Uloženie DT vychádza mimo zákl. pásu

Zdravím Chcem sa spýtať či už niekto riešil podobný problém. Majster čo kopal základy trošku ušiel mimo na 1 strane domu, jedná sa o bungalow 11x19m a na to aby som dodržal rozmer 11m šírku domu vychádza DT cca. 10 cm mimo základ. do vnútornej strany. Tento problém je asi na 5m 19m strany inak väčšinou lemuje roh zákl. pásu z vnútornej strany. Ďakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
Mal by sa k tomu vyjadrit statik, ale moj osobny nazor je, ze by to nemal byt vazny problem.
Odpovedať
@ander28 A to je problém keby si mal základy od 10 cm dlhšie? Stavať mimo pásy je šialenstvo.
Odpovedať
Profilova fotka
@ander28 ak este nie su zaliate urcite tych 10 cm dokopat...a potom aj toho majstra...)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp no a v com je to sialenstvo ? obkopavat zaklady je sialenstvo :)
Odpovedať
@majkoj AK EŠTE NIE SÚ ZALIATE tak sa dokopú tak ako majú byť, ak sú zaliate tak treba stavať na pásoch. Pásy vyliate do výkopu nie sú ideálne, už stavanie na kraji je zlé.
Odpovedať
@ander28 Ak ti stačia dva rady DT-čiek, tak to si rovno zašaluj výkop základov s jedným radov dosiek podľa nivelačky a zalej. Vyjde to výškovo rovnako. Na to deky, zo 20 cm EPS, poter, a máš podlahu pol mera nad terénom. Takéto vyvýšené pásy sa ľahšie čistia od hliny po zavážke, netreba sa srať s DT-čkami, a ľahko sa robí šalovanie deky - dosky zviazané drôtom z vonkajšej strany ponecháš, našrubuješ na ne zvislo dosky a dáš ešte jednu radu dosiek po obdvode podľa nivelačky. A je to.
Odpovedať
@ander28 Myslel som zašalovať výkop jedným radom dosiek nad úrovňou terénu. ... a ešte si ušetríš robotu s kolíčkovaním. Ak chceš zaizolovať základy, daj do výkopu rovno XPS a to bude vonkajším šamovaním až po vrch deky. XPS vo výkope zaistíš napríklad pár šalovačkami nastojato.
Odpovedať
Profilova fotka
@ander28 ty to este nemas zaliate ?
Odpovedať
Chlapi mam to zaliate a aj uložené DT včera som si to všimol kedže mi to robí murár a ja som neni stále pri nom. pridám pár foto pre lepšiu predstavu. Asi to budem riešiť zo statikom. A neni to 10cm ale 5+3 ma hrana DT
Odpovedať

Odpovedať
Ešte pridám že obvodové murivo bude Ytong 375 lamda a bude zarovno DT z vonkajšej strany preto tie DT sú takto uložené aby sa dodržali presné rozmery domu.
Odpovedať
@ander28 Ak budeš mať úzke steny na kraji deky, tak pár metrov steny bude vo vzduchu. Nevadí ti to? Statik ťa pošle niekam, spýtaj sa ho.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ander28 Aha, 375 cm porobetónu. Tak to je ok, to čo bude trčať má funkciu izolácie, 275 cm ako nosné stačí. Ale aj tak statik.
Odpovedať
Ešte 1 foto aby sme sa chápali sorry za prevedenie ale dúfam že ma chápete čo myslím.
Odpovedať
Profilova fotka
@ander28 podľa skice sú základy ujdené von. Chybu rozdeliť na obidve strany, ale aj keby to zostalo, tak to nevadí.
Odpovedať
@jan45 Ano základy sú ujdené von a je to už rozdelené na druhej strane už sme na hrane ZP tiež. Ale hovorím je to takto len cca. 4-5 metrov z 19m ostatok už je na základe
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som to vykopal. 5m dlzka, ak je hlbka nejakych 80 cm, tak to za 4 hodiny mas hotove. potom nalial beton, par vriec cementu. samozrejme zapojit sikovneho majstra. a budes kludne spavat. ked tak tu citam rozne skusenosti a chybycky, zacinam si viac a viac vazit moju partiu. tym vsetko sedi a vobec som ich nemusel kontrolovat. klop klop aby to vydrzalo
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu odkopanim akurat narusi uz to co tam ma. Inak ako vies, ze tym Tvojim vsetko sedi ked si ich nekontroloval ? :) Ja som kontrolovanim, nasiel veci ktore by som o par hodin uz nenasiel :)
Odpovedať
Profilova fotka
A keby si to posunul o tych 10 cm a potom to dal zakreslit ako zmenu do projektu ? Mal by si o cosi vacsi dom
Odpovedať
Profilova fotka
@muskaat ale potom mu to nebude sediet na tych ostatnych 14m.
Odpovedať
Základy majú byť širšie o 100 mm na každú stranu,tj keď máš obvodovú stenu 375mm tak základy majú byť 575 mm široké !
Odpovedať
@majkoj Ale sedelo, porozmýšľaj.
Odpovedať
@jarojarik Prečo myslíš že by mali byť o 2 x 10 cm širšie? Nejaký fyzikálny dôvod?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp noze sa lepsie pozri na ten obrazok :), ten realny myslim, nie ten nacrtok :)
Odpovedať
@radopp Obvodové múry majú určitú váhu treba pripočítať omietky,zateplenie,veniec,krov proste všetko.Netreba to poceniť, tak asi preto to volajú základ stavby!
Odpovedať
@jarojarik Asi myslíš pásy, na ne môžu ísť užšie vyvýšené pásy. Šírka pásov sa počíta podľa zaťaženia a pevnosti podkladu, ako si napísal.
Odpovedať
@majkoj Ok, kompromis, posun o 5 cm, alebo kašlať na to ako si to navrhol.
Odpovedať
Uvidíme čo povie stavebný dozor poprípade statik. Zatial to nebudem posúvať (aj tak neni kam) zalievať sa ešte nebude kedže každý deň prší a má to pokračovať takto aj budúci týždeň. Asi to vystužím ešte železom. Navrtam na tých 5m diery do betonu a podavam tam 10 roxor na hustejšie a previažem. Ako pri bungalowe by to nemal byť až tak vážny problém. Takto to musi riesit viac ludi neverím tomu ze každemu vykopú základy úplne presne jedine tak rucne :-)
Odpovedať
@ander28 Stačí že nebude pršať kým betón stuhne, to je hodina, potom je to už jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj kontroloval som nakoniec, par veci, rovnost murov, rozmer okien, dvere, a rovnost platne. :-) dalej radsej nejdem kontrolovat :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?