Stavebná oceľ v základoch

Dobrý deň. Rád by som si nechal poradiť ohľadom stavebnej ocele v základoch. Ide o bungalov 14x12m. Mám úroveň projektu len pre SP (základové pásy a DT dám podľa projektu), oceľ zvažujem nasledovne: základové pásy s hĺbkou 50cm a šírkou 50cm (pod obvodové aj vnútorné nosné streny) zaliať betónom triedy B15 po troch hodinách napichať do základových pásov roxory Ø10mm dlhé 1m (tak, aby cez každú DT šli dva v protiľahlých rohoch a vytŕčali z pásov 75cm) po vytuhnutí betónu základových pásov nasunúť na napichané roxory 2 rady DT30 do vrchného radu DT30 vložiť horizontálne 1x roxor Ø10mm zaliatie DT betónom triedy B15 po zatuhnutí betónu v DT zahnúť trčiace 25cm roxory do vnútra budúcej základovej dosky zhutnenie podložia žabovaním vysypanie a zhutnenie štrku žabovaním (je vôbec treba?) uloženie kari rohoží Ø6mm 150x150mmm s presahom cez dve oká (30cm) previazanie zahnutých roxorov z DT s kari rohožmi drôtovaním debnenie, betónovanie a zhutňovanie základovej dosky (betón triedy B15) Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ušetrili ste 100€ za statický výpočet, dáte ich do ocele, zostane Vám to., ale účinok to má neistý. Funkčná je červená čiara. Tie zvislé by mali význam pri murive nad zemou..
Odpovedať
Profilova fotka
Lepšie urobíte ak základové pásy poriadne zhutníte a zalejete betonom B20.Pokiaľ sa nízky rodinný dom nestavia na rizikovom teréne tak oceľ v základoch má minimálny význam..
Odpovedať
@jan45 takže pokiaľ bude zemina až po úroveň základovej dosky, zvislé previazanie nemá význam... statický výpočet mám len pre zaťaženie strechy...ano
Odpovedať
@antonmesaros rizikový podklad isto nie je (Trnava, rovinatý terén, rozdiel na 18m je 0,4m)... rozdiel medzi 15-kou a 20-tkou sú tri eurá... teda zvolím do pásov B20 a nedám zvislé roxory, aj finančne to bude menej náročné
Odpovedať
@janulikk prave Trnava je pre statika ,,rizikovy podklad" v okoli TT sa nachadzaju objemovo nestale zeminy
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk som na tom podobne ako ty, v projekte mám betón C 12/15 roxory plánujem dať iba do rohov v tvare L , tak ako ich dáva @spiderhst http://www.modrastrecha.sk/blog/spide...
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo dobré riešenie a skutočne okolie Trnavy je riziková oblasť. @janulikk áno
Odpovedať
To čo je za základ 50cm? To je akurát na plot :-D Nezamrajuca hlbka je min 80cm (zaleží od podložia) Už som videl podobný prípad ako tvoj a potom im dom praskal,lebo šetrili na železe a betóne.Dobre zváž,či chceš šetriť tam kde sa šetriť nemá!!
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk Stačí aby ste stavali na íle a je to násobne väčšíe riziko ako kopec.
Odpovedať
@jarojarik nejdem šetriť v znižovaní základov, v projekte mám predsa základy pod zeminou 100cm (50pásy+25DT+25DT), alebo tomu chápem zle? Riešim len stavebnú oceľ, tú v projekte nemám vysvetlenú
Odpovedať
@topvideo taže pokiaľ to všetko bude pod zeminou, tak horizontálne uloženie roxorov v DT stačí na výšku dvoch radov len v rohoch? Pre môj prípad 11 miest?
Odpovedať
@antonmesaros no nezostáva mi nič iné, ako veriť tomu, čo mám v PD. Na základoch nemienim šetriť, ale zasa neinvestovať do niečoho, čo nemá opodstatnenie
Odpovedať
Článok sa načítava...
50cm je výkop a otatné je násyp.Radšej dať viac materiálu a predimenzovať aby ťa to prežilo.Staviaš to len raz.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk nie, myslel som to tak, že tie roxory dávať do základového betónu, ktorý je pod debniacimi tvárnicami, do DT-čiek daj horizontálne roxory po celej ploche.
Odpovedať
pani roxor, tam musi byt je to zaklad celého domu, treba ho dat horizontálne aj vertikálne
Odpovedať
@topvideo aha takže na dno výkopu, do všetkých rohov, po položení pásoviny a pred samotnou betonážou
Odpovedať
@jarojarik ako to teda má byť? Projekt čítam zle?
Odpovedať
Roxor vodorovne po celom obvode+ strmienka.Ako keď robíš vence.
Odpovedať
najlepsie ak tam da zaklady 1,5 m hlbka, 1,5 m sirka a zeleza za 5000 eur. strmienka po celom obvode - roxor 20 t- ku. a dom - bungalov o rozmeroch 10x10. asi takto sa to dnes robi ak to projektuje projektant co si berie proviziu v percentach z hodnoty domu. ked tu clovek cita niektore prispevky tak je to poriadna zabava. .
Odpovedať
Profilova fotka
Ideme stavať l bungalou stačí dole 70 dole šírka 50 ? D
Odpovedať
Profilova fotka
Nestčím sa čudovať niektorým odvážlivcom, ktorí nemajú ani len páru o tom, kde akú výztuž a ani prečo a idú stavť dom... Čistý prúser. :-)
Odpovedať
Nekonecne diskusie. Debaty o zakladoch su zaujimave, ale viacmenej maju malu vypovednu hodnotu. Kedze staviame rozne stavby v roznych podmienkach, tak je velmi tazke porovnavat neporovnatelne. Ja som staval dielnu s garazou o ploche 200m2 a daval som len beton bez zeleza a po 6 rokoch je zatial vsetko ok, minuly rok som zacal 30m od garaze stavat dom a kvoli velmi zlym geologickym podmienkam (vela pritekajucej spodnej vody a striedajuci sa piesok a il) sme museli armovat zakladove pasy roxormi d14, spolu sme potrebovali 200ks a k tomu takmer tisic strmienok. Dva tyzdne makala cela rodina pri viazani :) /Kedze som prvemu statikovi nedoveroval, konzultoval som to s geologom a dalsim statikom a dokonca jeden z ich navrhov bol radsej predat ten pozemok, co som kategoricky odmietol/ http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl...
Odpovedať
@stowasser to chces povedat ze 30m od garaze boli take obrovske zmeny podlozia ako popisujes? to co ste tam dalin robit geologicky prieskum s vrtnou vezou? neverim ze do hlbky 1m mohli nastat take obrovske zmeny ako popisujes. ja som videl stavat rodinne domy na ilovitom podlozi a ziadne zeleza do zakladov nikto nedaval. preslo 25 rokov a nikto nema ziadne problemy a geolog tiez taral ze tam sa nic nema stavat a podobne reci. neviem ako kto ale nech tu niekto napise ci videl niekedy nejako poskodene stavby na ktorych sa podpisali zaklady domu -nejake prasknute zaklady, zakladove dosky, alebo spadnute domy ,steny alebo nieco podobne. lebo ja nie - ak teda neslo o zemetrasenie alebo zosuv pody kedy padaju aj ine stavby.
Odpovedať
@jarojarik takže iné riešenie ako dal @topvideo , no pokial sú ok len tie rohy, tak by som nerád dával v celom výkope. Rád by som to uzavrel, teda: Základové pásy-Riešenie ako písal topvideo (piderhst), do 11rohov pred betonážou previazať r10 DT-roxory horizontálne r10 po celom povrchu DT
Odpovedať
@topvideo Pozeral som ten link. Spiderhst urcite nedaval zelezo len do rohov. On len hovoril o jednom zo sposobov prepojenia armatur v rohoch, co je trochu rozdiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@malyraj Trnava, Hospodárska cesta pri križovatke s Radlinského mostom stojí asi 8 podlažný panelák, porucha kanalizácie, zatekalo do sprašového podložia, dom vysťahovali. jedno rameno z tvaru Y domu bolo odtrhnuté a naklonené.
Odpovedať
@jan45 ok tu sa bavime o 8 poschodovom panelaku ktreho vaha je neporovnatelna s bugalovom s rozmermi 10x10 m. o vyske ani nehovorim. ty si tu prvy co taku stavbu videl. a si presvedceny ze je to zavinenim zakladov? to co tu teraz architekti predvadzaju je nenormalne. ludia su potom zblbnuty a robia uplne zbytocne prace ktore im vytahuju strasne prachy z vreciek. moze mi tu rozpravat kto chce co chce.
Odpovedať
Profilova fotka
@malyraj RD Vajnory, štrk, spodná voda -90, betonový základ bez výztuže, funkžný niekoľko rokov. Začali kopať podtlakovú kanalizáciu, na časti pozemku znížili hladinu spodnej vody (depresná krivka) roh domu praskol.
Odpovedať
ak to neviete pochopiť požidajte o radu statika a ten Vám to po lopate vysvetlí
Odpovedať
@jan45 takze predpokladam ze nemali ani zelezo v zelezobetonovej doske ?. ked praskol roh domu? ved predsa je vzdy previazany cely obvod so zelezom umiestnovanym na dosku. je to zvlastne. je mozne ze pri podtlakovej kanalizacii boli bybracie take silne ze by tam nepomohla ani ta kovova vystuz. ide zase o vynimocnu situaciu podobnu zemetraseniu. predpokladam ze ked podkopem roh domu bagrom co bezne ludia nerobia tak tiez by sa narusila statika aj keby tam bolo zelezo, hoci aj o mm a uz by vznikla prasklina na mure. ale to uz ideme do extremu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?