Uloženie kari rohoží

Chcel by som sa spýtať, ako ste pokladali kari rohože. Správne je A, alebo B ? Budem používať oká 100x100x6mm, previazanie cez 1oko do výšky 5cm od zeminy. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ani jeden spôsob nie je dobrý . Nedá sa s toho DT odrezat polovica aby tá kari siet bola vnom ? železo vá byť v 1/3 Od spodu . tj . pri 15 cm hrubej doske je to tých 5 cm
Odpovedať
To DTcko odpilit alebo rozbit, ak ti z neho trcia roxory, tak ich prepoj s karisietou. Previazat na jedno oko je malo, optimalne by bolo pri okach 100x100 previazat cez 3.
Odpovedať
Profilova fotka
to robíte garáž pre ťažké vozidlá? Neviem kde študoval kladivo, ale pri jednoducho namáhanej doske (podlaha) sa dáva výztuž dolu a poloha je obmedzená krycou hrúbkou betónu cca 2,5cm. Keď ich položíte podľa A prehnú sa o dostanú do vhodnej polohy, a aj hrúbka 15 cm dosky a 100x100výztuže je prehnaná. Ale prekladá sa ako stowasser.
Odpovedať
@janulikk Medzi DTckami má byt zhutnená, užabovaná hlina, potom vrstva štrku, fólia, kolíčky na podloženie pár cm, a na to kari sieť. Ako tu už písali, výstuž má zmysel iba v spodnej časti betónu, lebo je namáhaná na ťah. To množstvo betónu v lavom obrázku je zbytočné.
Odpovedať
ďakujem za reakcie... bolo to nakreslené ako schéma, nie v mierke (teda vrstva betónu nebude tak vysoká) radopp, čo je tá folia? na užabovanú zeminu dám predsa štrk, na to kolíky na podržanie kari, ktoré zviažem pozahýbanými roxormi z DT. OK a previažem kari cez tri oká.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@jan45 Dobrý deň, chcel by som sa Vás spýtať na tento Váš starší príspevok, lebo akurát aj ja kladiem kari siete, našiel som si tuná túto tému - čo sa rozumie pod krycou hrúbkou betónu cca 2,5cm? Znamená to, že nad uloženými karisieťami má byť aspoň 2,5cm vrstva betónu, ak sa jedná o podlahu v dome? Po vibrovaní štrku mi totižto nezostal úplne rovný povrch, robil som to vibračnou nohou a tak sa to snažím "dorovnať" práve karisieťami - na DT tvárnice dávam 3cm hrubé úlomky z Dt tvárnic a na toto kladiem karisiete, v projekte som mal totiž zakreslené, že ten zhutnený štrk má byť až po vrch Dt tvárnic, tým podložením 3cm úlomkami som sa dostal nad vrstvu štrku, tá ale nie je presne rovná, takže na iných miestach to podkladám dlažobnými kvádrami 20x10x6cm. Hrúbka betónovej platne má byť 15cm. Je veľká chyba, ak tá betónová platňa nebude mať všade rovnakú hrúbku tým, že podklad nie je rovný? Liať sa bude samozrejme do roviny, na Dt tvárnice sa bude lepiť XPS Synthos 60mm hrubý, ktorý bude tvoriť šalung pre základovú dosku. Ak by bolo treba, tak mám ešte štrk na dorovnanie tej zhutnenej vrstvy štrku, na ktorú sa kladú karirohože, ale to by už bolo len dosypané, nie zhutnené. Resp. môže byť pri 15cm hrubej základovej platni karisieť v nerovnakej výške? Napr. niekde bude tých 6cm, inde zas 11cm vzhľadom na 15cm stĺpec základovej dosky. O uložení karisietí v projekte nie je písané nič... Stykovať sa majú aspoň na 2 oká, ja ich preväzujem na šírku na 3 oká a na dĺžku na 4 oká (tak mi to vyšlo). Za prípadnú reakciu vopred vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 krytie výztuže je hrúbka betónu, ktorá má obaliť výztuž aby nehrdzavela. Je to údaj, ktorý predpokladá aj zníženie hrúbky vplyvom prevádzky (mosty), pri podlahe sa toho obávať nemusíte. Na podlahu pri použití výztuže úplne stačí 10cm doska, takže Vy to všade dodržíte. Už som búral podlahu s malým rozponom, kde hrúbka bez výztuže bola niekoľko cm, násyp klesol a podlaha zostala vo vzduchu plne funkčná. Ostatné údaje len zvyšujú únosnosť.
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď, tých 2,5cm dodržíme všade, de facto to tak mám už teraz bez problémov. Ešte raz vďaka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Teória hovorí, že kari rohože majú byť 1/3 odspodu podkladového betónu (platňa). V praxi však vidím, že pri betónovaní sa po kari rohože stúpa, pričom sa na niektorých miestach zatlačí fakticky na spodnú rovinu. Ako sa tomu vyhnúť ? Hustejšie podložiť kari rohože alebo dvihnúť ich povedzme na úroveň 10cm od spodnej roviny ?
Odpovedať
@purplesticks Kari siete sa podkladajú, aby bolo zaručené spodné krytie výstuže betónom. Ak sa pri chôdzi prehýbajú/zatláčajú nižšie, tak treba doplniť podložky pod to. To treba ešte pred betonážou prekontrolovať. Určite to nadávať len kvôli tomu vyššie. Výstuž má byť v rovine, nie vlnovka podľa toho kde stúpili.
Odpovedať
@purplesticks netreba setrit distanckami, nepodkladat somarinami, problem je hlavne s malymi priemermi, tam je nutne dodrzat podlozenie kazdych 0,5 m. Od 8 mm je to uz lepsie. Siet aj ked trochu zapruzi na podklad, vrati sa spat. Urcite nedavat vyssie.
Odpovedať
@zefe Aká je ekonomická alternatíva betónových kociek ? (Na podloženie kari rohože do výšky 50mm)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Neviem ci ekonomicka, ale na pevne podklady som daval klasicke plastove distancky. https://eshop.tebau.sk/plastove-dista... Pripadne silnejsi drupak. Na makadam, asfalt. pasy alebo XPS betonove hady opacne. https://eshop.tebau.sk/betonove-dista... 50mm je nejak vela. Tolko mas v projekte?
Odpovedať
@zefe Mne sa páčili betónové podložky s drôtom s tromi rôznymi výškami 35-40-50. Jedno balenie cca 25€ vystačilo na 150m2 pri oku siete 10x10. Tie sa ale menej prehýbajú. Ak nie je úplne rovný podklad, tak sa pootočili ako bolo treba v tom mieste.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?