Ukladanie DT na zavädnutý betón

Dobrý deň, v projekte mám naplánované základové pásy šírky 60 cm, ktoré sa budú vylievať betónom vo výške 55 cm a nad ním pôjdu tri rady šalovacích tvárnic DT-30 v celkovej výške 75 cm. Od majstrov som sa dozvedel, že chcú tie tvárnice ukladať na vyliaty betón už po 3 - 4 hodinách. Každá tá tvárnica má hmotnosť okolo 25 kg; myslíte, že je to po takej krátkej dobe bezpečné? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to bezpečné.
Odpovedať
Kľudne môžu, keď im drobné sadnutie a možné pohnutie sa nebude vadiť pri vyrovnávaní DT-čiek...
Odpovedať
@samob My sme jeden den zaliali zaklady spolu s platnou a na druhy den uz murovali do vysky...
Odpovedať
Vďaka za reakcie, odľahlo mi. Teraz však riešim ďalší problém - debniace tvárnice majú byť podľa projektu previazané s podkladovým betónom roxormi s priemerom 8 mm s rozostupom 250 mm. Roxory by mali byť zaliate 500 mm v betóne. Pred chvíľou som sa vrátil z „kontroly“, na ktorej som zistil, že si to majstri značne zľahčili: roxor strčili možno tak do každej druhej tvárnice a určite nie do čerstvého betónu - dajú sa totiž normálne vyťahovať. Sú úplne voľné v hĺbke možno tak 10 - 15 cm. Nehrozí riziko, že pri zhutňovaní podkladu pod spodnou dekou sa tieto obvodové tvárnice „rozostúpia“? Keďže zviazanie s podkladovým betónom je také nijaké?
Odpovedať
A kam by sa mali rozostupit? V ramci dier su natesno, a v tvarniciach budu zaliate betonom. Ak by aj neboli natesno, tak tam natecie beton. Ale take velke diery to urcite nie su. Majstri si to trochu zjednodusili, ale bat sa nemusis. Ak chces, mozes na nich pritlacit, nech roxory uchytia na chemiu. Budu sa asi rehotat do konca zivota, ale skus :-D pripadne navrtat pre zahustenie dalsie roxory a detto na chemiu :-D
Odpovedať
@worker_falcon Nad vŕtaním a chemickou kotvou som rozmýšľal, ale asi by sa to statočne predražilo. Plus ma štve jedna vec, že na akého oného som si platil drahý individuálny projekt, v ktorom sú veci jasné zadefinované, keď si to aj tak nakoniec spravia podľa seba. Väčšinou som tie ich „vylepšenia“ ustriehol, ale nedá sa nad nimi stáť celý deň a potom to dopadne takto. Nakúpené 240 m železa na tento účel a oni možno použili tak desatinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@samob tak ked to vedeli pred tym ako to isli robit a teda ste sa tak dohodli tak im to odrataj z placa. Ked povedia ze oni to tak robia bezne, povedz aj ty ze to tak robis bezne. " majster" ma robit a nie svojvolne menit technologicke postupy ktore navrhol niekto kto ma na to opravnenie. Ale to je bohuzial slovenska realita ked si to niekto necha. Prajem vela uspechov pri stavbe.
Odpovedať
@samob predrazit sa to moze jedine pre majstrov. Ak si im dal jasne podklady a poziadavky, nie je co riesit. Takto si to po nich chcel, a zaplatis iba vtedy, ked to tak bude. Ak si im to ale nedefinoval, tak majstri su ocividne prisposobeni poziadavke vacsiny investorov - urobit to dobre a lacno. "dobre" rozumej "tak, aby to drzalo".
Odpovedať
@worker_falcon @frinty Ďakujem páni za povzbudenie. Práve som dotelefonoval s dozorom, ktorý sa zameriava na zakladanie stavieb, a že podľa neho by tam tie roxory ani nemuseli byť. Vraj pri nepodpivničnej prízemnej stavbe a vzhľadom k mohutnosti základových pásov tam nehrozí žiadne riziko.
Odpovedať
@samob aj tak takýchto majstrov by som hnal. Presne, zaplatíš za idividuál projekt a nebudeš sa ho držať? Tak potom nečakať až to nebude mať také parametre ako sa projektovalo. Neznášam takých ludí
Odpovedať
Dolezite je hlavne vodorovne zelezo. My davame 4 rady DT - pozemok je pod cestou a cheme dom nad uropovnouo cesty. Zvisle zelezo sme davaly kazdy 1m, R12, vodorovne pojde po druhom rade 2x R12 a na vrchu zhustime kari siet nad nosnymi murmi. Hlavne pri pokladani DT hned vylej par cm betonu do prveho radu! My sme jeden den ocistili zaklady, vymerali mury polozili rohove DT, a cast jednej strany nasucho. Vnoci prisla burka a naplavilo 1cm bahna na zaklady, co sme museli cely den cistit a kartacovat. Potom sme kazde osadene DT zaliali trochou betonu, aj ked len rucne robeneho, aby nepodplavilo bahno.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?