Stare zaklady

Ahojte, Pomaly ale isto zaciname riesit aj my projekt a nejake detailiky okolo neho. Na obrazkoch som sa pokusil nakreslit stare a nove zaklady, kedze ide o prerabku stareho domu a radi by sme vyuzili uz existujuce zaklady. Rad by som sa opytal na nasledujuce: 1. Co pouzit na zateplenie paty muru? (vyska 250mm je orientacna) 2. Je spodna vrstva betonu (o hrubke 150mm) nutna? 3. ako izolaciu by som rad pouzil 400mm EPS 200S je to ok? 4. Ako hydroizolaciu chcem pouzil asfaltove pasy, staci jedna vrstva? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@tom329 v prvom rade do zeme by som dal drenazky.na zeminu by mala ist kari rohoz aspon oka 20 na 20 z 8%.pod tehlovy mur by som dal asfaltovy pás. Spoj betonu ktory je v zemine musí byť od izolovaný kvôli vlhku.a sanacii.hrubka betonu je ok.nevydim detajl ci to prechadza cez dvere.ak mas otázky rad odpoviem. 8-)
Odpovedať
@tom329 aku fuknciu ma horny zelezobeton? staci tam poter dilatovany od stien. Spodna betonova vrstva je podkladovy beton pod hydroizolaciu. Tepelna izolacia v podlaze 400mm? Ide o podlahu na terene? preco 400mm? Asfaltovy pas ak ide o hydroizolaciu proti zemnej vlhkosti, teda hydroizolacia spodnej stavby, staci jedena vrstva. Nezabudni na penetracny nater.
Odpovedať
@spiderhst ano ide o izolaciu pro zemnej vlkosti. Myslim zem ten zelezobeton ma este aj nosnu funkciu. Hrubku izolacie este presne nemam vypocitanu, ale u pasivnych domoch zalozenych na XPS je taka hrubka bezna nie?
Odpovedať
@tom329 to bude pasivny štandard? 1.Foamglass ale treba konzultovať so statikom. 2. nie 3. material je ok ale ak to nie je pasiv tak môžeš ubrať hrúbku 4. žiadna hydroizolačná skladba nie je len z jednej vrstvy, ale možno 80% stavebníkov dáva len jednu, riskneš to aj ty? :-). Neviem či si si to navrhoval sám ale celá skladba je akási zmätočná, sú veci čo ti tam chýbajú, niekoré máš zbytočne dvakrát. Rozumieš vôbec funkciám jednotlivých vrstiev a vieš, aké funkcie má podlaha zabezpečiť?
Odpovedať
@slavoslav Dik za odpoved, nie niesom ziadny projektant ani som nikdy nic podobne nerobil, tento navrh vzisiel z prveho sedenia s mojim projektantom, 1. Hladam nieco s vyssiu pevnostou v Tlaku ako je Foamglass, napada ma Ytong, alebo betonove tvarnice manualne vyplnene narezanym EPS 200S 2. tiez si myslim, ze spodnu vrstvu betonu nieje treba a preto sa pytam tu na fore. 3. Ano chcel by som ist do pasivneho standardu preto ta hrubka. 4. Sam vyrobca asfaltovych pasov odporusa viacvrstvovu hydroizolaciu preto sa pytam. Ak vies vysvetli mi na co ktora vrstva sluzi ... staci mi aj link. Dakujem
Odpovedať
@tom329 ale tu kombinujes 2 rozne systemy. Porad sa poriadne so svojim projektantom! Ze co vlastne chcete? Ci zakladat na XPS, teda na doske, alebo klasicky na zakladovych pasoch. @slavoslav kde si prisiel k narozu, ze ziadna hydroizolacna skladba nie je len z jednej vrstvy? (teda otazka je co myslis pod pojmom hydroizolacna skladba?). @tom329 k bodu 1: nemyslim si, ze ytong ma vacsiu pevnost ako penove sklo. Ak pod betonovymi tvarnicami rozumies, debniace tvarnice, tak tie same o sebe nie su velmi unosne, vyplnaju sa betonom a pocita sa, ze ten vyplnovy beton prenasa zatazenie, ak ho nahradis tepelnou izolaciou nemusi to byt dobre. k bodu 4: ktory vyrobca odporuca viacrstvovu hydroizolaciu? Toto je tvoj vytvor na zaklade konzultacie s projektantom? alebo to navrhol projektant?
Odpovedať
@spiderhst 1. Foamglass ma 1,6 MPa Ytong ma 2 až 5 MPa (neviem preco take velke rozpatie) Betonova tvarnica napr. od Laden MBT20 ma 3,7 MPa 4. Nejake priklady su tu ...http://www.levnestavebniny.cz/data/upload/ke-stazeni/hydroizolace-spodni-stavby[1].pdf ako to tak citam .. asi treba rozlisovat hydroizolacia proti zmnej vlhkosti = 1 vrstva a hydroizolacia proti tlakovej vode = 2x vrstva Toto vyslo z projektanta po tom co som mu dal moje poziadavky: 1. pouzit stare zaklady. 2. 400mm izolacie 3. prezuseny tepelny most na paete muru.
Odpovedať
@spiderhst začalo to na škole, potom študovaním predpisov a nakoniec študovaním produktových listov od výrobcov. stačí takto chronologicky? Dá sa to zabezpečiť aj jednou vrstvou, ale tá cena....
Odpovedať
@slavoslav napr. http://www.bitumat.sk/sk/produkty/asf...
Odpovedať
Profilova fotka
@tom329 treba si to pozrieť, 3. neplatí, to až kričí. päta múru je nad poterom , poter sa robí po múr. 400mm izolácie do podlahy je neodôvodnené, EPS 200S len ak to bude sklad s regálmi na dlaždice.
Odpovedať
@tom329 kolko ides stavat poschodi, ze ti je unosnost 160t/m2 malo? Ja mam na perinsule dvojpodlaznu betonovu stavbu.
Odpovedať
@jan45 3.ak plati, ze je poter/zakladova doska je odizolovany/a a zaroven mur stoji na potere/zakladovej doske, tak plati ze mur uz nieje odizolovany? Ak je EPS 200S vela odporucate 150S ci 100S ? Dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan mne to uplne stacit bude, rozhoduje ale statik, preto chcem mat alternativy z technickeho a financneho pohladu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?