Suchý stav YTONG P4-500

Profilova fotka
Ahojte, chystám sa v exteriéri použiť tvárnice YTONG P4-500, ktoré som mal rok rozbalené pod strechou. Obsahujú zvyškovú vlhkosť, ale len v malej miere. Murivo bude v exteriéri zo všetkých strán difúzne uzatvorené (zo spodu asfaltové pásy, z bočnej a vrchnej strany tekutá hydroizolácia). Je problém ak v tvárniciach zostane táto zostatková vlhkosť uzavretá. Ako sa budú tvárnice správať v zime pri mrazoch, prípadne ráta sa s určitou vlhkosťou počas celej životnosti tvárnic?
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody ak ste ich mali pol roka rozbalené pod strechou kde nebola velká vlhkosť tak s tým nebudete mať žiaden problém...
Odpovedať
Profilova fotka
neverím, že obalením pórobetónu vytvoríte dostatočné zábrany pre budúce zvlhnutie a poškodenie mrazom. Pórobetón nie je vhodný materiál na takéto konštrukcie. Prečo? zlepením tvárnic vnesiete dodatkovú vlhkosť, (aj izoláciou) túto uzavriete do nepredyšnej krabice ( ako funguje tekutá hydroizolácia difúzne otvorená?) pary vzniknuté oslnením majú 700x vyšší objem ako obsiahnutá voda, dôjde k roztrhnutiu izolácie, nasatiu vody, zamrznutiu, zväčšeniu objemu, roztrhnutiu HI, proces sa opakuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Tvárnice nebudú nepredyšne uzavreté HI, na vrchnú a časť bočnej strany použijem tekutú lepenku http://www.denbraven.sk/hydroizolacne... a na zvyšnej časti bude použitá paropriepustná, hydrofóbna silikón-silikátová omietka. Prostredníctvom tejto časti môžu tvárnice schnúť a zároveň opäť nenasiaknu vodou.
Odpovedať
Profilova fotka
Z porobetónu YTONG P4-500 sú schody, červená časť bude zaizolovaná tekutou lepenkou, spodná časť je proti zemnej vlhkosti chránená asfaltovým pásom, ktorý je celoplošne natavený na napenetrovaný betónový podklad. Zadná časť je od fasády domu oddelená XPS hrúbky 50 mm. Na bočnú bielu časť bude nanesené lepidlo Baumit Duocontact a následne fasádna omietka Ceresit CT175, ktorá je paropriepustná a hydrofóbna, takže táto časť by mala slúžiť na postupné schnutie porobetónových tvárnic. Tvárnice som mal cca. necelý rok pod strechou, ale aj tak obsahujú určitú vlhkosť, hmotnosť tvárnic sa pohybovala okolo 21 kg, suchý ytong by mal vážiť cca. 18,7 kg. Aká je životnosť porobetónovej tvárnice ak je nasiaknutá vodou a každú zimu je vystavená mrazom. Existujú aj reálne príklady rozpoadu tvárnic pri takýchto podmienkach?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?