Stĺpy - ako ich správne odizolovať?

Ahojte, máme v projekte 3 stĺpy 30x30cm. 2 sú na terase, po nad ne ide strecha., jeden je vpredu. Základ máme spravený podľa projektu 1x1m do hĺbky 80cm. Chalupu staváme na 3 DT. V betóne zapichnuté 4 roxory a smerujú hore. Ako by sa mali správne spraviť? Uložiť 3 rady DR 30x30, zašalovať do výšk terasy a zabetónovať? Na to nataviť hydroizoláciu a na to znova 30x30 DT až po výšku venca + zašalovať a zabetónovať spolu s vencom? Jedná sa mi hlavne o to v ktorom mieste stĺp prerušiť, zabetónovať a uložiť hydroizoláciu. Či na úrovni terénu , alebo budúcej terasy? Prikladám náčrt bočného pohľadu. Výška dosky bude cca 15cm nad terénom a finálna podlaha + 25cm = 40cm nad terénom. Do tej výšky chcem spraviť aj terasu. Ďakujem.
Odpovedať
Ja som to spravil ako mi poradil chrobak http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo...
Odpovedať
oba spôsoby sú ok.. len ak budeš dávať do toho stĺpa aj roxor (navŕtávať) už od zaliateho DT, tak odporúčam použiť po nabití roxoru gumoasfalt.
Odpovedať
@jumt @stefanl ďakujem pekne :-) Spravím to teda asi tak ako som napísal, keďže na základ už nestíham napenertvať + nataviť hydroizoláciu. Akurát zozmýšľam, že dám najskôr 2 DT + dajme tomu 10 cm betón. Ten napenetrujem + natavím naň hydroizoláciu a na to pôjdem smerom hore ďalšími DT až do požadovanej výšky , teda po strop na terase. A to 1 alebo 2 DT obalím tiež lepenkou, tak ako to má @chrobak7 . Môže byť? :-)
Odpovedať
Nebude tam nejaký problém so záťažou, alebo niečo podobné? Koľko by mal byť ten betón nad DT, či to je jedno?
Odpovedať
peto, ako to myslíš problém so záťažou? Normálne si nechaj vykopať základovú "päťku" pod stĺpy a zalej to (neviem ako hlboko ti to projektnat/statik napočítal).. pak som si to pekne obšaloval a zalial do výšky podlahy.. napenetroval, zalepenkoval vrch.. navrtal roxori ktoré som pak ošetril gumoasfaltom do výšky cca 10cm, naukladal stlpikové kocky 30*30 a do vnútra vložil výstuž 4xFi10+strmienka a25cm... a pak som postupoval až do výšky do ktorej som sa chcel dostať. tak som to riešil ja.. kľudne som mohol použiť aj DT ale sa mi nechcelo utekať zas do stavebnín pre pár tvarníc
Odpovedať
Nepovazujem celkom za spravne prerusovat spojenie betonu zakladu so stlpom asfaltovou alebo foliovou hydroizolaciou, pri jednoduchych konstrukciach vporiadku nic nehrozi ale z celkoveho hladiska to nie je spravne riesenie,a pri konstrukcii kde je tlakova voda uz vobec nie. Nedôjde k spojeniu betonu s betonom a v stycnej skare hrozi korozia vystuze, ak nie je opatrena zinkovanim alebo nerezovymi prvkami. Jedna moznost je hydroizolaciu tahat pod zakladom na poteroch, co v tomto pripade uz mozne nie je alebo by som pouzil krystalicku hydroizolaciu, ktora nenarusi spojenie betonu (da si pridat aj do betonovej zmesi, pripadne ako vsyp, alebo nater)... Uz som sa pytal na to viacero ludi ale ine plne funkcne riesenia som sa zatial nedozvedel.
Odpovedať
@stefanl bojím sa presne toho, že keď nastane prerušenie betónu vrstvou ipy, či to nespôsobí nejaké narušenie statiky alebo čo, tak ako píše @marcuso akurát uvažujem ,že by som tie čelezné roxory odpílil a nedával aby trčali, kvôli tej korózií, či to nie je správne? Možno sa bude vedieť vyjadriť aj @jan45 Ďakujem.
Odpovedať
@peto125 Ako som pisal , pri jednoduchej konstrukcii sa nebojim nejakeho narusenia statiky len hovorim ze to nie je uplne konstrukcne spravne. Odpilenim roxorov uz vobec nic nezlepsite. Vo vasom pripade to nechajte tak ako mate, nic sa nestane. Ak by som to robil nanovo tak by som pouzil krystalicku hydroizolaciu,dnes uz to nie je problem zohnat.
Odpovedať
@marcuso Nechať tak, myslíš stĺp zarovnať do požadovanej výšky (úroveň deky, prípadne podlahy), roxory nechať trčať a na vrch betónu natrieť hydroizoláciu. Napríklad aj takúto kryštalickú? https://www.denbraven.sk/produkt/ceme... A na to už nedávať žiadnu ipu, len ďalej DT ukladať až po strop? Vy to máte ako, tiež takto oddelené? Ďakujem
Odpovedať
Ano, stlp zarovnat, roxory nechat prebiehat do hornej casti stlpa a na spoj medzi betonmi pouzit krystaliku, bez ipy a tiez aj na zvislu cast stlpa cca 300 mm od podlahy aby sa od podlahy vlhkost nedostala do konstrukcie. Ja nemam stlpy :) ale toto je podla mna 100% funkcny detail po statickej aj stavebnej stranke
Odpovedať
@peto125 Písal si mi do SS, odpoviem ti tu. Mne to robila firma, takže presný postup neviem. Len to, čo som videl. Ja mám na základnej platni IPU, na to ukladali DT a betónovali. Potom zaizolovali aj tie DTčka do výšky +50 cm od budúceho terénu. myslím, že IPU môžeš dať v ktoromkoľvek mieste medzi 2 DTčka. Len ich treba prepojiť výstuhou. Neverím, že by sa to pohlo horizontálnym smerom len preto, že betón nie je spojený. Ani dom sa nepohne a celý leží na IPE.
Odpovedať
@marcuso @chrobak7 ok ďakujem, spravím to tak. Len ešte niekde zohnať kryštalickú hydroizoláciu :-) Inak @chrobak7, vidím, že máš obklad na stĺpe. Dával si ho aj na tú hydroizoláciu? či si dal na to najskôr nejakú sieťku a lepidlo / prípadne niečo iné?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 Išlo to rovno lepidlom na hydroizoláciu a potom hore už priamo na DTčka. Žiadnu sieťku tam netreba.
Odpovedať
@chrobak7 ok diky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 či to odpílite alebo nie, cez oceľ voda nevzlína a v betóne nezhrdzavie. A na statiku oceľ v základoch má minimálny vplyv, na votknuté uloženie to nemáte dimenzované, takže ak to prerušíte, nič sa nestane.
Odpovedať
@jan45 ďakujem za odpoveď. Čo znamená "na votknuté uloženie to nemáte dimenzované" ? :-) Takže keď voda po oceli nevzlína a v betóne nehrdzavie, tak treba dávať tú kryštalickú izoláciu? Či stačí IPA, ktorá zostane z izolácie dosky? ( glassbit G200 S40 alebo parabit v60 s35) Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 votknuté uloženie je keď palicu chytíte do dlane., bude stáť, Keď palicu postavíte na dlaň je to kľbové uloženie, môže sa v uložení nakloniť. neviem či sa spomínala kryštalická izolácia ale stačí hociaká lepenka
Odpovedať
Môžeš použiť v tom spoji kompozitnú výstuž, ak sa bojíš korózie.
Odpovedať
Je možné použiť na odizolovanie stĺpov aj gumoasfaltovú hydroizoláciu? Napríklad https://www.obi.sk/bitumenove-tekute-... ? Či je potrebné kupovať balenie kryštalickej izolácie? Tento gumoasfalt by som použil aj okolo chráničiek na elektrinu, vodu a taktiež odpad v základovej doske.
Odpovedať
@jan45 Z každého stĺpa trčia 4 roxory o hrúbke asi 12mm a tú lepenk by so musel predrhnúť v 4 miestach, nevadí to? Respektíve je lepšie skombinovať lepenku (parabit) s gumoasfaltom okolo dier pre roxorové tyče? Alebo celú plochu natrieť iba gumoasfaltom?
Odpovedať
@peto125, tak ako ti už bolo vysvetlené predtým... nalep klasickú lepenku, pak to prevrtaj cez tu lepenku do toho betonu, povysávaj alebo vymeť čistým štetcom ten prach čo tam ostane z vŕtania (aby ti chytil gumoasfalt),, namoč ten roxor do gumoasfaltu (aspon 10-15cm nad líniu od betonu), a pak ten roxor aj s tým gumoasfaltom nabi do tej dieri koľko len pôjde... zatesnní to a roztečie sa to tam a stuhne. Odporúčam na roxor 10ku vrtak 12ku a tak ďalej.... pak keď to nabiješ, tak ten gumoasfalt ešte môžeš okolo toho roxoru citlivo poroztierať... toť vsjo, Fotka nižšie moja a všetko je OKA
Odpovedať
@stefanl ďakujem za vysvetlenie. Ono tie roxory sa hneď zaliali s betónom, čiže už sú v stĺpoch. Takže spravím 4 diery do ipy, prevlešiem cez trčiace roxory a položím na stĺp. Následne ipu nahrejem a natavím. Gumoasfaltom pretriem okolo roxorov. Je to správne?
Odpovedať
Profilova fotka
zbytočné obavy, takéto stlpy sa robili bez výztuže a po oceli voda nevzlína. Murivo (betón) sa dá oddeliť náterom
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahoj, chcem sa opýtať, či treba (podľa mňa určite) a najmä ako zaizolovať drevený stĺp. Stojí na betónovej podeste, ktorú ešte potrebujem zdvihnúť - dobetónovať o 20 cm. Stĺp chcem neskôr obložiť kameňom..
Odpovedať
@reso fúha, toto vôbec nie je spravené dobre. Ten hranol mal byť uložený v oceľovej kotviacej patke a nie v priamom kontakte s betónom. Toto sa podla môjho názoru odizolovať nedá a skôr či neskôr ti hranol začne hniť
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@reso ten stĺp treba odrezať a podložiť kovou konštrukciou, ktorá ho odizoluje od betónu.
Odpovedať
@z_turista vďaka za radu..ale už je to urobené ako má byť..bol len provizórne urobený, som sa dozvedel neskôr...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?