Stavba rodinného domu v ílovitej pôde

Profilova fotka
Dobrý deň. S manželkou sme asi pred rokom kúpili pozemok v okolí ktorého už prebieha výstavba rodinných domov. V týchto časoch už riešime projekt domu a veci s ním súvisiace. Trošku sa však obávame skutočnosti, že ide o pozemok s ílovitou pôdou, ktorá nám bola vykreslená jedným známym stavebníkom ako jeden z najnevhodnejších ak nie rovno nevhodných podloží, pre stavbu rodinného domu. Po tomto tvrdení sme spolu s manželkou doslova podľahli panike a teraz nevieme ako ďalej. Trošku nás upokojuje fakt, že sa v susedstve už stavia. Má niekto prosím Vás už skúsenosti so stavbou rodinného domu na ílovitej pôde? Sú naše obavy oprávnené? Vopred ďakujem za Vaše reakcie.
Odpovedať
@miroslaw my sme teraz postavili dom v ilovej pode a vo svahu, na mieste starsieho domu, v ulici, kde stoja aj ine domy uz 70 rokov... Problem pri starom dome bol jediny a suvisel nie s ilovou podou, ale so svahom - dom sa mierne zosuval, ale bol z nepalenej tehly.
Odpovedať
Profilova fotka
skoro všetky pôdy sa dajú použiť na založenie stavby RD, treba vybrať vhodný spôsob. Ílovitá pôda nie je žiadnou hrozbou, nebezpečné sú zvodnené svahy, na ktorých vznikajú šmykové plochy. Ak ste na rovine, nie je to problém, ak na svahu, treba to posúdiť odborníkom, pozrieť okolité stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem Vám za odpovede. Ešte jedna otázočka Stanica, do akej hĺbky ste kopali základy?
Odpovedať
@miroslaw my akurat robime zaklady.. zatial sme robili vykop a v sobotu ak všetko víde budeme zalievat pasy. budu z čisteho ( prosteho) betonu ani železo nejdeme dávať ( nebolo uvedené v projekte) výška pásov je 850mm a šírka od 550 do 650mm. V niektorej časti sa nam vytlačila voda, ktorú pred betonovanim odčerpame. Hadam to nebude robiť problemy. Čo bolo plus pri vykope tak steny držali tvar a nezoaypavali sa.
Odpovedať
my sme mali ten isty problem, ale prisiel statik a povedal ze to treba dat hlbsie alebo zdvihnut tvarnice a prisipat potom zemou. Kedze druhu variantu sme chceli tak ci tak realizovat, nemali sme s tym problem
Odpovedať
Kto vam nataral, ze ilovita zem je problematicka :) ja taktiez staviam s tym, ze nizsie sa nachadza íľ. Ked sme vykopali pásy a ulozili na bok, bola pevna ako skala, s tym, ze aj zaklady su strasne pevne. Pri obhliadke s geologom a statikom sa hned zhodli, ze eventualne nemusim davat ani zelezo do pasov, ze to sa nepohne nikdy a spodnu vodu sme tam vobec nemali. Netreba sa toho bat, s mojho pohladu co mi povedali experti, je to skor vyhoda.
Odpovedať
@miroslaw nam statik vypocital šírku 60 cm a hĺbku 110cm.
Odpovedať
@miroslaw @stinger11 ilovita poda moze byt aj super a moze narobit aj problemy. Zalezi v prvom rade od konzistencie, ak je velmi pevna az tvrda je ako kamen a zo zakladanim nie je problem v istych medziach sa vyrovnava unosnosti strkom a prieskom. Ale tiez moze mat konzistenciu velmi mäkku az kasovitu a tam je uz trosku problematicke zakladat. Ale najväcsi problem je aj tak objemova nestalost niektorych jemnozrnnych zemin ako je presadanie, napucavost a pod. A taketo zeminy veru mozu narobit problemy.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem Vám za Váš názor, prípadne si rád vypočujem resp. prečítam aj iné skúsenosti. Dnes už viem, že ne ide o nič výnimočné, práve naopak o bežné podložie na ktorom sa úplne v pohode stavia. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
@miroslaw Dobrý deň, máme podobný problém...zistili sme ho včera pri kopaní studne...vôbec nám ju nemohli vykopať, pretože pri výkope 5-6 metrov sa začali rozpadávať boky výkopu a všetko padalo naspäť do jamy...z výkopu o priemere 1 m sa stala jama o priemere 3 m... nedávno sme doriešili prekládku vysokého napätia na pozemku, čo sme videli ako najväčší problém (na vlastné náklady :-| )a teraz toto...Chcela by som sa spýtať, či ste už dom postavili a ako ste to nakoniec riešili...Ďakujem. Teraz pravdepodobne dáme urobiť geologický prieskum a studňa asi bude vŕtaná (keď aj s tým nebude problém...)
Odpovedať
Profilova fotka
@katarina412 Ahoj... Ako som už vyššie písal, robili sme zbytočnú paniku, ktorú vyvolali reči pseudo odborníkov. Dnes už vieme, že ilova pôda má svoje špecifiká, avšak nie je žiadnym problémom pre výstavbu RD, naopak, ako sa neskôr ukázalo má aj svoje výhody. Do stavby domu som sa ešte nepustil, akurát sme dokončili prípojky, no v okolí sa už veselo stavia a bez akýchkoľvek problémov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@katarina412 rozumiem tomu tak, že kopali jamu do desiatich metrov bez paženia a čakali že bude stáť ? No, tomu hovorím odvaha. Zavolajte si niekoho, kto vie že treba položiť skruže a v nich kopať, tie sami klesajú a dokladá sa navrch. Ak máte hlinitú pôdu, vŕtaná studňa môže mať málo vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslaw no kym to pod domom nevyschne pohoda. Ale ked raz vysche a podlozie strati objem potom moze byt zabava. Kamaratovi sa to stalo a v stene ma 2cm praskliny :). Nastastie zatial len nie na nosnej.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ďakujem za odpoveď. Voda bola predpokladaná v 10-12m, kopali bez paženia, hovorili, že vždy vykopú najprv jamu a tak vkladajú skruže...takže ste názoru, že je to ich chyba? Vyúčtovali si od nás 350eur a my máme z toho len veľkú jamu na pozemku... Mysleli sme, že je chyba v zemi.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 chcela by som dodať, že tí studniari kopali strojom, nie ručne...
Odpovedať
Profilova fotka
@katarina412 vo vhodných podmienkach by sa to dalo, aj tam je riziko zavalenia, ale neverím, že 12m takto urobia. Teraz je zlá doba, o prácu sa pokúšajú aj neskúsení. jama zostala, skruže sa dajú položiť ale radšej by som to presunul na neporušený podklad. Ak je pod pozemkom spodná voda, je jedno kde studňa bude. Na nejaké zázračné určenie vody (prameňa) v konkrétom bode neverte.
Odpovedať
Profilova fotka
@katarina412 my sme dávali kopať studňu ručne, má hĺbku 3,5 metra, ale chlapi vraveli, že keby kopali hlbšie, tak sa tam strčí skruž a tá sa podkopáva, presne kvôli tomu, aby sa boky nerozpadávali. Takže podľa mňa chyba bola v "majstroch".
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem, nakoniec sme sa dohodli na kompromise, vrátili nám 200eur, dnes tam ideme s geológom, tak budeme múdrejší...
Odpovedať
Profilova fotka
...tak a máme výsledok, typ pôdy F8, stavať môžeme, ale základy majú byť železobetónové, žiaden zhutnený makadam.... ...čo sa týka studne, v každom prípade ku výkopu pristupovali neprofesionálne, v takomto podloží sa musí pažiť...a na to neboli pripravení...jednoznačne nám mali vrátiť všetky peniaze...
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslaw ďakujem, aké základy ste dávali? Stavali ste murovaný dom, alebo montovaný?
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslaw ...teda budete dávať? Tiež vám označili typ pôdy F 8 ?
Odpovedať
Profilova fotka
@katarina412 do výstavby základov sa pustím v dohľadnej dobe, počítam do mesiaca, dom bude murovaný. čo presne k základom Vás zaujíma?
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslaw my tiež začíname zhruba do mesiaca, geológ určil ílovitú pôdu typ F8 a povedal, že sú potrebné železobetónové základy... máme obavy o koľko nám to navýši rozpočet, ale, keď je riziko ich nedať, tak to asi budeme musieť zaplatiť...jeden pán, čo nám robí výkopové a betonárske práce pochádza z tej dediny a hovoril, že nech to nepreháňame, že okolo nás stoja roky murované, aj viacpodlažné domy, niektoré bez betónových základov a nič im nie je... ale neviem, či by sme mali riskovať ... my ideme stavať montovaný bungalov...
Odpovedať
Profilova fotka
@katarina412 typ nášho podložia som neskúmal, resp. neriešil som prieskumné vrty. viem že tam máme všade íl. základy budem mať 1m hlboké a tiež počítam s tým, že to pôjde do peňazí, ale viem, že každé euro investované do základov je dobre investované euro. na základoch sa šetriť nevyplatí. koľko Vás stál prieskumný vrt?
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslaw nerobili nám vrt, geológ to určil z vykopanej hliny, čo nám kopali studňu cca 6m do hĺbky a potom sa im to zrútilo...a asi si pozrel aj nejaké materiály k našej oblasti... tiež vám navrhli železobetónové základy?
Odpovedať
@katarina412 trieda F8 je il s vysokou plasticitou..projektanti sa riadia normami, ktore su u nas dost prisne, navyse maju tendenciu veci este viac predimenzovat. musis to brat tak, ze sa chrania, ono by to pravdepodobne slo postavit aj bez toho zeleza, ale dnes sa ti pod taky projekt uz nikto nepodpise.
Odpovedať
Profilova fotka
bože, stavarina, kam smeruješ? Na tomto území sa stavajú domy tisícky rokov a neboli také problémy ako teraz, stoja tu poschodové domy a nevedeli, že stavajú na F8 bez železa. Je zle sa pozerať, ako sa kdekto priživuje na neznalosti bežných ľudí. Hlavne považujem za neprofesioálne zneužívanie tejto bezmocnosti. Íl je dostatočne únosný na bežné stavby, netreba žiadne rozširovanie a spevňovanie , treba sa pýtať aj iného odborníka, ktorý stavia normálne, bez premršťovania a odvolávania na predpisy. Keď mi odborník povie, že tak mu to vyšlo z počítača, tak viem, že tomu nerozumie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 absolútne sa stotožňujem s názorom, ktorý tu prezentujete. tiež som disponoval na začiatku niekoľkými dezinformáciami, no ako sa neskôr ukázalo, išlo o vyjadrenia pseudoodborníkov. KATARINA412, presne ako píše JAN45, odjakživa sa na íle stavalo a to bez akýchkoľvek projektov a prepočtov a už vôbec nie s dnes dostupnými materiálmi a odborníkmi. Žiaden strach, dnes postavíš dom aj na tekutom piesku :-N
Odpovedať
@jan45 smeruje tam ako hociaky iny biznis - k maximalizacii ziskov aj za cenu - nazvem to slusne - zavadzania zakaznika. vcera som dostal ponuku na vypracovanie projektovej dokumentacie k domu (PSP + RP)..projekt je trochu atypicky, ale stale ide o jednopodlazny bungalov s plochou strechov a trochu vacsou zastavanou plochou. cena? 30 000 EUR. podotykam, ze ide o dlhorocneho znameho a spoluziaka zo stavebnej priemyslovky, ktory vie ze nie som padnuty na hlavu. Tu cenu im vypocital nejaky softver :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?