Sokel nopovka, xps - ako ?

ako sa spravne robi izolacia s XPS a nopovku na solkel ktory chcem v nadzemnej casit niecim oblozit a podobne (upravit pohladovo) teraz to je takto: - na DT ma nalepeny XPS - vyska od rastleho terenu po plotnu ja 75 cm + 15 cm cize 90 cm (cela ta vyska je olepena XPSklom asi polovicu tej vysky musim zasipat hlinou aby nebol sokel tak vysoky a jednak preto aby bolo dno zakladovych pasov v hlbke 110-120 cm teraz je v 80 cm (od prvej chvile bolo pocitane z obsipom nie s variantou ze zaklad sa bude kopat hlbsie - vsetko kvoli terenu okolo domu) -cize ako na to XPS ? mam teraz zobrat 50 cm siroku nopovku obtocit od zeme okolo sokla ktory ma byt zasipany hlinou a nadzemnu cast ako riesit ? Co viem tak by som mal natiahnut lepidlo sietku, este raz a na to potom omietka, obklad atd ale nebude vadit ze vlastne ten proces lepenia vystupi na nopovku ? Nema sa naprv tahat lepisdo sietka a nato cele hodit nopovku ? Diky
Odpovedať
@pby neviem ci rozumiem co sa vlastne pytas, ale vo fotoblogu mam nejake fotky ako som to riesil u seba.
Odpovedať
Profilova fotka
XPS sa nesmie zasypať hlinou .Hlina zmrzne a chová sa ako ľad rozpína sa.Vtlačila by sa do pomerne mäkkého xps a poškodila by povrchové vrstvy.XPS musí byť obsypaná kamennou drťou.Nadzemnú časť musíte nakotviť podobe ako sa kotví fasáda aspoň 6 kotiev na m2.Osieťkovať s použitím Flex lepidla triedy C2 a vyššie.Na takto upravený povrch sa dá lepiť obklad.Odporúčam XPS pred sieťkovaním zdrsniť ocelovou kefou .XPS býva z výroby mastný od foriem a zle na ňom drží lepidlo.
Odpovedať
no pozeral som to cize cca nejako tak som to myslal aj ja- na XPS si natiahol lepidlo a sietku ale nizsie ako je ukoncenie NOPOVKY (cize hlbsie aby to lepidlo a sietku este nopovka prekrila a potom nad napovkou uz ale nemas finis sokla alebo je a je to iba siva omietka ??
Odpovedať
@antonmesaros XPS sa nemoze zasipavat hlinou ? Ved prave teketo odporucania mam od zaciatku (ESP jasne ale XPS by som nepovedal.. ) -mna skor zaujima ako je ten stret ked uz konci nopovka a zacina napriklad obklad.. ??? Sietku a lepidlo potiahnem naprv a to nizsie ako je buduca vyska nopovky a presne ako konci nopovka zacat lepit obklad alebo nopovku aj jemne cez obklad vytiahnut a samozrejme nad zemou urobim obrubniky okolo domu a obsipem to jemnim kamenivom no sipat ho teraz od zeme az do vysky 50 cm mi pride dost extrem..
Odpovedať
@pby ak sa to pytas mna, tak to sive nie je omietka, je to len lepidlo a sietka, daval som ho cca len tam kde bude obklad... ten budem lepit buduci rok, predtym tu nopovku pretrcajucu ponad dlazbu orezem. @antonmesaros dve zimy som mal perimeter len tak zasypany hlinou, ked som teraz robil chodnik, vobec nebol poskodeny. Mozno je to ale tym, ze je maksi ako XPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@pby Na ukončenie nopovky sa dáva lišta .Do výšky 50 cm je zbytočné stačí vrchných 20-25 cm .
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Zem sa vtlačí 1-2 mm za zimu.Niekedy to na samotnom XPS nieje vidieť.Ale akonáhle sa zasieťkuje alebo lepia obklady tak tých pár mm posunu ich poodtŕha.
Odpovedať
@antonmesaros tak hadam niekto nebude zasypat zeminou presietkovany alebo nebodaj XPS oblozeny obkladom.
Odpovedať
uz som z toho jelen.. obrazok v prilohe - ako to riesit aby som do toho zakomponovla nopovku a dokazal urobit kvalitne nazdemny sokel na pohlad (jedno co lepenie kamena lebo nejaka omietka alebo co..)
Odpovedať
@pby nechapem co nechapes...
Odpovedať
@gashtaan no nechapem tomu ze som to chcel iba riadne obtocit nopovkou od zeme a zasipat hlinou - a vyssie mi bolo povedane ze sa to nemoze obsipat hlinou (aj ked do teraz som dostaval iba take rady), ze to musim strkom - aj s vysvetlenim preco - proti tomu nenamietam, ale preco to kaqzdy sasipuje hlinou tym padom ? Povode moja otazka ale nebola taka.. Pytal som sa ako spravit prechod v mieste kde bude koncit nopovka a zacinat pohladova cast sokla ? AKO ? Nopovka ukoncena listou - dobre ale lista sa pojde iba tak na XPS ? a nad listu mozem tahat lepido so sietkou alebo lepidko a sietku musim mat uz pod nopovkou ?
Odpovedať
Standardne sa XPSko prekryte nopovkou obsypava strkom ale ak pouzijes tych par cm hliny nic sa tomu nestane. Nesuhlasim s tvrdenim @antonmesaros, ze by to mala rozpinajuca hlina poskodit. Ak budes davat okolo domu chodnik, tak ci tak to budes davat do strkoveho lozka, pripadne okapovy chodnik od sokla budes tiez vyplnat strkom predpokladam...Urcite by som si hned od domu nedal travnik... Nopovku potiahni po celej vrstve, ktora bude pod novym terenom a ukoncc ju listou alebo ju zapracuj pod obklad sokla. V spodnej casti ak to je mozne tak ju daj co najnizsie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?