklo bez ochrany proti vlhkosti (vaňa) nemá praktický účinok, približuje sa k štrku.
Odpovedať
Profilova fotka
@armi24 penosklo v takom tvare a použití ako je nakreslené skutočne plní funkciu, ale keď si spočítate straty, ktoré vzniknú použitím iného materiálu, v tomto prípade ytong a cenu penoskla dodanú v malom množstve, zistíte, že je to prehnaná námaha.
Odpovedať
tak mi teda skuste poradit podla Vas, aka by mala byt skladba obvodových murov/zateplenia/pata muriva a pripadne veci ktore sa este daju menit bez toho aby sa tym zmenila cela statika a vsetko s tym spojene (a tak aby sa stavba dostala co najblizsie k pasivu pri zachovani projektu)... projekt je hotovy takze by som sa asi mal drzat nejakých rozmerov (hrubka steny ytong+ izolacia) a neviem este na co treba prihliadat pokial by bola zmena samotného materialu z ktorého budu obvodove stey. Podla môjho laického rozmyslania asi by sa mala dodrzat min taka pevnost ako ma ten ytong - kedze od toho sa odvijal aj staticky posudok, ZB strop strecha...proste urcite nemozem zmenit ytong pevnosti takej a takej na nieco slabsie aby cela statika fungovala tak ako to bolo vypocitane.
Odpovedať
- obvodove mury max 250 - zateplenie 30cm - pata muriva. pozri ešte novomur, izomur mozno ta vyjde lacnejsie - predsadene okna - bez komína - trojskla A tak ako pise jan aj ja si myslim ze je zbytocne dávať tam penosklo ked budes mat taku izolaciu podlahe. Tolko tepla ti tam zas neunikne. Najviac ti unikne cez okna,strechu a netesnosti v dome a aby som nezabudol na komín.
Odpovedať
Tu patu muriva prestudujem ake su moznosti Takze tu izolaciu v podlahe nechat 200mm EPS a to staci ? - predsadene okna trojsklo to bude samozrejme - bude to bez komina (bude tam TC voda-voda+solar a rekuperacia) - netesnosti to budem sledovat ci vsetko robia tak ako sa ma, aby sa nic nezanedbalo skladba stropu je: 1.ŽB 225mm so zabudovanym pasivnym stropnym chladenim 2.parotesna folia isover folster N 3.izolacia isover 70mm(rozvody rekuperacie) 4.izolacia isover 70mm 5.izolacia isover unirol plus 220mm 6.izolacia isover 70mm + nosny dreveny ram 7.plnoplosny zaklop - tak snad toto bude dost izolovane (takto to je v projekte takze opat neviem ci je to dost alebo prehnane alebo malo)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Neviem moc sa vyznam do niektorých vecí,ale TČ v kombinácii so solarom je trošku zbytočné v pasívnom dome,jedine možno ak by si chcel to TČ na ohrev TUV,inak si myslím zbytočne predražená záležitosť,ušetríš cca 8.000-10.000€. V pasívnom dome je to nenávratné.
Odpovedať
ano TC bude aj na ohrev TUV a pripadny vykon ktory nebude kde vyuzit tak aj na ohrev bazenu ;-) aby to zas nebola taka zbytocna investicia
Odpovedať
Tie grafy su paradne, ale zaujimave by bolo mat dynamicky graf (animaciu) kde by sa sledovali teploty priebezne pocas celych 24 hodin niekolko dni po sebe a najma zohladnila by sa tepelna zotrvacnost / tepelna kapacita jednotlivych vrstiev a ine dynamicke vplyvy ktore sa menia v case. Tam by sa pekne ukazalo ze pata muriva pokial je dobre izolovany mur, sokel, zakladovy pas a podlaha nehra velmi klucovu ulohu. Tento graf je staticky a ukaze Vam iba prudenie tepla ktore nastane v ucitom momente. Omnoho dolezitejsia je vzduchotechnika s rekuperacnou jednotkou. Tam uhrate vacsie uspory a viac prispejete k eliminacii rosneho bodu. Nie maly vplyv ma ak obvodovy mur nebude zalozeny nabytkom pripadne nebude zariadenie domu umiestneny tak aby mohlo dojst k prudeniu vzduchu okolo paty muru a tym vyrovnanie teploty k teplote blizkej napr. na Vasom gauci.
Odpovedať
@armi24 preco tak hrube obvodove murivo a na to prave vlna? XPS do podlahy je totalna zbytocnost a este k tomu riadne draha :). Preco penosklo na prvy rad a nie poriadne zateplene zaklady? No ... zle a drahe riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 jasne penove sklo sa približuje vodivosťou k štrku asi ako my k letu do inej galaxie...
Odpovedať
Profilova fotka
@armi24 aky mas rozpon, ze ti navrhli 225 mm ZB dosku?? A preco to cele neobalis do EPS, ale blbnes s vlnou? Ak by ti vadil EPS, tak ho nedavas ani do podlahy, takze preco??? Ti projektant alebo nejaky mudrlant nadristal dake kraviny?
Odpovedať
@dominik_boksansky XPS v podlahe to som uz prehodnotil bude tam EPS obvodove murivo zvazujem moznosti v kombinacci tensie murivo a hrubsia izolacia (aky napad mate na murivo+izolaciu ?)
Odpovedať
@armi24 obvodove murivo 25 cm porobeton a 25-30 cm EPS. Podla mojho nazoru dobra a lacna kombinacia pokial sa jedna o murovany dom. Zaklad by som zateplil rovnakou hrubkou ako fasadu.
Odpovedať
Profilova fotka
@armi24 ak je to poschodovy barak tak 200 mm VPC a 300 mm EPS ak bungalov tak ti mozno vyjde aj 175 mm VPC. Zalezi aj od zatazenia a rozponov...
Odpovedať
@armi24 projekt mas dobry a s TC dosiahnes spotrebu pasivu. Penosklo netreba. Nevymyslaj zbytocnosti, radsej vyries chladenie na leto.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo možno máte vedomosti zo stavbariny, ale doplním to : penové sklo sa používa ako drvina, sype sa v určitej vrstve a musí sa aspoň čiastočne zhutniť. Jednotlivé kusy sa do seba zakliesnia a vytvoria plochy pre vzlínanie vlhkosti. Vieme, že časť vody, ktorá spadne na zem asi tretina si hľadá cestu hore, zvyšné vsiaknu do podliožia. Akonáhle vzlínajúca voda dosiahne podkladný betón, zvýši jeho vodivosť. Je možné sklo nasypať do vane z nepriepustnej fólie, ale nepoznám výrobcu, ktorý by doporučil tento materiál po nasypaní zhutňovať. Okrem toho, nevidel som stabu, že by z danej fólie urobili vaňu utesnenú proti prenikaniu napr. dažďovej vody do nej. no a ostatné už doplňte, nemusíme lietať do kozmu, stačí len sedliacky rozum na stavanie. Používal som penové sklo pred päťdesiatimi rokmi, vtedy ešte neboli PS a iné hmoty a je to kvalitný materiál, ale na dosiahnutie izolačnej funkcie sa používa rezaný na dosky a tmelený.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 som strojár nie stavbár, ale dosku na penovom skle som si robil sám. A keďže som ho sám aj hutnil a potreboval ešte dodatočne vložiť jednu prechodku ktorú som zabudol, musel som ho rozhrabať. Penové sklo v hlbke 10 a viac centimetrov od zhutneného povrchu bolo absolútne nedotknuté, nerozdrvené, proste ako nové. Penové sklo má uzavreté póry tam niesu kapiláry, voda ním nevzlína. Neznášam demagógiu. V dome nemám ani milimeter hydroizolácie na doske a ako je možné že je murivo pri pate suché???
Odpovedať
@abobo projekt ako taky na stav. povolenie som skladbu nechal na projektanta a statika - len som povedal ze chcem pasiv. Az teraz riesim pred realizáciou ze co ako preco (mozno nie najlepsi napad ale co uz). Co sa tyka ZB stropu to som chcel najmä aby tam mohlo byt to stropne chladenie a zaroven som proti sadrokartónovému stropu (teraz v takom byvam a je to hroza aj ked je na tom neviem aka izolacia tak sa tam zraza z vrchnej casti voda - presakuje to cez sroby atd... hrozne papierovy strop by som nechcel. Co sa tyka hrubky to navrhol statik a mozno preto ze obyvacka spojena s jedalnou 6,1m x 8m spojene s kuchynou 4,2m x 4m tak to asi nemoze byt moc tenky ten strop (neviem len predpokladam ked to tak vyratal) Vlnu som myslel ze to lepsie "dycha" Barak bude bungalov Chladenie na leto ako som uz pisal bude pasivne cerpadlom voda ktora bude prudit v ZB strope v trubkach (voda zo studne) - rovnaky zdroj ako bude mat TC (stavba je vedla jazera takze je to s vodou v studni v pohode)
Odpovedať
Profilova fotka
@armi24 pisem ti preto lebo ja stavam pasiv a mam stropne chladenie. Pri tom rozpone mozno fakt uz vychadza taka stropna doska. Zabudni na vlnu a zatepluj EPS. Aj stropnu dosku aj streny. Dychat v pasive bude aj tak rekuperacia, na reklamne keci o dychajucich strenach zabudni.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo to záleží na podmienkach zakladania, ale ak je tam možnosť prítoku vody, penové sklo sa mení kvalitou na štrk.Môžeme sa o tom pozhovárať o pár rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 pokial vo vykope nebude stat voda, čo nebude lebo som urobil výkop až na štrkový podklad tak sa môžeme porozprávať aj o 100 rokov ak tu budeme. Tá doska tu iste bude a bude suchá. Ja netvrdím ža ak bude výkop naplnený vodou a v nom penové sklo že bude mať izolačné vlastnosti ako sa deklarujú. Ale ako píšem taká situácia je nemožná aj keby pršalo mesiac
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo prajem Vám to, ponúkam všeobecné informácie, väčšina domov nie je založená na štrku.
Odpovedať
@armi24 prisiel si na MS pokazit si projekt? urobit z bungalovu pasiv je uz dost velka odvaha, neviem na co Ti v teplom kraji vobec bude. Nobasil ma aj ine uzitocne vlastnosti, ako dychanie, napr. lepsiu zvukovu izolaciu.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?