Stahovanie ornice

Ahojte, je nutne stahovat vrchnu vrstvu? Zem je ustalena, roky sa tam nic nerobilo. Nie je v nejakej zaplavovej akebo horskej oblasti. Dookola nikto ornicu nestahovao ale rovno kopali a podka vykopu riesiki hlbku. Aky na ti mate nazor
Odpovedať
@truly vies naco sa stahuje ornica?
Odpovedať
@truly Keď budeš pestovať zeleninu, na spodnej hline ti neporastie. Ornica sa sťahuje pred terénnymi úpravami, keď sa zarovnáva terén, aby si nemusel kupovať hlinu. Tú trochu čo je pod domom môžeš okašlať.
Odpovedať
@sysell koli zachivaniu pody atd... Adalsich x prioadov ktore si kazdy formuluje podla seba. @modranuda2 ziadnu zeleninu oestivat nebudem. Ten druhy dovid beriem :) ale ak to nepotrebujem tak?
Odpovedať
@truly Tak potom všetko práskni do základov, po postavení domu pozemok zrovnaj bágrom, a je to. Ak sú základy nízke, stačí ako zásyp hlina zo základov, netreba vysoké schody, a terasa môže byť nizka a bezpečná.
Odpovedať
@truly Tak potom všetko práskni do základov, po postavení domu alebo základov pozemok zrovnaj bágrom, a je to. Ak sú základy nízke, stačí ako zásyp hlina zo základov, netreba vysoké schody, a terasa môže byť nizka a bezpečná.
Odpovedať
@truly ani ta poondiata trava ti neporastie na tom co byva pod ornicou. Ani kvietky tvojej manzelky bez ornice neporastu. Ak teda nechces pestovat len betonove kocky od plota po plot. Mal by si stiahnut ornicu nnielen pod domom, ale aj v celom rozsahu, kade ti budu chodit domiesavace, tatrovky a ine "lahke" stroje na stavanie. Zhrnut na kopu na kraji pozemku a ked dostavias, tak ju pouzijes na terenne upravy. Ornica, po ktorej sa par krat povozil domiesavac, sem tam nejaky kybel betonu odpadol, premiesana s bordelickom co sa okolo stavby vyskytuje sa uz ornicou nazvat nemoze.
Odpovedať
ja neviem ale ornica znamena orna poda. Ta, na ktorej pestujeme potraviny, ktory kazdy z nas denne konzumuje.. Nestaci, ze sa vsade dejú ohromne zastavby, cesty, dlazby, parkoviska ale este su niektori lenivi ju zhrnut spod svojho domu.... Ved ju mozes darovat ak tuzis po betonovom koberci, ini si ju rad pride aj nalozit. Uz mam to stastie, ze si na veceru oberiem paradajky, uhorky a ine plody vypestovane v kvalitnej ornici.
Odpovedať
@zita19 @autoholik Ja neviem kde si vy dvaja odbornici na zahony prisli na to ze som lenivy a ze sa mi nechce a podobne veci. Mne sa pacia komentare ludi o zivotnom prostredi ktori v reale vyhadzuju tony smetia rocne. Ja som tolko idpadu uz pretriedil (plasty, papier, sklo) ze sa k tomu zbytocne vyjadrovat. Na tej vasej ornici 150 rokov rastla burina vi vyske 2 metre, takze o nejakej suoer zemnine na muskaty a talianske ruze mozete zabudnut. Je tak zasemenena burinou ze to nevykantri ani chuck norris. Ja nemam problem zaplatit bager za 100€ a nechat ho to zhrnut. Pytak som sa ci je to nutne. Dlazbu tam mat nebudem na celom dvore ani kukuricu ani muskaty a ani tie ruze. Dokonca ani paradajky a papriku z vlastnej ornice kde koniec koncov aj tak padaju kysle dazde, pokievas to vodou zo studne s vysokym obsahom dusicnanov alebo ti na ne dopada mikroorach z mesta o ktorom ani nevies. Pacia sa mi BIO naivni bioaktivisti. Na druhej strane je skoda ze tak nerozmyska zvysnych 5,999999999 ludi z planety. Mozno sa nam to spolocne podari. Zacnem teda svojou ornicou :D
Odpovedať
@truly Keď zrovnáš pozemok pred stavbou zákadov, nebudeš musieť kupovať hlinu, pretože na svojom pozemku niekde uberieš, inde pridáš. Keď sú postavené základy, nemôžeš okolo nich uberať, aby si ich nepodhrabol a ostali v nezamŕzavej hĺbke. Nemá sa stavať na zásype, preto v mieste základov by nemalo byť viac ako štvrť metra dorovnané. Hlina na zásyp na celý pozemok ťa môže výjsť niekoľko tisíc eur, a môže byť zamorená. Ornica je fajn, bola by škoda sa jej zbaviť. V obchodoch predávajú zeleninu a ovocie, ktoré sa oberá nezrelé a dozrievajú chemicky pomocou dozrievacieho plynu. Vyzerajú dobre, ale ohľadom výživy a liečenia sú bezcenné. Aj chuť a vôňu majú mizernú alebo žiadnu. Ľudia v domoch si radi niečo dopestujú, hoci len jahody, ovocný krík, uhorky... Záhon je pekná dekorácia. Buriny ktoré roky rástli na hline zlepšili jej vlastnosti. Na bežných poliach pestované rastliny očerpali výživné látky a používali sa tam chemikálie. Pôda je mŕtva. Buriny pôdu preliečia, doplnia humus, vytiahnú minerály z hĺbok, obnoví sa v nej život. Burín sa zbavíš pravidelným kosením trávnika alebo plením záhonu. Dusičnany sú užitočné látky, ktoré zelenina potrebuje na svoj rast. Umelé hnojenie je slabé, podstatne silnejšie je zelené hnojenie, naštuduj si trojpoľný systém. Ekologické je nevytvárať odpady vôbec. Napríklad na nákupy používať plátené tašky, kupovať veci ktoré sa nepokazia alebo ich opraviť, na stavbu použiť ekologické materiály ktorých zvyšky možno použiť do zásypu.
Odpovedať
@truly Zeleninová záhrada a trojročný plán striedania plodín: https://urobsisam.zoznam.sk/zahrada/z...
Odpovedať
@truly samozrejme, pravdu mas ty, len, ty a ak by si ju aj nemal, tak plati bod jedna. Ja v ziadnom pripade nie som ziadna eko-bio-natur sliepka. Chcela som len poradit co najlepsie mozres spravit. Ale kasli na to. U teba plati len to hovoril moj dedo: Robce jak znace.
Odpovedať
@truly stahuj aj potrebukes dakde onde vyrovnat alebo si ekolog, alebo ides nizsie s domom ak ist dole nepotrebujes tak by som to kaslal. Ak tak ti este ostane zem z vykopu. @zita19 pravdu mas myslim naopak len ty, neviem ako miesacka znici orcicu a ano predstav si ze u mna aj vtom hnusnom ily z 2m hlbky rastie burina ako besna
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@truly si uplne mimo. triedim vsetok odpad vratane kompostu. ked nam raz za dva tyzdne vysypaju kontajner tak mam polovicu maleho zaplneneho :-p Rovnako trepes aj s burinou. byvam na byvalej zahrade, kde sa pravidelne striedali plodiny, obrabala atd. Vsetkemu co nam rastie sa dari. Zalievam vodou zo studne, ktora mala vyborne vysledky rozboru. Chcem vidiet aky travnik alebo co vlasne budes mat okolo domu na tej zvysnej zemine pod bagri, bordely zo stavby a strku.
Odpovedať
Profilova fotka
@truly to, že na východ ešte len dochádza kultúra neznamená, že máte robiť ako ostatní okolo. Keby ste mali prečítané príspevky staré 10 rokov, zistili by ste že to isté sa pýtali aj zo západnej časti, teraz to už vedia, tak sú múdri. Pôdu treba chrániť aj v malom,ak tam rástla burina, svedčí to, že je hodnotná. Okrem toho pri stavebnom povolení by úradník mal pýtať aj projekt na skrývku ornice a manipuláciu s ňou. A projekt by mal riešiť aj čo urobíte s odpadmi, zmluvy s odoberateľmi, etc.Od minulého roku majú obcena starosti aj žumpy, mali by zabezpečiť zmluvy a kontrolovať vývoz na ČOV.
Odpovedať
@jan45 Na reci o kulture vychodu a zapadu radsej reagovat nebudem. Kultura je podla kazdeho inde a o Bratislavskej kulture si viedencania tiez myslia svoje. Ja som nikdde nepovedal ze to nema zmysel, ake robi sa milion horsich veci ktorymi sa nikto zaoberat zial nechce a kasle na tina to aj vcetne lydi ktori tu kulturu propaguju. To je ako s ludmi co v nedelu idu do kostola na prijmabie a nerozpravaju sa s vlastnym deckom. Berem tu skryvku a c sa tyja rych projwktov tak je to velmi individualne na stavebnych uradoch. Eurooska unia pomaly zacina tlacit aj na ti, ze plocha ktoru zakryje dom bybsa mala vynahradit na streche. Cize dimy s ackov strevhou ako pozname casom zaniknu. Eu by sa tiez mala stwroet o automobilky ktore podvadzaju a aldalsich velkych znecistovatelov namiedto byzerovania obycajnych ludi s nejaooy skryvkou. 10x13 zeme, niekto stiahne a ceky zivot nevysepqruje ani gram odpadu a chodi na 20 rocnom dizlakovi. O tom to je o pokrytectve. Ale beriem to, a pojdem cestou stiahnutia aj koli tomu abybsa tam neodkrylo nejake prekvapeneie v podobe pieskveho podlozia
Odpovedať
Profilova fotka
@truly to ma byt trenig proti Alzheimerovi ?
Odpovedať
Ale nemam rad hluoe skatulkovanie, to je vsetko. Ak by som tu od zaciatku pocuval rozmne argumenty tak to beriem.
Odpovedať
@truly pozri,ja som stahoval 600m2 na vysku cca 40cm. Hned isla na predaj ludom ktory ju potrebovali. Este ma caka dalsich 800m2.Mne sa zaplatili stroje a ludom to pomohlo lebo nemali inu moznost. A som tu, zijem. Keby sa vsetci chovali ako ty, tak rajciny pestujeme v kvetinacoch.
Odpovedať
Pozri v SP alebo od uradov vo vyjadreni mas napisane co mas robit s ornicou. Ked spravis daco ine a pride ti kontrola (na 99% na podnet), tak budes marne tocit hlavou a hrat blbeho. Proste skrivka ako vela inych veci, sa ma robit a ked ju nespravis, to je na tebe.
Odpovedať
@truly Myslím že najhoršia vec domoch sú drevené konštrukcie, obyčajne strecha, ktoré sa musia po 1 generácii vymeniť, pretože hniloba, plieseň, škodcovia, prípadne požiar. Dom treba stavať z anorganických látok, strop trebárs zo železobetónu.
Odpovedať
@modranuda2 ano ale tym padom vymena podkrovia za pivnicu. Priestoru na odkladanie je stake malo
Odpovedať
@truly Mne by stačila na odkladanie miestnosť 3 x 3 m. Kosačka, fúriky, pneumatiky, vrece zemiakov, bicykle. Aký veľký priestor potrebuješ ty?
Odpovedať
Ja koli odkladaciemu priestoru staviam zahradny domce o 120m2 8-)
Odpovedať
@rkorba 120 m2 je dom. Robíš si srandu?
Odpovedať
@modranuda2 Sekol som sa. 76m2 pivnica a 56m2 nadzemna cast 8-) Ale je to zastavana plocha nie uzitkova. Priestor nenahradis a nemam rad kompromisy.
Odpovedať
@modranuda2 V podstate aj mne ale pozemok nieje velky tak vyuzijem tu cast hore aj med sa neda povedat zeby sa tam dal hrat volejbal. Ajo sa hovori, jest nepyta :)
Odpovedať
@rkorba Čo tam chceš uložiť? Nemám rád búdky okolo domu. Pri tvorbe projektu je dobré všetko zakomponovať do domu, aj pivnicu. @truly Podkrovie ako sklad je použiteľný, ale šikmá strecha je nebezpečná, a drevená konštrukcia časom zhnije.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@modranuda2 mily radkopp, neprekvapuje na, ze si to ako obvykle nepochopil a nahlasovat ta netreba, kedze coskoro dostanes ban ako 16x pred tym ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?