Spodná voda.

Ahojte, kúpili sme holodom, postavený minulé leto. Teraz cca po pol roku vlastníctva, keďže sme ho kúpili v decembri, som sa pustil do prác na záhrade a okolo domu. Keď som začal riešiť zvody z rýn a vykopával som ryhu na zasypanie zvodovej rúry a tiež keď som sa pustil do obkopávania domu kôli nopovej fólii som zistil, že mám vysokú spodnú vodu. Je cca 40 cm pod povrchom a dosť silno vyráža na povrch, za pár hodín je výkop zaliaty. Od vrchu základovej dosky je voda cca 60-70cm. Dom je celkom dobre odizolovaný lepenkovými pásmi, pretože voda sa hore do muriva neťahá, hore je všetko suché. Mám riešiť to, že základy sú stále vo vode, aj keď izolácia vrchnej stavby je OK? Alebo nechať to tak? Ešte by som okolo domu robil trochu štrkový násyp kvôli chodníku, takže voda bude cca 50 cm pod chodníkom a do domu ešte schod cca 10cm. Pri daždi sa hladina možno zdvihne a bude cca 30cm pod chodníkom, ale do domu sa vlhkosť nedostane. Ide mi skrátka o to, či vadí že základy sú vo vode, či tomu mráz v zime neuškodí, alebo niečo iné.... Veľa možností na odvodnenie nemám. Zviesť na záhradu do drenážnej jamy to nemá zmysel, keďže je hladina na celom pozemku rovnaká (je to spodná voda, nie zrážková). Zviesť by som to mohol jedine do obecnej kanalizácie a to by som musel rozkopávať celý predok pred domom kde už mám položenú dlažbu. Vopred vám všetkým ďakujem, za každú dobrú radu, alebo skúsenosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@radosto100 do obecnej kanalizacie to zviest nesmies, takze sa s tym budes musiet zmierit.
Odpovedať
@radosto100 Treba urobiť hlbší výkop aby si zistil či máš podložie rovnaké aj vo väčšej hĺbke. Možno keď budeš kopať hlbšie tak zistíš že tam je to už OK. Za pokus to stojí.
Odpovedať
Profilova fotka
@radosto100 Betón vo vode je ešte pevnejší ako na suchu (netýka sa to agresívnej vody - dúfam, že tam nie sú podsypy zo strusky). Keď si kupoval dom, zrejme máš aj projekt. Tam by mal byť uvedený údaj o spodnej vode a riešenie. Odvádzať vodu spod domu je ešte nebezpečnejšie - budeš vymývať podložie základov, a to už by bol prúser. Sleduj pohyby úrovne vody priebežne (pri dažďoch, suchu, v zime,...). Pokiaľ ju nemáš nad úroveň vodorovnej izolácie, nemusíš mať obavy. Popýtaj sa starousadlíkov ako sú na tom.
Odpovedať
Nad úrovňou vodorovnej izolácie určite voda nebude. V marci boli lejaky tri týždne v kuse pršalo, voda pri dome stála, aj na záhrade, ale vyššie sa už nedostala. Takže myslím, že čo sa toho týka, je to OK. Takže najlepšie bude radšej nič neodvádzať, aby som nenarobil škody, zasypať a hotovo? Mne osobne nevadí, že je na záhrade mokro keď prší. Aj tak po tráve nechodím keď je po daždi. ide mi hlavne o to, že základy sú stále vo vode a hlavne to, že bude cca 40 cm pod chodníkom, takže by mohla zamrznúť pri silných mrazoch. A či to premŕzanie nevadí? Na fotkách čo mi dali, z procesu budovania, vidieť, že keď kopali studňu na dvore (resp. "drenážnu jamu" ktorá je na prd, keďže je v nej voda 50 cm od vrchu), tak tam začínala cca 2 m pod povrchom záhrady ílová vrstva asi tak 1-1,5m hrubá. Myslím, že tá voda sa nachádza nad tým ílom, teda od ílu nahor.
Odpovedať
@radosto100 Nic s tym nerob. V tvojom pripade ked je spodna voda konstantnej vysky nema drenaz a jej odvod zmysel a ani sa ti to nikdy nepodari. Ako by si chcel odcerpat more, tzn. studnovy efekt (odcerpas a voda pritecie). Neriskuj rozkyv spodnych hladin. Voda pod domov ti nezamrzne. A to ze zaklad je vo vode nie je az taky problem,ak nie je agresivna. Voda je stale v nemennom prostredi. Mal som tu par statikov...viem o co ide mam podobny problem. Jedine skus vyriesit odvod vody zo strechy od domu. Pri najhorsom do betonovej zbernej nadoby.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?