Skladba základov

Profilova fotka
Zdravim Vas, snazim sa (asi ako kazdy) aby moj dom, do ktoreho investujem vpodstate cely "majetok" a byvat budem cely zivot, bol vyhovujuci nielen priestorovo, ale aj zlozenim a energetickou nenarocnostou. Nemyslim si ze zvladnem pasivny dom, kazdopadne sa budem snazit stavat podla zasad stavby NED/PD. Prva vec je skladba zakladov - prosim poradte ci je to takto vporiadku, pripadne co chyba alebo coho je naviac atd ... Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
pardon, vacsi obrazok tu - http://img-upload.ic.cz/images/pq1ugc...
Odpovedať
Tak o zakladoch sa niekde na modrej streche pise ako sa to robi a ako ich zaizovolat aj v pripade pasivneho domu. Niektore firmy maju kompletny system na izolaciu od zakladov po strechu ako napr. stratene debnenie napr. medmax atd. Myslim ze najviac mozu k tomu povedat mio23 a blacksr.
Odpovedať
alebo zaujimavy je fotoblok tu http://pasivnidomy.rajce.idnes.cz/PAS...
Odpovedať
....to sa dava EPS este aj pod zakladovu platnu????????????.......
Odpovedať
@adam_janka ak máš na to môžeš :-D
Odpovedať
@andrejkam - jaj... tak teda nic... :-|
Odpovedať
@jozeftr takto zatepliť nám navrhovali, keď nám robili ponuku na základy....priprav sa na poriadny balík prachov a nezabudni,že pri dôkladne zaizolovanom dome je nutná rekuperácia ;-)
Odpovedať
@adam_janka @andrejkam Ak sa dá XPS pod hrubú platňu (bez pásov), už sa nedáva podlahový. Zateplenie fasády sa napojí na izoláciu pod hrubou bet. doskou. Pred pár dňami som počítala ekonomickú výhodnosť XPS+hrubá doska vs. pásy+EPS S+zateplenie základov. XPS s doskou pri danom dome vychádzalo trochu drahšie. Nevýhoda je, že keď sa robí doska, je asi lepšie robiť to naraz = domiešavač. Kdežto pri pásoch s tenšou platňou sa robiť betón aj v miešačke. Neviem, aká čata by musela nabehnúť a s koľkými miešačkami by sa makalo v tom prvom prípade. Ale už som čítala niekde, že EPD s platňou+XPS vyšiel lacnejšie. Zrejme keď stavia firma sa to oplatí. Prosím @mio23 o slovo do bitky.
Odpovedať
@jozeftr Vo Vašom prípade treba pod dosku použiť nie lacný EPS S, ale XPS. Alebo radšej penosklo miesto XPS, vychádza cenovo ako podlahový. Toto si nenechajte vnútiť. Na podlahu dajte cca 20-25 cm EPS S, základy okolo cca 10-12 cm Styroduru. Ak je obrázok v mierke, je žalostne málo izolácie na stenách. Tam dajte 25-30 cm šedého. Toto bude mať väčší efekt a za menej peňazí.
Odpovedať
@jozeftr Aha, až teraz som si pozrela ten detailnejší obr. Ak by ste moc naháňali "magickú 15", tak pod platňu dajte radšej to penosklo. Pásy z vnútornej strany - iste, pomáha to, ale návratnosť možno 100 rokov. Ono to tam nie je kvôli nejakej citeľnej izolácii, ale kvôli zmenšeniu TM, lebo tvárnice sú z betónu. Ale ostatné ostáva, ako som písala vyššie.
Odpovedať
@jozeftr A na steny nieeeeeeee XPS!!!
Odpovedať
Profilova fotka
najskor by som povedal, ze NED neries pri tvojom uvazovani. Urcite E-PD, za par rokov ani EPD nebude v kurze.. A NED sa stane starozitnostou s VELMI velkou spotrebou.. Pre mna je NED drahsia stavba - musi mat secko co pasivny dom + klasicky energeticky usporny dom: (izolacie, kurenie, komin, lepsie mat aj rekuperaciu + velku postovu schranku na ucty za kurenie).. E-PD ma: (o nieco hrubsie izolacie, kurenie cca pod 10W na 1m2, nemusis sa spinit s kominom, musis mat rekuepraciu + mensiu schranku) Je to otazne, ja som riesil kompromisne.. Podlahove EPS uz len kvoli tomu, ze sa lepsie tahaju elektro kable, voda - rury... + napriklad BANALITKA: ta tepla voda v tych rurkach v tom podlahovom EPS bude dlhsie tepla, nebudes riesit, ze pol dna cakas kym ti dorazi tepla voda z bojlera do umyvadla v kuchyni.. 20 XPS pod platnou podla mna neni zazrak, ale je to dost.. a je to dost draha vec. Rozdiel v cene je 2x. Cize 20cm XPS stoji ako 40cm podlahovy EPS S.. Platnu nepoloz rovno na pasy ako kreslis, ale urob to ako mam ja.. Cize pasy a na pasy namurujes NOVOMUR light 20cm sirka http://www.pasivnydom.net/schoeck/ Murivo domu ries ale 20cm hrubku.. Na novomur 20 ide 20.. Ak pojdes do 25 aj novomur zrejme 25 a to je drahsie ;) Polozis XPS 20cm uplne za rovno s novomurom.. A az potom rozlejes platnu.. Cena novormu cca 1000e.. VYHODY NOVOMUR: 1. Prerusenie tepelneho mostu medzi platnou a pasmi - podporis to este, dom je este nezavislejsi na vlastnostiach okolitej pody 2. Hydroizolacia - NOVOMUR je vode odpudivy material (nemam lepenku ani nic, nevlhne mi platna zatial, sledujem to... Zivotnost lepenky a podobnych vynalezov je otazna, po 15rokoch moze praskat, niekde sa tak pisalo) Povodne sa novomur dava ako prve murivo, ja som to mierne zdokonalil, mam to ratane, konzultovane aj s dodavatelom, urobil som uz platnu priamo na novomure.. A samozrejme, ze to odporucam konzultovat aj inym, aby nebolo na mna, ze mu to padlo :-S ale pochybujem ;) VYHODY ked stavias na PASY: 1. Dom si vies zdvihnut nad okolity teren - mensie zaplavy ak vzniknu, to je jedno, ze byvas na kopci a nie pri vode... je to pracnejsie, ale to je jedno, neuberie ti to pol zivota... Nedaval by som do pody EPS ale XPS alebo PERIMETER.. Su menej nasiakave.. Ale mozno, ze sa ti nic nestane :-S a prekladane 2 vrstvy by som riesil.. Pretoze to mozes mat aj ako prvu hydroizolaciu. S EPS neurobis hydroziloaciu, je nasiakavejsi... ASI TAK :-N
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jozeftr ..najprv by som si spravil teplotný výpoćet strát domu, potom by som to hodil do nejakej tabuĺky aby bolo jasné, ćo a za kedy..a ći vôbec sa to vráti. nehádzal by som do podlahy, resp. pod zákl. dosku EPS&hlava nehlava.. zase to nerobiť ako kôň s klapkou..nevidím v ĺavo nevidím v pravo..a hurá ide sa..ale keď je dosť peňazí..prećo nie.Zásadne da´t viac do obvodu, strop oná..a podlaha až na koniec. Treba si uvedomiť, źe v strede domu pod základovou doskou je aj pri -15 st...stále a konśtantne +8st
Odpovedať
Profilova fotka
Skúste si k tomu materiálu narátať aj obrovskú pracnosť.Najmä tie vnútorné polystyrény na základe,a pod doskou.Ono sa to ľahko kreslí len horšie dební.To samé platí aj o polystyréne pod doskou.Musí sa urobiť poriadne rovné štrkové lôžko do ktorého sa ukladá styrodur.Tento styrodur sa nesmie vyklať kývať a to nieje také jednoduché ,ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.Ďalšia vec je zbytočné problémy pri napájaní ižinerskych sietí odpadu vody ....Samozrejme urobiť sa to dá,len koľko to bude stáť a či sa to niekedy vôbec vráti.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za reakcie, vychadza mi teda ze pod dosku a zvnutra pasov ziadne zateplenie teda nedam, dam radsej tych 25cm podlahoveho. Na zaklady z vonkajsej strany teda iba? 10cm styrodur, a hydroizolaciu. Ten Novomur vyzera zaujimavo, pozrem sa urcite na to. "Magicku 15" atakovat silou-mocou atakovat nebudem, pravdepodobne by sa mi to ani nepodarilo ;-( . Dom bude vpodstate malicky, poschodovy, 6x10m, v takom malom dome by neboli naklady na kurenie velke ani pri Ytongu Lambda bez zateplenia, ale chcem skusit dostat naklady na minimum, samozrejme z ohladom na aku taku navratnost pouzitych materialov. Este raz dakujem za rady ( vseobecne na MS, nielen v tejto teme)
Odpovedať
Nieco podobne ako Novomur sa pouziva aj Perinsul Foamglas - http://www.foamglas.cz/tepelny_most.htm - cena mozno podobna - neporovnaval som to.
Odpovedať
@mr79 Kvádriky penoskla sú strašne drahé.
Odpovedať
@blacksr: tak 5cm vysoke a 14 cm siroke a dlzka 45 cm - stoji cca 10 Eur. Sirka 24 cm, co bohate staci pod vsetky steny, stoji cca 14.8 Eur. Meter teda stoji 10/0.45 = 22.2 Eur(sirka 14), alebo 33 Eur (sirka 24). Co som nasiel Shock Novomur Light - tireda pevnosti 6. Ma dlzku 75 cm a kus sirky 15 cm stoji: cca 21 Eur a sirky 24 cm cca 26Eur, teda ak to zoberieme na bezny meter 28 Eur (15 cm sirka) alebo 34,6 Eur (24 cm sirka) Novomur je vyssi ma 113 mm, ale zase ma lambdu vertikalnu 0,189 a horizontalnu 0,083. Penosklo ma 0.044 vo vsetkych smeroch. Myslim si, ze cenovo to vyjde velmi podobne a myslim aj kvalitativne.
Odpovedať
Pouzil niekto stavebny odpad pod zakladovu dosku? Prerabame stary dom. Pod dvoma izbami je len hlina a na tom dosky. Kuchyna, chodba a kupelna je beton a kachlicky. chcem prerobit vsetko. Mozem pouzit stavebny odpad spod kuchyne atd pod zakladnu dosku? niekde som to nasla na webe, vraj sa to pouziva vo velkom pod velke stavby, ale neviem najst ziadnu diskusiu tu na Modrej streche? mate niekto skusenosti? odporucate?
Odpovedať
Profilova fotka
EPS staci dat len do vonkajsej strany zakladoveho pasu, a do hlbky max. 80 cm, dalej to nema vplyv na tepelny most stavby :-)
Odpovedať
@janostav Presne tak staci ked robis zakladove pasy XPS len do vonkajsej strany pozri si album http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/f... na druhej strane pokial chces pouzit betonove tvarnice musis odizovovat patu muru s doskou. Cize je dobre pod tvarnice pouzit novomur. Pokial pouzivat ytong tak je to bezpredmetne pouzivat novomur. Zaujimavym riesenim je aj penove sklo zalezi ci si to chces robit svojpomocne alebo na kluc pre firmu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobry den! Ak dam na vonkajsie pasy zakladov EPS 200 PERIMETER 140mm, ktory ma v sebe drazky, bolo by to adekvakne STYRODURU ? Je potrebne este davat aj hydroizolaciu? Vdaka. @blacksr
Odpovedať
@forcius Perimeter je na toto určený. Priamo do zeme, mokrej zeme. Omrknite technický list u výrobcu.
Odpovedať
@fricko "pokial chces pouzit betonove tvarnice musis odizovovat patu muru s doskou" ... musis? vies vycislit rozdiel medzi odizolovanou a neodizolovanou patou muru?
Odpovedať
@kriloter no tak aby sa mi po 3 rokoch nevlhol okraj muru tak si myslim ze je to nevyhnutne. Ano je to urcite nerentabilne ale v tomto pripade by som ale kvoli kvalite a lepsej tepelnej pohode a vyhnutiu sa pripadnemu vlhnutie na ekonomicku stranku nepozeral.
Odpovedať
@fricko treba to nasimulovat, nie vzdy je to nutne, netlacit do toho zbytocne peniaze ...
Odpovedať
@blacksr Vdaka.
Odpovedať
@fricko len kto to nasimuluje a kde rad by som vedel ako sa torobi
Odpovedať
projektant
Odpovedať
@adam_janka Môže aj nemusí. Ide len o spôsob a účel stavby.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?