Stavba na kľúč - funkcia stavbyveduceho

Ahojte, viete mi, prosím, niekto potvrdiť alebo vyvrátiť pravdivosť informácie, že pri stavbe na kľúč je veľmi žiadúce až potrebné, aby stavebná firma zabezpečila stavbyvedúceho s okruhlou pečiatkou komory? Náš potencionálnych stavebný dozor nám nie je ochotný urobiť cenovú ponuku kým mu od firmy nedodáme meno stavbyvedúceho a napriek tomu, že sa nám doteraz firma pozdávala (mame ju aj odporučenú architektom a projektantm domu), mame trochu pocit, že sa začal vykrúcať a žiadneho nemá, hoci tvrdí, že nie je problém zabezpečiť. Je dôvod na paniku? Je funkcia stavbyvedúceho s pečiatkou od komory taká potrebná a prečo? Mame sa začať obzerať po inej firme? To sa zas obávame že nestihneme povodne zamýšľaný termín dokončenia hrubej stavby do konca tohto roka... Dúfam, že to riešim v správnej kategórii :-D Ďakujem.
Odpovedať
Ja skôr nechápem, prečo majú taký problém, vám ho udať... Tak ono vieš, či potrebné alebo nie, to je asi jedno, proeste ho chvú a ak sa to tak vezme, tak niekto za priebeh stavby zodpovedný...
Odpovedať
@siengo v tejto firme robi niekto stavbyveduceho, aj nam jeho meno udali, ale nema okruhlu peciatku stavbyveduceho z Komory... A tu vyzaduje potencionalny stavebny dozor, lebo vraj ak taky niekto pri stavbe nie je, pri pripadnych problemoch by mohol byt problem s vymahanim riesenia... A nam teda take riesenie neodporuca... Tak sa nevieme teraz v tom zorientovat...ci je dotycny stavebny dozor len paranoidny (alebo ako to nazvat), alebo ci na tom nieco pravdy je :D
Odpovedať
@kovianna áno v podstate je to tak. Presnejšeie stavebný zákon definuje ako základný spôsob uskutočňovania stavby prostredníctvom zhotoviteľa (oprávnená PO alebo FO) a stavebný zákon v tomto prípade predpisuje, aby vedenie uskutočňovania stavby vykonával stavbyvedúci (teda oprávnená osoba = autorizácia). Stavebný zákon tiež pripúšťa, že v prípade jednoduchých stavieb môže tieto stavby uskutočňovať aj stavebník sám pre seba svojpomocou. V tomto prípade stavebný zákon predpisuje, že stavebník musí zabezpečiť aby vedenie uskutočňovania stavby vykonával stavebný dozor, prípadne kvalifikovaná osoba. Vo vašom prípade ak staviate cez firmu, tak stavebný dozor nie je nutný (zákon ho nevyžaduje), ale je vhodné ho mať, pracuje pre vás a kontroluje firmu a stavbyvedúceho, je to nezávislí dohľad stavby od zhotoviteľa. Ak stavebný dozor požaduje meno stavbyvedúceho, možno má zlé skúsenosti s niektorými konkrétnymi osobami a vie, že sa pri nich narobí viac ako je bežne potrebné a preto to chce vedieť a zohľadniť v cene. Na druhej strane seriózna firma nemôže mať žiadny problém zverejniť meno svojho stavbyvedúceho. A ešte k tomu ak ide o budúceho klienta. Ešte to môžete vyriešiť tak, že o stavebné povolenie požiadate tak, že stavbu budete uskutočňovať svojpomocne (ak je to jednoduchá stavba) a stavebný dozor vám potvrdí dohľad nad uskutočňovaním stavby. Oficiálne budete stavať svojpomocne, ale môže to realizovať firma s ktorou ste dohodnutý. PS: kategória teda správna nie je :-)
Odpovedať
stavebná firmá má oprávnenie vykonávať stavebné práce , stavbyvedúci by bol zapotreby v prípade svojpomoci , na veľké stavby je prítomný stavbyvedúci ale nemusí mať pečiatku. stavebný dozor je ten čo preberá dielo a teda zodpovednosť potom prechádza na neho resp. na projektanta. stavbyvedúci zodpovedá len za to aby bola stavba vykonaná podľa projektu ale to aj dozor. čiže zo strany dozora je to snaha vyvliecť sa zo zodpovednosti zo strany firmy detto dozor má byť nezávislý dozor je vaša ochrana , stavbyvedúci ochrana firmy
Odpovedať
@spiderhst dakujem za obsirnu odpoved. V podstate nam ide o to, ci je u stavbyvaduceho potrebna ta peciatka z Komory, nakolko meno stavbyveduceho nam firma hned dala, akurat stavebnemu dozoru "nestaci", kedze nema peciatku. ad PS: ok, a ktora by bola spravna? Lebo som taku nenasla :-. Vdaka :)
Odpovedať
Stavbyvedúci nie je povinný byť v komore. Ak má ukončenú strednú, či vysokú školu stavebného smeru môže robiť stavbu. Komora žije z pečiatok, ak niekto ukončil školu nie je povinný byť v komore, to je jedno aká profesia.. Komory len ťahajú peniaze od tých čo robia..zákon hovorí "osoba s príslušným vzdelaním" komora si masti vrecká, ak som raz ukončil školu a mam o tom doklad (maturita, Diplom) tak ma nemá čo otravovať nejaká komora.. ..
Odpovedať
Profilova fotka
No prakticky ho mat nemusite ale bola by to len pre vas zaruka aby ste si proste boli isty, ze vsetko bude tak ako ma byt, cize je to len dobre, ze to takto je
Odpovedať
@daralbajda Nemáš pravdu, pozri si stavebný zákon poriadne... "Vybrané činnosti vo výstavbe môžu vykonávať len fyzické osoby, ktoré získali oprávnenie na výkon týchto činností (ďalej len „oprávnená osoba“) podľa osobitných predpisov.2b) Oprávnené osoby sú povinné pri tejto činnosti chrániť verejné záujmy." Je tam podstatná poznámka 2b, čo je zákon 138/1992... ktorý ti ozrejmí, kto je autorizovaný projektant, architekt, stavbyvedúci a aké činnosti môžu vykonávať...
Odpovedať
@kovianna Pokiaľ ti to stavia stavebná firma, tá MUSÍ mať oprávnenú osobu - t.j. stavbyvedúceho s pečiatkou - overiť si ho vieš na stránke SKSI - ale v princípe musí mať aj pečiatku s menom a číslom. Inak môžeš mať problém aj pri kolaudácii. Stavebný dozor musí byť len pri svojpomocnej výstavbe, inak ho nemusíš mať - ale je dobré si ho zabezpečiť ako nezávislú osobu na dozorovanie firmy.
Odpovedať
@expeeert pozri si co je vybrana cinnost a co je autorizovany inzinier...
Odpovedať
@expeeert to vsetko je vymysel komory....a uradnikov....neviem, kde sa pise o,povinnosti byt v SKSI....myslim ze to je vymysel uradnikov..raz ak mam titul a dali mi diplom najmudrejsi ludia v republike (docenti,dekani,profesori), co ma ma aka komora skusat a preverovat..doklad o vzdelani je diplom , nie peciatka SKSI.
Odpovedať
Profilova fotka
to nie je o SKSI, al epožiadavka st. zákona. U nás je to dosť benevolentné, živnostníci, ktorí nemajú odbornú spôsobilosť by nemali robiť stavbu samostatne , ale pod vedením stavbyvedúceho. Stavbyvedúci nemusí byť ani inžinier, odborná spôsobilosť je orientovaná na vedomosti zo stavebných konštrukcií a predpisov, ktoré vznikajú priebežne a neučia sa na VŠ. Tragédia je, že SKSI udeľuje titul "autorizovaný inžinier" , ktorý je obmenou odbornej spôsobilosti aj stredoškolsky vzdelaným odborníkom, ktorí ho za 800€ používajú ako titul vysokoškolský dokonca s väčšími právomocami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 autorizovaný inžinier je projektant, stavbyvedúci nie je autorizovaný inžinier, stavebný zákon hovorí o osobe s príslušným vzdelanim, nehovorí o členstve v komore ...ak mám školu nemá má kto čo preverovať..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda bohužiaľ to nie je tak, diplom stačí len na jednoduchú stavbu a na to stačí aj maturita. Diplom nestačí na stavebný dozor, nie SKSI ale predpis požaduje odborne spôsobilú osobu, to isté je stavbyvedúci. tu má pravdu expeeert Detaily vynechávam zámerne.
Odpovedať
@jan45 @expeeert takze jednoducho povedane - s firmou, ktora ma stavbyveduceho bez peciatky z komory, ktora ho opravnuje robit stavbyveduceho - by ste v ziadnom pripade nestavali?
Odpovedať
@kovianna Pozri - jednoducho povedané - máš zákon, ktorý ti predpisuje - že ak si dáš stavbu zrealizovať zhotoviteľovi, ten musí mať oprávnenú osobu. Čiže pri kolaudácii môžeš s tým mať problém. Samozrejme môžeš to spraviť tak ako písal spiderhst, že to budeš robiť oficiálne svojpomocne (pokiaľ splníš podmienky na jednoduchú stavbu - pri väčšine rod. domov to nie je problém) a zaručí sa ti za stavbu tvoj stavebný dozor (s pečiatkou) - čím ale preberie zodpovednosť za činnosť firmy on - zrejme preto sa bráni firme bez zodp. osoby. @daralbajda - všetky zákony sú výmysel úradníkov a politikov, či už sú dobré alebo zlé. http://www.sksi.sk/buxus/generate_pag...
Odpovedať
@kovianna ver svojim instinktom, ked mas pocit ze sa nespravaju ferovo a to neni ani tehla, tak radsej s nimi nestavaj
Odpovedať
Profilova fotka
@kovianna ťažko posúdiť, sú dobré partie, ktoré nemajú kvalifikované vedenie a sú kvalifikované vedenia, ktoré nemajú dobré partie. Keď staviate svojpomocne, nevedie partiu odborne spôsobilá osoba, ale kontrolu si robíte Vy,max. požiadate SD o pomoc. Vyplatíte a koniec, viac ich nevidíte. Ale ani s firmou nemáte záruku, že z nej niečo vysúdite. Najskôr by som dal na referencie a posúdil sledovaním roboty, aké si donesú náradie, akú majú pracovnú morálku, neplatiť vopred, po čiastkach . Vy so stavbou neodídete, Vás nájdu aj keby ste nemali hned´ na zaplatenie, , Vy ich nie.
Odpovedať
@jan45 no schválne pozriem stavebný zákon a predpis ale keď to tak presne viete citujte mi paragraf stav zákona kde sa o tom hovorí, lebo pri všetkej úcte k Vám mi to pripadaju pivne reči..
Odpovedať
@expeeert dom do 300m2 je jeeednoducha stavba , teda aj RD.
Odpovedať
@daralbajda Vyššie som uviedol link, kde je k tomu vysvetlenie od SKSI, píšem to aj v tej odpovedi - pokiaľ uvedie že stavia svojpomocne, stačí jej pečiatka jej stavebného dozora. Pokiaľ stavia firma (zhotoviteľ) akúkoľvek stavbu, potrebuje mať firma stavbyvedúceho. Na západ od nás už neexistuje stavba svojpomocne, tam musíš mať vždy firmu s oprávnenou osobou. U nás to ponechali ale len na jednoduché stavby. Inak, RD nemusí byť vždy jednoduchá stavba.
Odpovedať
@expeeert SKSI určite bude tvrdit že musí byť jej pečiatka ináč z čoho by ti darmozraci uradnicki sksi žili.....pozriem čo hovorí zákon... Ja si myslím že ak má kuchár výučný list možné variť nepotrebuje žiadnu komoru... To isté stavbár... Hlavne je vzdelanie príslušného smeru... Ale nejdem sa priecit, len si myslím že SKSI je zbytočná inštitúcia. Nemôže byť komora vyššie sko štátne skúšky na VS, veď to je spochybňovanie školstva....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Som z toho trošku zmätený, kto vlastne za čo zodpovedá, ale možno ma niekto kto v tom chodí nasmeruje. Na úrad sme boli povinný pre vydanie povolenia uviesť kto nám bude robiť stavebný dozor, v tej dobe sme ešte nevedeli či budeme stavať s firmou alebo svojpomocne so živnostníkmi. Našli sme pána čo nám robí dozor, s ktorým sme sa dohodli na 10 kontrolných dňoch počas hrubej stavby a spraví zápisy do stav. denníku. Ak by tam mal byť denne, tak ho nezaplatíme, ešte by sme mu museli dať aj unimobunku. Stavbu sme pred dvoma týždňami dali stavať s.r.o. ktorá má ako činnosť uskutočňovanie stavieb a ich zmien, čo je voľná živnosť, takže predpokladám, že pri zápise do orsr od takej firmy nevyžadujú krytie oprávnením stavbyvedúceho a nič to nehovorí o veľkosti stavieb, my pre info staviame dvojpodlažný dom. Firma nám, ale doteraz to či nejakého stavbyvedúceho vôbec má ani nespomenula a my sme sa na to nepýtali, brali sme to tak, že si za zamestnancov zodpovedá majiteľ a my sme akurát na úrad doložili, kto nám bude robiť dozor, aby sme dostali povolenie. Samozrejme keďže tam náš dozor nebude denne, tak nemôže mať zodpovednosť napríklad za organizáciu práce, bezpečnosť pracovníkov, alebo čistenie cesty od áut, prípadne sťažnosti na hluk, čo ako chápem nemá byť ak nám stavia firma a nerobíme svojpomoc jeho náplň práce okrem kontroly kvality prác. Je to teda starosť firmy, ktorá nám stavia, aby stavbyvedúceho mala zabezpečeného keď niekomu stavia, aj keď sa to ako dozor nehlási uradu? Opýtam sa keď tak majiteľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinko85 pri dolezitych etapach stavby musi tam byt dozor, ked nehces na konci potom hladat rady a streche... na dnesnych stavbach pracuju tzv. majstri co povacsine vobec na to nemaju ziadnu kvalifaciu, toboz skolu.. a ked nexces aby toto rozhodovalo, ako dopadne vo finale stavba, tak ta moze zachranit LEN stavebny dozor. ina cesta nee-je.. aj kvalitny dozor ako som uz tu pisal je o recenziach a necuduj sa ked bude pytat 1,5-2,5 % z celkovej hodnoty stavby.. (cest vynimkam, teda mensine majstrov.., nehadzem secko do jedneho vreca...)
Odpovedať
Profilova fotka
@martinko85 pozor na pojmy stavbyvedúci a stavebný dozor to je rozdiel. Neviem v akej fáze je stavba, keď sa niečo urobí vvpýtaj si ich stavebný denník a uvidíš kto je tam napísaný a či na to má oprávnenie.
Odpovedať
Chlapi asi sme sa nepochopili dobre. My nestaviame svojpomocou. Nemáme jednoduchú stavbu, ani by sa to nedalo. Pri jednoduchej stavbe sa dá stavať svojpomocou resp. so živnostníkmi, ale náročnejšie rodinné domy môžu podľa zákona stavať iba stavebné firmy teda právnické osoby. Akurát sme nevedeli, že nám automaticky podľa zákona, čo som sa dočítal až cez víkend, mali oni zabezpečiť vlastného stavbyvedúceho a dať hneď po potvrdení objednávky prác z našej strany jeho meno ako osoby, ktorá zodpovedá za organizáciu stavby. Majiteľ aj keď je stavbár tuším so strednou, tak určite papiere na stavbyvedúceho nemá, pozeral som to na komore stav. inžinierov, aj keď nám povedal, že záznamy do denníka bude robiť s tým, že dozoru pri návšteve poskytnú denník, aby si tam napísal čo potrebuje. Stavebný dozor sme si zabezpečili naviac za svoje na kontrolu stavebnej firmy. Reálne tie denníky na úrade, aj tak asi nikto nečíta, takže by to asi nikto neriešil. Ide, ale o to kto má vlastne zodpovednosť za stavbu v prípade problémov, ktoré sa môžu vyskytnúť. Hneď zajtra to budem riešiť, aby v denníku bola osoba, ktorá má na to oprávnenie a nech si ju zabezpečí firma, lebo podľa všetkého mali už do začiatku, ale nikto okrem robotníkov na stavbe nebýva. Prikladám ešte definície z internetu, aj podľa toho náš dozor, ktorý si platíme za občasné návštevy neorganizuje stavbu ani nezodpovedá za pracovníkov firmy, ale iba v našom záujem kontroluje prácu stavebnej firmy a kvalitu prác. V jednoduchosti povedané, stavbyvedúci je osoba, ktorá vedie stavbu a má požadované odborné vzdelanie v oblasti stavebníctva. Organizuje, koordinuje a riadi stavebné práce, či iné činnosti na stavenisku. Sleduje spôsob a postup uskutočňovania stavby v súlade s overenou projektovou dokumentáciou a časovým plánom výstavby. Dáva teda pozor na to, aby všetko išlo poporiadku, pričom všetko eviduje v stavebnom denníku. Stavebný dozor je fyzická osoba vykonávajúca dozornú, teda kontrolnú činnosť pri uskutočňovaní stavieb. Je zapísaná v registri odborne spôsobilých osôb, ktorý vedie Slovenská komora stavebných inžinierov. Pri jednoduchých a drobných stavbách stačí, ak stavebník zabezpečí kvalifikovanú osobu, ktorá zákonom spĺňa požiadavky na vzdelanie a tak isto na odbornú prax. Výkon stavebného dozoru je povinný stavebník zabezpečiť iba v tom prípade, ak stavia rodinný dom svojpomocne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?