Spodná a dažďová voda

Pozdravujem, kúpili sme starší dom ktorý ešte nebol skolaudovaný a teda pôjdeme kolaudovať už po novom. Je podpivničený a zistili sme značne vysoko spodnú vodu - cca 1,5m pod terénom. Ideme teda odkopať a odizolovať celý dom - problém je kam túto vodu zviezť aby sme nemali problém skolaudovať. Nie je možné pre nás zviezť ju mimo pozemku, teda prichádza do úvahy iba trativod, ktorý ale ak bude nižšie, bude stále zatopený. Viete mi poradiť, riešili ste niekto takýto problém? Dočítala som sa že spodná a dažďová voda by sa nemali odvádzať spolu - nakoľko pri napr. užitkovom využití môže byť spodná voda škodlivá. Hľadáme finančne aj racionálne najschodnejšie riešenie. Za každú radu ďakujem.
Odpovedať
@durisovajana1 A aký je teraz problém? Máte vodu v pivnici? Spodnú vodu nemáš kam odviesť. Najmä nie do trativodu. Ten sa naplní a spodná voda bude stále v tej výške, ako bola. Jedine trvalý odtok, napr. do kanalizácie, ale to nie je povolené. Ak máte vlhkú pivnicu, tak teraz ju už nezaizolujete. Tá voda stále bude prenikať do pivnice, ak nie z boku, tak zospodu. Teda aj je dno pivnice nižšie, ako hladina spodnej vody. Možno práve pre tú pivnicu ten dom pôvodný majitelia predali. Že na to nemysleli, že je tam spodná voda a postavili pivnicu bez dôkladnej izolácie. Tak potom už len zriadiť bazén v pivnici.
Odpovedať
@chrobak7 Nie priamo v pivnici voda nie je. Je to starší dom - myslím ze ziadne pivnice z tej doby nemali poriadne odizolovanie vtedy sa tak skratka stavalo, odizolovana je tak ako sa vtedy dalo. Neni zaplavena ani nam tam voda nestoji, ale pri rekonstrukcii nam stavbari poradili cely dom odkopat dokola a oddrenazovat a zasypat strkom - nie som odbornik ale myslim ze sa takto domy odkopavaju, prip podrezavaju. Napojenie na kanalizaciu ani ziaden odtok mozne nie je a takisto sa takato voda neodporuca zberat ako uzitkova, preto nevieme kam zviezt tie drenaze ktore pojdu okolo domu kedze trativod v takomto pripade nema vyznam :/
Odpovedať
@durisovajana1 Aha, som si myslel, že to postavili iba teraz, len nestihli skolaudovať. Problém je., keď je tá voda tam stále. Keby to bolo iba napr. pri daždi, tak drenáž má zmysel. Ak je to spodná voda a jej hladina je stále rovnaká, tak ju nie je kam odviesť. Z popisu teda vyplýva, že hladina vody bude asi nižšie, ako je podlaha pivnice (inak by ste ju už mali v pivnici). Záleží od toho, ako veľmi vás tá voda ohrozuje. Ak je podlaha suchá a ani steny nie sú vlhké, tak je škoda niečo investovať. Možno je tam nejaká izolácia, ktorá vsakovanú vodu nepustí k základom. Ak je niekde prevlhnuté, tak môžeš skúsiť odkopať základy a na spodok dať hrubý štrk oddelený od terénu geotextíliou a ku stene nopovú fóliu a styrodur. Doonale by to bolo odizolované, keby sa dom odkopal do hĺbky základov, základy by sa pri podlahe pivnice podrezali, vsunula by sa hydroizolačná fólia, ktorá by sa vnútri natavila na druhú fóliu, natiahnutú na celej podlahe. Zvonku by sa fólia zdvihla dohora a predĺžila až po stenu domu. V pivnici by sa urobil na fólii nový poter (cca 5-6 cm) a na to nejaká podlaha. Zvonku by sa fólia zakryla nopovou fóliou, styrodurom, geotextíliou a zakopalo by sa to. Ale to by bolo dosť nákladné.
Odpovedať
Ďakujem :) no že je tam vyššia spodná voda sme zistili, keď sme v pivnici kopali základy na betónové pätky (statik nám navrhol podoprieť dom - tenšia deka na spochodí). Tieto patky boli vykopane do hlbky cca 70cm a ked po vykopaní začalo pršať, a pršalo vtedy týždeň, naplnili sa cca na 30cm. Takže to bolo stále pod základom, ale kým neprestalo pršať, voda tam bola, keď sme vytiahli znova sa naplnila, ale vyššie nie. Stavbár navrhol postup ako si písal: odkopať základy a na spodok dať hrubý štrk oddelený od terénu geotextíliou a ku stene nopovú fóliu a styrodur. Ale trvá na tom že tam dá aj drenážnu rúru na ktorú musíme spraviť trativod. Lenže trativod pri takej spodnej vodne naozaj nemá význam, bude stále naplnený. A odtok nemáme žiaden použiteľný. Takže v zásade ide o odvezenie vody z drenáže okolo domu, iba keď bude pršať, za normálnych okolností tam voda nie je. Skôr sa mi teda jedná či tam dať trativod a skúsiť to.. alebo radšej šachtu a tú vodu vyčerpávať na polievanie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?