Stary plesnivy dom na hranici pozemku

Ahojte, potrebujem vediet, ci niekto z vas riesil takutu situaciu. Fakt konkretna skusenost by bola super. Stara ulica, domy ako cez kopirak, stavane vzdy na hranici pozemku. Jeden z nich patri nam. Stary plesnivy dom sme zburali, postavali novy. samozrejme s odstupom od hranice pozemku. takze teraz mam z lavej strany susedovu garaz. medzeru. moj dom. dvor .... a na hranici pozemku z prava stary dom, ako bol ten nas. Tento roky prazdny dom ma od tohto roku noveho majitela. Chce prenajimat izby, nechce burat a stavat. dom mu ale vlhne. Zaklady ako moj stary dom ziadne poriadne, nejak na bordeli a zltej hline stavane. Medzi mojim dvorom a tym domom, je izolacia spravena cez nopovu foliu. este povodna, ako to spravili predchadzajci majitelia. Tak sme to kupili. Sused chce ale kopat, a nejak vertikalne hlbkovo izolovat. Na udrzbu domu ho musim vpustit na pozemok, ale dovolit mu kopat vertikalnu izolaciu ked jeho dom nema ani horizonalne izolaciu poriadnu? Ja mam problem - mam zamkovu dlazbu, mam kable v zemi, deti maju nainstalovane ihrisko, vezu a hojdacky, zamkova dlazba je na betone, zosilnene miesto lebo potrebujeme odparkovat nakladne auto z casu na cas vo dvore. To nie je len tak, ze vykopat si, odkryt zaklady z mojej strany. Ja si myslim ze ked dom vlhne, a podpivnicenu pristavbu tiez na hranici nasho pozemku mu zerie sanytra, tak nech zacne podrezavat a menit murivo zo svojej strany? prosim mal niekto z vas podobny problem a ako ste to vyriesili? Prepacte, taka som nasrana, ze ani pisat poriadne dnes neviem.
Odpovedať
no minimalne treba suseda upozornit, ze co rozkope, to musi dat zas do povodneho stavu. Cize ak znici zamkovu dlazbu, nech si pripravi financie aj na novu zamkovu dlazbu, ihrisko, kable. Hmm, kable. Privod elektriny do domu? Rovno by som povedal susedovi, ze bez zlozenia dostatocnej financnej zabezpeky u notara (na uvedenie pozemku do povodneho stavu) a dobre napisanej zmluvy, kde bude dostatocne garantovane, ze po sebe vsetko sprata, si na mojom dvore ani nepipne. A kludne nech vas aj da na sud. On ma pravo na opravu svojho domu, vy zas pravo na uvedenie veci do povodneho stavu. Musi byt nejako zarucene aby sa na vas nevykaslal... Takze najprv odhad kolko bude stat "naprava skod" a tolko + rezerva zlozit ako zabezpeku. Ak na to nema, nech so vezme uver, vsak objekt bude chciet vyuzivat na zarobkovu cinnost. A este by som trval aj na nejakej financnej kompenzacii za ujmu na vyvani (deti sa nebudu mat kde hrat, auto kde parkovat...)
Odpovedať
@epto to je taka klasicka sebecka reakcia 🙂 ... ved ale v dnesnej dobe sa nieje comu cudovat ... je to o susedskych vztahoch ...
Odpovedať
@epto samozrejme ,ziadnu zmluvu,zabezpeku atd mat nemusi.blbost. @luttamah musite mu umoznit udrzbu/opravu domu na nevyhnutny cas. A ano,nasledne uviest do povodneho stavu.chapem ,ze mozno rozmery dvoru nie su dostatocne,tak ste chceli vyuzit kazdy meter, ale to ze sa raz kazdy dom nejakym sposobom bude opravovat,bolo snad jasne. Neopravil by to on,opravil by to novy majitel.
Odpovedať
@dent @shadowmilan Keby že som v podobnej situácii a na dvore mám iba trávu tak nech si sused veselo opraví dom, trávu ľahko uvedie do pôvodného stavu. Aké keď tam mám dlažbu, ihrisko a iné ťažko opravitelne veci tak by sa mohlo stať to, že sused mi to rozbombarduje, lebo ja mu to musím umožniť a potom to nechá tak, lebo nemá financie, nestíha, nemá čas a ďalších 100 dôvodov... Skončím so zničeným dvorom bez nádeje že to sused opraví... Ja splním svoju povinnosť a on nesplní. A toto riziko by som sa snažil eliminovať.
Odpovedať
@epto preto si to treba zdokumentovat (samozrejme s casovym usekom na foto), aj to, ze tam bol, aj stav novy a ked sa nema k cinu, dat opravit a naklady vymahat sudne, vtedy si pravdepodobne velmi rychlo rozmysli ... ano, moze to byt na dlhsie ...ale v tomto pripade je pravo na tvojej strane
Odpovedať
Profilova fotka
Niet nad dobre susedske vztahy, ale toto by som si tiez osetrila poriadnou zmluvou aby som mala istotu, ze to po oprave z jeho strany bude vsetko v povodnom stave na mojom pozemku. Ked umoznit opravu tak s tym, ze to da potom dokopy, to je zaklad!
Odpovedať
Profilova fotka
@luttamah zásah suseda nie je údržba, ale technické zhodnotenie stavby (aj keď zlé a neúčinné) a potrebuje na to stavbené povolenie. Tam sa treba zúčastniť a klásť oprávnené podmienky. Stavebný úrad ich musí zohľadniť, keby nie, dá sa to riešiť odvolaním a požadovaním znaleckého posudku na účelnosť zásahu.
Odpovedať
Profilova fotka
suhlas, susedske vztahy to je tema sama o sebe ale zase vieme aki su ludia ze bez ohladu na nejake zmluvy su bez hanby schopni to porusit. uz len dufat ze ked to bude zazmluvnene tak to sused aj dodrzi.
Odpovedať
@shadowmilan clovece neprehanaj, tak zadavatel je sebec, ked pozaduje zaruky na uvedenie do povodneho stavu? taketo dobrocinne akcie na dobre slovo vacsinou koncia velmi zle. Ja ziadnu stavebnu cinnost nezacnem bez zmluvy a bez zadrzneho.. a veru dobre robim... vacsina stavebnych firiem su degenerati ani nerozumeju tomu co v zmluve podpisu, a myslia si ze formulka "tovar je az do uplneho zaplatenia majetkom firmy" je vseliek a nemusia riesit opravy, preberacie protokoly.. ja verim tomu, ze sused upusti od zmieneneho zameru, ak mu budu oznamene /podla mna legitimne/ podmienky s kauciou a zmluvou. A hlavne ako pise @jan45, potrebuje stavebne povolenie.
Odpovedať
@rapidek a aka je sanca ze taky sused od niecoho takehoto upusti?
Odpovedať
@macejmatus sanca je podla mna velka, lebo mu neprejde hurasystem. Zajtra rozkopem susedovi pozemok, bez stavebneho povolenia.. dajako bude... ak chce rekonstuovat, tak to bude stat viac, ako si myslel
Odpovedať
Profilova fotka
no tak ja drzim palce, lebo ako so susedmi mam pocit ze to je zakazdym nejaky boj
Odpovedať
Článok sa načítava...
@epto super. Toto znie rozumne. Keby tam bol len travnik, v pohode, nechcsi robi. Nebudem priecit. Ale rizika su obrovske ze to neda Do rovnakeho povodneho stavu. Zatial Co vidim, chodia mu tam na opravy taky vselijaky tmavsi obcania. Mam obavy o nas majetok
Odpovedať
@jan45 @jan45 @jan45 @jan45 @jan45 Fakt stavebne povolenie?
Odpovedať
Sorry
Odpovedať
Profilova fotka
@luttamah je to aj zásah do statiky, treba vstup na cudzí pozemok, takže SP určite.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?