Sú základy na penovom skle príliš drahé?

Uvazujem zaklady na penovom skle hlavne kvoli jednoduchosti ale mam pocit ze je prilis nakladne. Mozete mi povedat vasu skusenosti kolko stoja taketo zaklady ? Pripadne povedat ako riesit zaklady pod pasivny dom a vyjde ma to lacnejsie ?
Odpovedať
1
2
12
Profilova fotka
@fricko zakladova doska na penovom skle ma vyznam hlavne pri murovanom EPD. pri drevostavbe by som sa z financneho dovodu asi viac priklanal k zakladovym pasom. ja osobnu skusenost este nemam, ale prave hladam realizatora na nas EPD. zial, vela stavbarov, co by malo s tymto skusenot na slovensku nie je. pocul som o jednom v nitre. v nasom pripade hruby odhad ceny zakladov na penovom skle je pol miliona korun (125m2 zastavanej plochy). vyhoda je, ze je to menej pracne (pokial stavbar vie, ako na to), a moze sa v podstate hned na tom stavat.
Odpovedať
No tak mne sa to zda dost vela pol melona za zaklady. Ale zase je rozdiel pokial si to robite svojpomocne alebo davate si to robit na kluc od firmy. Niekde tu na fore som cital ze 1m3 penoveho skla stoji cca 54 EUR bez DPH a ked tak uvazujem dom 9x8 tak sklo vyjde na 2000 EUR bez dph a veci okolo toho atd myslim ze do 4 az 5 tis EUR by sa clovek mohol zmestit pokial si to urobi svojpomocne.
Odpovedať
Profilova fotka
Vychádza to cca o 70-100% viac.Nieje pravda ,že je to menej pracné je to treba hutniť + veľa hliny odkopať a kamsi uskladniť.
Odpovedať
Mna by to tiez zaujimalo, ale chcelo by to seriozne porovnanie, nie len konstatovanie, ze je to drahe ... Materialovo to podla mna az tak drahsie nebude, skor to tu nikto nevie urobit ... http://www.rekonstav.eu/tehnopor.html
Odpovedať
a este http://www.ecozaklady.sk/
Odpovedať
Taká sprosta otázka aky je tam rozdiel v tých základoch a aklasickych teda výhody nevýhody okrem cene
Odpovedať
Presne tak myslim ze vyhoda je zrejma. Jednoduchsia konstrukcia a aj pracnost. Pripadne ak mame nestabilne podlozie tak penove sklo zlepsi stabilitu podlozia. Asi by bolo na mieste povedat presne technologicke prevedenie tychto dvoch typov zakladov a potom urobit modelovu situaciu realnej zakladovej dostky a cca nahrubo to prepocitat. Vie niekto presny pracovny postup ?
Odpovedať
@antonmesaros preco si myslis, ze treba odkopat viac hliny? @kriloter uz sa najdu firmy, co, to tu vedia urobit, robili predtym to iste roky v Nemecku
Odpovedať
Profilova fotka
Minimálna hrúbka tohto materiálu je ak si dobre pamätám 40cm.Pri priemernom dome 140m2= 56 m3.+ osádzanie odpadov napojenia inžinierskych sietí.Pod domom si vytvárate dutiny ktoré sa môžu plniť vodou.Záleží od jednotlivých pozemkov a skladieb podložia.Samotný materiál je pomerne drahý a v porovnaní s klasickým zakladaním stavieb nevidím absolútne žieadnu výhodu.Nemci by ich nepustili ani čistiť hajzle ,nie zakladať stavby.
Odpovedať
@antonmesaros tak ja tam jednu zasadnu vyhodu vidim, tepelna izolacia a ziadne tepelne mosty ... ono sa to kvoli tomu aj robi ...
Odpovedať
Profilova fotka
Koľko tým ušetríte?Izolovať základy je ekonomicky nákladné až nezmyselné.Skrz to teplo je to práve zle.Pochpím ak sa zakladá na nenosnom podloží.Vtedy to má význam.
Odpovedať
@antonmesaros a Ty ako vies, o kom hovoris, ked to tak jednoznacne vyhlasujes...??? doteraz som dost dala na Tvoje nazory, ale tymto si to cele zabil.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antonmesaros kolko usetrim cim? Vies tvrdenie, ze izolovat zaklady je ekonomicky nezmyselne aj niecim dolozit?
Odpovedať
@antonmesaros domy sa zvacsa osadzaju nad uroven terenu... takze vypocet treba troska pozmenit.
Odpovedať
@kriloter dalo by sa to financne porovnat, ja mam podrobny rozpocet nasho zalozenia, ak by mal podobny rozpocet na zalozenie stavby a zateplenie podlahy domu s podobne zastavanou plochou, mozme to skusit.
Odpovedať
@maminnka ja viem, ze sa to da, predokladam, ze to ma porovnane ked nieco tvrdi
Odpovedať
@maminnka mimochodom, nedaju sa porovnavat len cisto zaklady, ked to mate na penoskle, nemusite davat tolko EPS do podlahy, ak vobec nejake treba ... tym padom mozno staci o 1 rad tvaroviek menej, atd ...
Odpovedať
@kriloter nepochybujem, ze vies, skor som myslela, ze mozme skusit na realnom priklade..
Odpovedať
mozno taketo nejake porovnanie ... http://www.ecozaklady.sk/cena-a-uspor...
Odpovedať
v kazdom pripade, ak by to nemalo zmysel, asi by sa tak nezakladalo stale viac...
Odpovedať
Profilova fotka
@maminnka Skúste si dať urobiť ponuku na základy v klasickom prevedení , na penové sklo , a na základovú dosku.Do stavu keď sa idú stavať múry.Potom porovnajte cenu.A skúste si položiť otázku či ste schopná ušetriť za celú životnosť domu takú sumu na vykurovaní ,aký je rozdiel v cene vyhotovenia rôznych druhov ,zakladania stavieb..Vec ktorú si možno nevšimli je v celkovej skladbe základu na penoskle.Odspodu je sklo ,základová doska 200mm ,polystyrénová izolácia x mm ,(vykurovanie)poter.Na čo je tam to penosklo keď medzi ním a povrchom poteru musí byť 200mm betonu a x milimetrov polystyrénu.Z tepelného hľadiska je to nenávratný nezmysel.Najmmä vtedy keď cena podlahového polystyrénu je zlomok z ceny penoskla.Mám dať 400mm penoskla radšej dám 400mm polystyrénu na 150mm dosku. V tom poslednom príspevku som porovnával zakladanie na to sklo o ktorom sa tu bavíme.Nemám nič proti tomu ,aby sa tepelne izolovala základná stavba(sokel).
Odpovedať
@antonmesaros a naco by na penoskle bol polystyren?
Odpovedať
@antonmesaros aka polystyrenova izolacia? naco????
Odpovedať
Profilova fotka
Pod podlahové kúrenie alebo rekuperáciu musíte dať polystyrén.Nemôžete položiť podlahové kúrenie na hydroizoláciu a základovú dosku.
Odpovedať
@antonmesaros ja v dome podlahove vykurovanie nemam.... a pod rekuperaciu polystyren? kam?
Odpovedať
@antonmesaros tak ale pod podlahovku sa dava polystyren preto, aby neboli tepelne straty podlahou ... ked je to na penoskle tak by tam straty byt nemali ... Polystyren pod rekuperaciu? To je nejaka novinka? hm
Odpovedať
Profilova fotka
@maminnka Neviem ako by som vám to vedel lepšie vysvetliť.Pokiaľ tepelne neodizolujete základovú dosku ,od poteru to je 20 centimetrov základná doska + 5 cm poter, tak budete zbytočne vykurovať 25 centimetrov betonu.Máte dlhý nábeh kúrenia a ak tam máte radiátorové kúrenie tak nikdy ten beton nevyhrejete.
Odpovedať
@antonmesaros to je pravda, akurat neviem ci by som pouzil slovicko zbytocne ... akurat bude podlaha akumulovat ...
Odpovedať
@antonmesaros to je pravda, EPS bude pod podlahovkou aj na penoskle, akurat tam bude mozno stacit dat 5cm miesto 20cm. Cize usetrim 15cm polystyrenu na celej ploche domu, mozno usetrim jeden rad tvarnic na muroch+ vyrazne eliminujem tepelny most, ktory vznika po celom obvode domu od zakladov ked su klasicke pasy.
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter Ako rekuperáciou vykúrite 25 cm betonu na podlahe.Sú aj iné riešenia tipu suchej podlahy .Ale to už závisí od toho ako sa stým projektant pohrá.
Odpovedať
1
2
12
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?