Stačia 140cm základy do hĺbky 60cm?

Profilova fotka
Ahojte. Chcela by som sa informovať o hĺbke základov. Je dostačujúce kopať do hĺbky 60 cm, pričom dom bude stáť v konečnom dôsledku na základoch 140 cm? Staviame pri Trnave. Ďakujeeem
Odpovedať
1
2
Kvoli comu chcete len 60 cm? To na to nemate projekt? Zaklady musia byt zalozene v nezamrzajucej hlbke - co sa na slovensku udava 80 cm. Je jedno ake su zaklady vysoke, ked nie su zalozene v nezamrzajucej hlbke. Po poslednych zosuvoch pody sa uz na to dava vacsi pozor. My na bungalov mame naprojektovane az do hlbky 130 cm. 10 cm strkove lozko, tak na to pride cca 40 cm betonu na vysku a 60 cm na sirku. dalej 5 radov DT tvarnic - 40 cm sirokych. A na to zakladova doska cca 15 cm hruba. Dom by mal byt cca 50cm nad rastlym terenom. 40 cm na sirku staci - lebo dom bude z Veloxu - teda betonove jadro ma len 15 cm. Tie DT tvarnice su aj z toho dovodu, ze sa bude na nich lepit styrodur - teda zatepleny sokel a zaklady do hlbky cca 75 - 80 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
Jeee, ja som sa pomýlila. Tam malo byť do hĺbky 0,8 m, nie 0,6. pardon. A 0,8 už je v poriadku? A vy máte 130 cm vykopané? a to aj keď rátaš zhrnutie ornice? Nie je to príliš?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkakivka ... aj my máme v projekte po stiahnutí ornice hĺbku základov 120 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@standa82 a kde staviate?
Odpovedať
@ivkakivka: akurat cakam na stavebne povolenie. Ci je to vela alebo nie... tak to je otazka na statika - Budeme stavat pri Presove, a ze sa tam od minuleho roku odporuca davat ich hlbsie. A ja budem aspon lepsie spat, 10 cm strku by netrebalo, ale je to lepsie. Potom pre tie DT tvarnice treba aj nejaku patu na co ich postavis, a kedze to chceme aj zaizolovat stydorudom, tak je to akurat.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkakivka ... okolie Krupiny - hlinitá pôda
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 fuuu, tak až tak do hlbky nevidím :D ja len viem, že základy máme 1,4m a do hlbky sme 0,8. s tým, že tam máme aj štrk, aj železo a tak :)
Odpovedať
stale nechapem ako sa to strielaju cisla od pasa ... zaklady treba vypocitat! a pocitat to ma ten co to pocitat vie ... nikdy by som si nedovolil odhadnut zaklady nebodaj zmensit naprojektovane ... kvoli comu sa tu nad tym vlastne tolko spekuluje? kvoli financiam?
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter ja nad tým nešpekulujem. my to tak máme naprojektované. len potom som čítala rôzne názory, že treba aspon meter, tak preto sa pýtam.
Odpovedať
Nezalezi len na tom, aka je nezamrzajuca hlbka, ale aj na statike a pode atd. Drzal by som sa projektu. Nebudete nahodou tie zaklady potom zasypavat, kedze mas konecnu vysku 1,4m? Takze potom budes mat dodrzanu aj t nezamrzajucu hlbku.
Odpovedať
Profilova fotka
@sedrik89 hmm, niečo také manžel spomínal, že zemina sa použije. ale nie som si istá. no ja si to dnes zistím, aby som mala všetky infošky :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Reklama jak vysita. Nieje lepsich robotnikov. Maju na vsetko odbornika.
Odpovedať
My mame 90cm do hlbky a 60cm siroke. Na to sme davali 2 rady DT. Mame to tak v projekte, tak sme sa toho drzali.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
dovolim si pridat oneskoreny komentar: ak ma niekto zaklady v projekte 120cm, je to normalna vec, aj napriek tomu, ze nezamrzna hlbka je 80cm.V lokalitach ako je napr.Trnava by podla geologie-spras rozhodovalo vysusanie pody v lete a nie premrzanie v zime. staticky su tieto spominane vysky zakladov vacsinou predimenzovane, skor je to konstrukcne, cize 80cm do zeme a 60cm sokel a mame 140cm. Tiez zalezi kto projekt vyhotovil, bezne domy projektuju architekti, pozemne stavby, ktori niesu statici, skor su to rokmi odskusane rozmery a ked dalo Fero 100cm, ja dam 110cm, juro po mne 120cm.....a kazdy pokojne spi :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Základy sú väčšinou rozdielne. Pokiaľ sa nachádza objekt na ílovitej zemine oblasti stačia základy ako písal MR79 - 80cm. Pokiaľ je to kamenistá zemina treba hlbšie, aspoň 100 cm minimálne. Keď sa jedná o piesočnatú zeminu, hĺbka základov do zeme musí byť minimálne 120 cm. Nemrznúca zemina je od 90 cm na Slovensku ale to sa týka severných častí Slovenska. V podunajskej nížine je to 70 cm a viac ale základy sa odporúčajú kopať do minimálnej hĺbky 80 cm. Ale v konečnom dôsledku zeminu Vám najideálnejšie príde ohodnotiť geodet ... Nieje to zadarmo ale dá Vám kompletný posudok ktorý zaujíma aj banky pri prípadnom úvere.
Odpovedať
Mne sa najviac pacia komenty typu... To si zasypes zaklady a mas vyssiu vysku nezamrznej hlbky a t d ... Kokos sak sa tu rozpravate ako keby to boli pod koterec pre psa... Ved to musi vypocitat statik s ohladom na vahu domu sirku typ zeme svahovitoat rastly teren nezamrzna hlbka v danej oblasri uhrn zrazok za posledne obdobie a milion inych aspektov !!! Dobre rano ludia
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
ja mam zaklady vykopane na 80cm stoho je 20cm makadam a60cm betonu niekde aj 45koli obrovskemu balvanu ktori sa nedal vybagrovat :)natom mam 4 rady dt tvarnic o hrubke40cm a natom 15cm deka.3 rady tvarnic som zasipal komplet koli terenu.takze zaklady spolu 180cm staci____:)))))??
Odpovedať
Profilova fotka
@bellisimo je to ukážka, ako je amatérska práca drahá. Žiaľ, ani odborníci to nerobia lacnejšie.
Odpovedať
@jan45 nemislim ze to bolo drahe akurat trosku viac pracnejsie kedze som to robyl iba ja sam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sevin213 co ma geodet s hodnotenim zeminy ? :) @jan45 ja to vidim trosku ako chybu tych "odbornikov", ked vela z nich bez toho aby boli na konkretom mieste s prehladom navrhuju veci. Potom maju amateri pocit, ze mozu tiez, ze to nieje nic tazke. Moj statik bol pri kopani zakladov a az tam sa rozhodovalo ako hlboko.
Odpovedať
Profilova fotka
U mňa to riešili: Projektant, statik, geodet, stavebný dozor a dodávateľ stavby (ktorý má zhodou šťastných okolností svoj nový dom na tej istej stráni - cca 250 m odo mňa). Ja som do toho nekafral. A nešlo iba o nezámrzné hĺbky, či svahovitosť parcely, ale aj o celkové zloženie podložia, kde mám požehnane íľu - a to je tiež pekné svinstvo, pretože vrchná vrstva černozeme (cca 40 - 60 cm) je u nás doslova podmáčaná, napitá... Verím, že urobili dobre prácu, za ktorú som im zaplatil... 8-)
Odpovedať
:)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte. aka je nazamrzajuca hlbka u pieskovca? u skalnateho podložia je to 50 cm, ale plati to aj u pieskovca?bager mal miestami problemy kopať, ked sme zrovnavali pozemok. @jan45
Odpovedať
@sevin213 geodet nehodnoti zeminu. Na to je geolog ;-) Geodezia sa zaobera meranim a vytycovaniu..., geologia skladbou podlozia atd.
Odpovedať
vseobecne, a prosim neberte ma zle, ale taketo jalove diskusie nikam nevedu... LUDIA, PROSIM DRZTE SA PROJEKTU A TRVAJTE NA JEHO DOSLEDNOM DODRZIAVANI !!!!!! Projektant so statikom sa pod to podpisali a nesu zan plnu zodpovednost. Nie nadarmo maju to okruhle razitko :-) Ak vam nejaky "Kelńa" na stavbe povie, ze staci takto a tolko, poslite ho tam, kde je teplo a tma... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@mariasola na pevnom podloží (kamenistom) nejde o nezámrznú hľbku, tá sa rieši pri nasiakavých zeminách, ktoré prijatím vody ( a zamrznutím) zväčšujú objem a hrozí lokálne nedvihnutie domu. Bojnický hrad má základovú škáru meter nad okolitým dvorom.
Odpovedať
Profilova fotka
@dms Kolko percent projektov je zalozenych na geologickom prieskume ? :) V reale to funguje tak, ze sa zacne kopat a pride statik, ktory to na mieste zhodnoti.
Odpovedať
@majkoj verim, nie vela... ludia setria, kde sa da.... ale isto nepochopim setrenie pri budovani zakladov... je to to najdolezitejsie a v samotnej podstate jedine, co sa na hotovom dome neda opravit/prerobit ...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj v reále sa kope tak, ako má sused :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?