Spodná voda vo výkope pre základovú dosku

Ahojte potreboval by som radu ohladom spodnej vody. Minuly rok 2019 na jesen sme urobili vykopovu vanu pre zakladovu dosku. Avsak na jar som si vsimol ze mi tam zacala vyvierat v jemnych pramienkoch voda a tym padom mam 1/2 vany podmacanej. Planujem nasledovne akcie tento mesiac: 1. polozenie pasoviny pre bleskozvod 2. kanalizaciu + vsetky prechody 3. polozenie geotextilie (+ oblepit vsetky prechody cez geotextiliu) 4. drenaz(do geotextilie + makadam okolo celeho domu cca 400mm od zvyslej osi zakladovej dosky) 5. zasypat do cca 40-50cm makadam a postupne vybrovat po vrstvach 10-20cm 6. na vrch polozit geotextiliu 7. zasalovat obvod zakaladovej dosky 8. ulozenie zeleza v 2. vrstvach podla projektu 9. zabetonovat vodostavenym betonom C20/25 vodostavebny Moja otazka je ohladom spodnej vody a podlozia ci sa bude dalej tlaci hore, ci nebude podmyvat makadam, pripadne dalsie problemy.... Dakujem za rady Slavo
Odpovedať
Profilova fotka
no, projektant moc o zakladaní na doske nevie. prvý krok je treba ostrániť zeminu z výkopu aspoň 15 cm, výkop sa nenecháva otvorený pol roka.
Odpovedať
Presne ako píše @jan45, výkop sa nenecháva tak dlho bez ďalšieho kroku. Ohľadom ďalších otázok neviem presnu odpoveď
Odpovedať
Dakujem, toho casu som si vedomy, ani sa mi k tomu nechce dalej pisat 😞 Podmocenu zeminu planujem stiahnut, zospodu je jemna strkovita poda v tom hlbsom zakope, takze budem pokracovat podla planu.
Odpovedať
Každá jama je prirodzená drenaz,je po zime ,voda logicky vyviera ,takže tragický by som to nevidel....no a výkop sa nesmie poškodiť a posledných 15 cm sa odkopáva tesne pred betonazou..
Odpovedať
@daralbajda Zakladova doska bude samonosna (bez zakaldovych pasov) cca 40-50cm makadam od aktualnej vyvierajucej vody. Takze tych 15cm dam cca 2tyzdne od betonaze.
Odpovedať
Nikdy sa takto nemá nechať jama ,k dáš po obvode trenažér a jasný kde vyústiť nebude s vodou žiadny problém....
Odpovedať
Profilova fotka
@islk 2. kanalizaciu + vsetky prechody -áno 3. polozenie geotextilie (+ oblepit vsetky prechody cez geotextiliu)- prečo lepiť, ve´d má byť priepustná 4. drenaz(do geotextilie + makadam okolo celeho domu cca 400mm od zvyslej osi zakladovej dosky) - vymenili ste jednu zeminu za druhú, prečo? 5. zasypat do cca 40-50cm makadam a postupne vybrovat po vrstvach 10-20cm - ako vyššie 6. na vrch polozit geotextiliu -prečo? len odvedie vodu z betónu, 7. zasalovat obvod zakaladovej dosky - 8. ulozenie zeleza v 2. vrstvach podla projektu- výztuž v základovej doske stačí lokálna po obvode, 9. zabetonovat vodostavenym betonom C20/25 vodostavebny -Aký účelmá vodostavebný bet. už nebudete dávať izoládiu podlahy? ešte že nezakladáte na penoskle
Odpovedať
Profilova fotka
A kde je ten pozemok ? Nie sú to náhodou dáke Trnavské alebo Nitrianske spraše ?
Odpovedať
@kosto13 Nie, okres.Myjava
Odpovedať
@jan45 2. kanalizaciu + vsetky prechody -áno "ok" 3. polozenie geotextilie (+ oblepit vsetky prechody cez geotextiliu)- prečo lepiť, ve´d má byť priepustná "vynecham lepenie teda" 4. drenaz(do geotextilie + makadam okolo celeho domu cca 400mm od zvyslej osi zakladovej dosky) - vymenili ste jednu zeminu za druhú, prečo? "dovod: planoval som penosklo, ale nakoniec davam iba makadam, mam blizko strkovnu a budem izolovat zakladovu dosku z interierovej casti cca 17cm EPS 150" 5. zasypat do cca 40-50cm makadam a postupne vybrovat po vrstvach 10-20cm - ako vyššie " vypodlozit uz vykopane lozko" 6. na vrch polozit geotextiliu -prečo? len odvedie vodu z betónu, "ak nie je potrebna nebudem davat, myslel som ze treba makadam uzatvorit ako do obalky komplet geotextiliou" 7. zasalovat obvod zakaladovej dosky - "ok" 8. ulozenie zeleza v 2. vrstvach podla projektu- výztuž v základovej doske stačí lokálna po obvode, "pojdem podla statickeho vypoctu" 9. zabetonovat vodostavenym betonom C20/25 vodostavebny -Aký účelmá vodostavebný bet. už nebudete dávať izoládiu podlahy? ešte že nezakladáte na penoskle "cenove navysenie je minimalne, takto to planujem, samozrejme bude davat vsetky izolacie" Dakujem Slavo
Odpovedať
@islk k bodu 9/ treba si uvedomit, ze vodostavebny beton sam o sebe neexistuje. K vodostavebnosti betonu prispieva najma vystuz, ktora v nom zachytava tahove napatia. V kazdom betone sa totiz vytvara siet mikrotrhliniek. Tieto mikrotrhlinky su miesta, kde cez beton presakuje voda. Ak chceme dosiahnut co najnizsiu prestupnost betonu, musime do neho dat vela armatury v co najmensich vzdialenostiach (cca 4-5x viac ako je standartna potreba zeleza z hladiska statiky). Je to riesenie znacne neekonomicke. Lepsie je byt pripraveny dodatocne utesnovat trhliny a tym zabezpecit vodonepriepustnost konstrukcie.
Odpovedať
@minonkysk suhlasim len pri doske by som sa toho az tak nebal nakolko doska nebude vystavena prudkym zmenam teploty a az tak nebude pracovat, prvotne ano pocas vyzrievania. skusky nasiakavosti a vodotesnosti sa robia z kociek alebo tramcov a skusa sa cisty beton. ake hodnoty je nepodstatne, taka doska nemoze presiaknut, neverim v taku trhlinu, vacsinou sa urobia len zmrastovacky ak je dobre podlozie. pri muroch je to ine. skor by som povedal ze je tam ten beton zbytocny ale cenovy rozdiel betonu je maly.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jozefsv trhliny od zmrastovania v pociatocnom stadiu zretia betonu su prave tie ktore najviac ovplyvnuju navrh vystuze do betonu. Ak sa mu transformuje zatazenie do zakladovej pody, len cez zakladovu dosku, tak zakladova doska bude vyznamne namahana ohybom (a teda aj rozvojom ohybovych trhlin na jej povrchu). To este @islk nic nepisal o hrubke svojej zakladovej dosky.
Odpovedať
@minonkysk predpokladam dosku ca 30cm a viac cize tam zmrastovacky z hora mozu nastat nielen kvoli vystuzi ale aj kvoli nevhodnemu betonu. zalezi vela od konkretneho pocasia. v kazdom pripade hore geotextiliu a trvalo mokru. horne zmrastovacky nevadia,pride hydroizolacia. ak tam nie je nevhodny il a da tam tolko makadamu co pise tak s unosnostou podlozia nebude problem. ale ten vykres vystuze by ma zaujimal.
Odpovedať
Profilova fotka
myslím, že zretím sa betón nezmrašťuje , ale narastá, a treba vedieť, že vodostavebný betón nie je preto, že je v ňom viac vody, ale viac jemných častíc. O pôsobení výztuže počujem prvý raz, namáhanie dosky stavbou je minimálne. Prvé stavby na doske som robil pred 40 rokmi a nemali ani výztuž
Odpovedať
@jan45 s projektantmi je to tak, vzdy po nejakych rokoch skusaju nieco nove, skuma sa co to casom spravi a potom zase nieco nove...hlavne ine stavby ako domy. preto by ma zaujimala vystuz v tej doske aby som si porovnal jednu co som videl v minulosti.
Odpovedať
@jan45 to ja zasa myslim, ze prave zretim na zaciatku od pociatocneho ulozenia do debnenia zmrastuje beton najviac... Ale uznavam, ze kazdy si mozeme mysliet co chceme a takisto o tom mame pravo presvedcovat aj svoje okolie.
Odpovedať
Profilova fotka
nepresviedčam, betón sa možno odparuje a pokiaľ je v ňom veľa vody vznikajú trhliny, ale to je betón nedostatočne spracovaný. Pri správnej technológii to nehrozí. Stačí keď vodič pustí do cisterny pre jednoduchšiu manipuláciu 100 l vody a koeficient je niekde inde. Preto sa odoberajú vzorky na stavbe a nie v betonárni.
Odpovedať
Ešte by tu bola jedna možnosť, hĺbkové zakladanie na mikropilotách.
Odpovedať
@tatring noze daj cenu nech sa pobavime
Odpovedať
@jozefsv ak Vám niečo hovorí statický výpočet a výkaz výmer, tak to je potrebné na stanovenie ceny. Ale múdrych je okolo vždy veľa. Pekný deň
Odpovedať
@tatring ty si to nepochopil ako aj temu. nechapem co tu pleties mikropilotaz. k comu je ako dobra v tomto pripade? ake take skusenosti s nou mam, a uz len najazd techniky je drahy. jemu sa nezosuva dom ze ho treba zachranit. nebudem komentovat rozhodnutie zakladat na doske ako aj postup prac ktore od zaciatku mali byt v pripade amatera koordinovane s dozorom. tu niekde hladaj odpoved na tvoj koment zakladanie na mikropilotach - prispevok k nicomu.
Odpovedať
@jozefsv Hrubka dosky 25cm
Odpovedať
Spodna voda zmyzla, tak som sa uz pustil do prace, aktualne vybrujem makadam co to da.
Odpovedať
Teplotne cidlo pod makadamom....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@islk aky je to model/znacka cidla? diky
Odpovedať
Profilova fotka
Pravdepodobne dallas ds18b20. Aj ja ich pouzivam
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@mgx 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?