Skladba okapoveho chodnika

Chystam sa robit okolo domu okapovy chodnik, maju predstavu ako ho urobit som nacrtol v prilozenom obrazku... bude to tak ok? Mam tam niekde umiestnit nopovu foliu? Ak ano, kam? Najprv sa chystam dom obkopat, potom naviezt strk do vysky kde konci spodok betonu v ktorom je ulozeny obrubnik... potom urobit obrubniky, naviezt zvysny hruby strok, potom jemny a do neho polozit dlazbu.
Odpovedať
1
2
ospravedlnujem sa za preklepy, zhrozil som sa, ked som si to po sebe teraz precital :)
Odpovedať
na spodok, pod ten strk neplanujes dat nic? Ked uz mas taku prespekulovanu skladbu :). Mozno nejaka geotextilia, aby sa ta zemina nemiesala do strku... A ta nopova filoa ma tiez zaujima.
Odpovedať
@joxe veru ano, to som zabudol napisat, chcel by som tam dat nieco take... co sa tyka tej nopovky, pravdupovediac, asi by som ju tam ani nedaval, ale nejaku mam, tak co s nou :)
Odpovedať
@gashtaan Ahoj. Já bych tam tedy v žádném případě nedával dlažbu, ale pouze nějaké kamínky. Postup je celkem jednoduchý - zabetonují se obrubníky, na zeminu se položí geotextílie, nasype se vrstva stčředně hrubého kameniva a jako finálka nějaké hrubší kamenivo. Nopovka je zbytečná. Např. : http://www.poloch.eu/reference/kacire... ;-)
Odpovedať
@praoteccech bolo mi povedane, ze obrubniky by sa mali betonovat uz na nejaku vrstvu zhutneneho strku... predpokladam kvoli tomu, aby ich mraz nedvihal tolko, ako keby boli len na zemine. V takom pripade by mala ist ta geotextilia este pod ne? Chcem tam urcite dlazbu, nechcem aby sa mi popri dome v strku drzala voda, chcem ju odviezt prec od zakladov...
Odpovedať
Profilova fotka
ak máš XPS, nopovku nemusíš dávať. Pod štrk daj geotextíliu, štrk dobre zhutni žabou kuk fotky pred aj po http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... 45 cm sa mi zdá málo na to, ak tadiaľ pojdeš napr s kosačkou, fúrikom, kočiarom a pod...
Odpovedať
@topvideo diky, z tvojich foto cerpam najviac :) Viem, ze 45cm je malo, no nebude to urcite na chodenie... na chodenie bude chodnik 120cm siroky. Aku geotextiliu si tam daval?
Odpovedať
@gashtaan Tiez som v stadiu riesenia chodnikov, dlazby atd, keby nebol takyto cas, uz sa robi. Zaujima ma, preco ides riesit odvodnenie zakladov? Ved voda tecie do ryn a tych par litrov, co ti stecie za jeden dazd po fasade dole je uplne zanedbatelnych, ci? Ja to mam v projekte, ako pise @praoteccech . Bud kamienky, alebo dlazba az k stene, alebo niekde len trvalkovy zahon+okrasne travy.
Odpovedať
@matorado dom mam postaveny na ilovitej zemine, takze od zakladovej skary chcem odviest co sa da... aj keby to nemalo velky zmysel, dlazba sa mi aj tak paci viac ako kamienky. Kazdopadne, s mojou otazkou to moc nesuvisi, ci tam chcem dat dlazbu alebo kamienky, spodok musim urobit rovnako.
Odpovedať
@matorado voda pada zhora, a vlhkost vzlina zospodu. Aby pri zakladoch nebola vlhkost, sype sa k zakladom strk, najlepsie gulaty, lebo nevzlina vlhkost. Ma byt pod nim folia vyspadovana proti vode, aby odtiekla od domu. @gashtaan nopovku na perimeter treba, drenaz okruhlym strkom ma vtedy zmysel, ked sa vsiaknuta voda pod strkom odvedie od zakladov. Aj ked nopovka nie je v principe na vodu, ak ju zahnes do L a vyspadujes od domu, mala by stacit. Pokial tam bude dlazba, co je zbytocne, nopovka by sa nemusela zahnut, ale aj tak s nou nemas co urobit. Ak je vody pri dome vela, riesenie ma navrhnut projektant, nie laici.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan aká geotextília? neporadím, riešil dodávateľ, popýtaj sa v stavebninách...
Odpovedať
@gashtaan biela husta netkana textilia v sirke 2m alebo 2,20 m. Vyzera ako deka. Na fotkach vyspadovana nopovka, a biela netkana textilia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 diky moc, v podstate si mi potvrdil moje dohady, tak nejako som to chcel urobit... fotky pomohli :) Vody tam nie je vela, ze by to bolo treba riesit s projektantom, ale ked uz to idem urobit, tak nech to ma aj nejaku funkciu trosku...
Odpovedať
@gashtaan ked dam najprv nopovku, potom geotextiliu a na to strk, pri jeho hutneni ta nopovka aj tak skonci ako reseto, nie?
Odpovedať
@gashtaan omylom som to napisal sam sebe :)
Odpovedať
@peto99 2x :D
Odpovedať
@gashtaan treba sa pytat susedov, ci nepotrebovali riesit odvodnenie. Moj dom stoji na strku a mam velky presah strechy, pre mna su okapove chodniky skor kozmeticka vec. Aj tak som v nich prisypal dazdove rury. Pri dome bez presahu strechy a v ilovitej pode by som si riesenie preveril. O vode najviac vedia starousadlici, alebo majitelia domov od dobreho projektanta. Il moze byt problem, vidim to v Ciernej vode pri BA, voda tam vobec nevsakuje. Domy stoja skoro v bazine. Voda bude odtekat po dlazbe, nopovka pod tym straca vyznam, ale k domu ju treba dat urcite.
Odpovedať
@peto99 u susedov je to velmi rozne... o tom, ze by niekto riesil odvodnenie neviem, ale niektori v zakladovej skare maju strk, ini nie, sused vedla ma dokonca pilotove zaklady. Urcite ale nemame problem ako v Ciernej vode, spodnu vodu mame myslim nejakych 4-5m pod urovnou terenu, od hlbky 1.7m je uz strk, takze nebol problem urobit vsakovacku napriklad.
Odpovedať
@gashtaan Ahoj. Mě je celkem jedno, jestli si vybereš řešení od kohokoliv. Nicméně, důležité je aby jsi věděl, jaká je tam situace s dešťovou vodou, jak se voda vsakuje, jaké jsou poměry po přívalovém dešti a teprve potom je možné to řešit. Taktéž záleží na přesahu tvé střechy a kolik asi tak vody naprší do toho chodníčku kolem baráku. U většiny bungalovů tam naprší velice málo a tak si mohou dovolit udělat kolem baráku krásné olemování z pěkných valounků. Ty trváš ( pro mě z nepochopitelných důvodů ) na dlažbě. Tak si ji tam dej, je to tvoje volba, tvůj barák. Ale já tam nějaké technické opodstatnění pro dlažbu nevidím ani náhodou. Stejně, při využitelné šířce 40 cm se po něm ani nebude dát normálně chodit. To již lepší řešení bude ta nopovka pod štěrkem se spádem od domu. Když dáš nopovku, tak na co tam dávat geotextílii. Ta tam je hlavně z důvodů, aby tam neprorůstala tráva a plevel. Jiná věc by byla, kdyby jsi tam náhodou dělal odvodnění drenážní trubkou, ale to je podle mě za normálních podmínek naprostý nesmysl. :-p
Odpovedať
@praoteccech to dufam, ze ti je to jedno, bolo by divne, keby nebolo... prajem ti vela stastnych chvil s tvojim krasnym olemovanim s peknych kamienkov, podla toho ako to opisujes, vidim, ze je to tvoja srdcovka :) Presah strechy mam minimalny a ide o dvojpodlaznu stavbu...
Odpovedať
Profilova fotka
hod tam este veru tu nopovku, vrch zarovnaj s dlazbou a opacny koniec ukonci niekde na urovni obrubnika na tej sikmine vyspadovanej od domu...
Odpovedať
@abobo ano, tak to chcem urobit, ale ta nopovka aj tak skonci ako reseto ked to ubije vibracna doska...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ak pouzijes lahku 70 kg vibracnu dosku, tak by to mala zvladnut ak na nopovku das spodnu vrstvu z jemneho strku
Odpovedať
@gashtaan Ahoj. Představ si, že to moje srdcovka není. Já to mám řešeno úplně jinak, jelikož mám úplně jiný barák. :-D
Odpovedať
@abobo chalanisko co mi to bude dusat ma len 160kg :\
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan hmm tak pozicaj za dvacku z pozicovne...
Odpovedať
Profilova fotka
tak toto je silná káva, poslednú takúto dizkuziu som mal pri rozširovaní letištnej plochy. Ten chodník nemá žiadne zaťaženie, zemina sa tlačí do štrku pri zavodnení, etc. etc. takže nechápem výkopy, zhutnenia, separácie.
Odpovedať
@jan45 a ako by ste to navrhovali teda urobit?
Odpovedať
Je mozne pouzit ako poslednu vyrovnavaciu vrstvu pod dlazbu piesok? Zvisilo mi ho dost, bolo by fajn ho vyuzit.
Odpovedať
Zda sa, ze tema je uz mrtva, ale skusim este otazku - je ok, ak zeminu planujem vykopat tak ako som nakreslil, nasypem na tu strk cca po vysku spodku obrubnika a potom sa to zhutni naraz? Ci treba najprv zhutnit zeminu, a potom dosypat strk a znova zhutnovat?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?