Spodná voda a voda v pivnici - čo s tým?

Dobry den kto by mi vedel podarit - pomoct ohladom vysokej spodnej vody, pocas dazdov a vlhkej zimy a na jar sa mi objavuje spodna voda v pivnici. je pravidelne a neviem co s tym.
Odpovedať
1
2
@libelius ako mas riesene zvody zo strechy? kam vedu? mas drenaz okolo domu? ako mas riesenu hydroizolaciu pivnice? aky mas dom - stary alebo novostavbu?
Odpovedať
Je vidno kadiaľ ti ide voda do pivnice? Nám vždy z boku. Ideme návrat múry a dať do nich takú ,,pastu" ktorá múry zmení na kameň a neprepusti vodu. Neviem presne ako sa to volá
Odpovedať
spodna voda je vsade odhlidnuc od zvodov zlebu ja si naberiem z pivnice co potrebujem na dlhsie a idem ky m neopadne voda inak nic s tym nenarobis
Odpovedať
zacnem od konca: dom je stary prerabany, neviem ako bola riesena izolacia pivnice, este som nezateploval tak som neodkopaval zaklady, predpokladam tak ako blo zvykom v tej dobe. dom je stary 70 rokov. tym mas aj odpoved na drenaz -- nema drenaz ani by nebola nic platna. zvody idu klasicky ako aj na inych domoch a potom su odvadzane od domu ale tie nie su problem-- toto neni zrazkova voda povrchova ale vysoka spodna voda. - ps ako priklad mam kopanu -- nie vrtanu studnu, na pozemku-- hladina je ani nie 40cm od povrchu. -- voda sa netlaci cez stenu ale cez podlahu - od spodu
Odpovedať
@libelius S tým nič neurobíš. Voda si svoju cestu nájde. Ak je hladina spodnej vody vyššie, ako podlaha pivnice, tak sa ti do pivnice dostane. Musel by si mať pivnicu v "bazéne", teda v izolácii zo silnej fólie. Ja som si tak izlovoal pivnicu pod záhradným domom (fotky v albume). Jediné prerušenie izolácie na podlahe je okolo studňovej rúry. Aj keď sa to lepilo na tú rúru, spodná voda mi na jar, keĎ je vysoká hladina, natečie do pivnice. Musím ju pravidelne odčerpávať. Idem vyrobiť automatické odčerpávanie, aby som to nemusel strážiť. Našťastie voda priteká veľmi pomaly, cca 1 cm/deň, takže tam bude stačiť malé čerpadlo.
Odpovedať
Ja som vyspadoval podlahu a na kraji spravil nádržku s čerpadlom keď sa zdvihne plavák tak odčerpá vodu preč takto to už mám dlho a pivnica je teraz suchá.
Odpovedať
@chrobak7 Izolovať treba vedieť, čo v tvojom prípade je asi Španielska dedina. Pri vysokej hladine spodnej vody sa izoluje proti tlakovej vode. Správne urobená izolácia nemôže pretekať.
Odpovedať
@chrobak7 ale ak je na principe bazena ta folia potom je sice izolacia zvnutra no proti silnej tlakovej vode to asi moc nepomoze a hlavne zaklady a hlavne steny budu nadalej mokre
Odpovedať
@jumt vyspadovanie mi tiez nepomoze-- lebo co s tym potom .. ?
Odpovedať
@libelius Pokiaľ máš dosť miesta v pivnici a nebude ti vadiť na obvode ubrať nejakých 15 cm, a podlahu zvýšiť o 10 cm tak, steny dokonale zaizolovať kvalitnou lepenkou, spoje dokonale zataviť, prepojiť s podobne zaizolovanou podlahou, vymurovať dookola tenkú prímurovku 10 cm od izolácie a postupne zaliať medzeru betónom. Na podlahu karisieť (stači 4 mm 20x20) a zaliať betónom 10 cm. Prímurovka nemusí ísť až po strop. Stačí 10 - 15 cm nad max. hladinu spodnej vody. Počas celej doby dávať pozor, žeby sa niekde izolácia nepoškodila dokiaľ nebude prikrytá.
Odpovedať
@ruren dobrý typ ale dal by som pre istotu už fatrafol namiesto lepenky
Odpovedať
Profilova fotka
dá sa tomu zamedziť aj omietkami , ktoré znesú tlak do IP zn., ale sú rôzne
Odpovedať
Článok sa načítava...
@libelius Však fólia nie je v interiéri, ale z vonkajšej strany steny. Teda celá stavba je v "bazéne". Však si pozri môj fotoblog, tam to vidno, ako to izolovali.
Odpovedať
@ruren toto neni zly napad ,na sirku by miesto bolo ale vyska je uz teraz niekde okolo 175cm to by uz nebola pivnica ale tunel. jedine ze by som rozbil existujucu podlahu, co by bolo ale asi casovo dlhe aj cenovo drahe a neviem co by ma cakalo pod podlahou . a musela by ta primurovka byt do vysky pivnice pripadne aspon vysky zeme vonku.
Odpovedať
@jan45 ano ale to je omietka, mne sa to ale tlaci doslova a dopismena cez podlahu, pripadne v rohoch -- spoj podlahy a steny -- netecie ,mi to cez stenu ako v studni.
Odpovedať
@chrobak7 pocuj ale ty si tu pleties jablka a hrusky!! ty si uvedomujes ze ja mam uz postaveny existujuci dom a nie dieru v zemi a idem zacat stavat. alebo inak, po stenach z vonka ak odkopem zaklady viem dat tu foliu aj nopovku aj izolaciu,,, ale prezradis nam tu prosim ako mam dat tu foliu z VONKA -- POD STAVBU -- POD ZAKLADY?? aby som spravil bazebovy efekt ?!?!?!? lebo to je hlavny problem podlaha, tade sa to tlaci! to mam dvihnut dom ako auto na hever? myslieka dobra ked ides stavat, no ked mas postavene AKO NA TO???
Odpovedať
@libelius Potom už nijako. Veď som ti to napísal v mojom prvom príspevku. Len som ti chcel povedať, že ako to sa robí. A robí sa to pred stavbou. Teraz ti zostáva jedine tú vodu odčerpávať, ako už vyššie bolo spomenuté. A koľko cm tej vody tam máš? Ako vysoko vzlína po stenách? Až po strop?
Odpovedať
Profilova fotka
@libelius malta sa používa na steny a podlahu
Odpovedať
Ako píše @Jan45 . Sú na to tesniace malty na utesnenie stavieb proti vode. Sú rôzne napríklad aj s kryštalizujúcim efektom.
Odpovedať
Profilova fotka
@libelius - ja som mal pri rekonstrukcii stareho domu podzemnu tlakovu vodu. Vacsinou pomohla biela vana z 10cm vodostavebneho betonu (Napr. Baumit WU), ale ak si pozries tech.list, ani vodostavebny beton nie je "suchy". Prejdi si hocijaku betonovu priehradu z vnutra, skratka mas tam nejake priesaky (ale male). Problemove su hlavne dilatacne celky, lebo v existujucom dome sa to zle robi ako monolit. Teda, realne som v rekonstrukcii monolit. bielu vanu este nevidel, ale asi sa dala. Druha moznost je urobit "platnu" a na sparu dat tesn.prvok (Napr. SIKASWELL, tes. pasy SIKA. cena je mastna. https://svk.sika.com/content/dam/dms/... JA som v najhorsich miestach spravil 10cm bielu vanu + primurovku do vysky max. spodnej vody+ rezerva. Poistna izolacia 2x folia ALKORPLAN 1mm. V miestach to treba zvarit originalnou zvaracou sustavou (pistol sa da pozicat) https://dek.sk/produkty/detail/101530... na toto ide nejaka lacna separacna folia a bud na to nalejes dalsich 10cm betonu na pritazenie, alebo ja som dal 20cm EPS, podlahove kurenie a poter. Odvtedy preslo 5 rokov, servisne otvory aj vlhkomer (par som tam zalial ukazuju ze je to suche). PS: zaklady domu mam vo vode furt. Kedze to zmenit neviem a betonu/Skalam/ilu to principialne nevadi, tak v mojom pripade nema vyznam sa s tym nejak globalne zapodievat. Pri novom dome samozrejme je moznosti viac, stariny su viac-menej kompromisom.
Odpovedať
@chrobak7 a ty si si cital ze som pisal ze je to prestvbka adom ma ca 70.rokov, ako sa to robi v roku 2021 a robilo v roku 1950 mi je nist platne. ked raz budu stavat deti mozem im to ukazat ale mne to pomoze ako mrtvemu zimnik. odcerpavat z pivnice sa neodporuca -- voda si budse robit stale väcsie cesticky a bude to este horsie do buducna.
Odpovedať
@jan45 @ slasto : a ked by som to dal na podlahu -- je to pochodzne, oteru odolne, lebo tam sa dost chodi
Odpovedať
@mgx prepac ale co myslis pod pojmom Biela vana? to co pises ta biela vana + primurovka-- to je to co navrhoval ruren?
Odpovedať
Zdravim, skúsim možno menej technicky náročné riešenie,ale dlhšie trvá, kým sa ukáže efekt. V okolí domu cca do 10 metrov zasadte vŕbu.
Odpovedať
@libelius Je ju nutné chrániť pred mechanickým poškodením.
Odpovedať
Profilova fotka
@libelius -základný poter je vodonepriepustný , nášlapná vrstva sa môže voliť od náteru po dlažbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@libelius = https://www.sksi.sk/buxus/docs/predn_...
Odpovedať
@ladislav_rigo Strom blizko domu s tym ja osobne nemam dobre skusenosti a u mna stale fuka
Odpovedať
@mgx cize to co navrhol ruren: zaizolovat a vymurovat v pinvici nove dno aj steny dostatocne vysoke.
Odpovedať
Profilova fotka
@libelius ano, ale pravdepodobnost ze to urobis na 1x dobre je blizka nule. Dalsia vec, aj vodostavebny beton nejaku vlhkost prepusta, takze uplne suche to nebude. Vtedy je lepsie pouzit tatrafol/alcorplan a zatazit ho (sendvichova konstrukcia ako v bazene).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?