Šírka z. pásov, makadam a zásyp?

Zdravím bol som sa dohodnúť na výkopových prácach na základy, kde v projekte mam šírku pásov 70 cm a bolo my povedané ze 60 cm my na bungalov musi stačiť, tym ze pôjde pripadne hlbšie a bude sedet počet kubíkov betónu. Otázka znie nepovedal to len preto ze ma len 60ku a 50 ku lyžicu :-D ? Druha otázka dávate makadam ak áno kolko cm resp. možnosť vyplniť základy ilovinou a betónom z brúranej stavby (bez tehál len beton - mam možnosť zohnať) ktorý sa dobre zhutní. Aké pomery by ste dali aby to bolo všetko Ok mam 250m2 platnu na rovine. Dik za každý názor pripadne vašu skúsenosť
Odpovedať
Profilova fotka
@rudiger_nr nebol by lacnejšie nový projekt osadenia? Milujem, keď o zakladaní rozhodujú laici.(Ale ten bagrista nie je laik, je praktik.)
Odpovedať
Neviem aku sirku muriva obvodoveho mas ked mas dajme tomu 300 dava sa s kazdej strany 100 cize sirka zakladoveho pasu je 500 ked ideme do hlbky tak beton ma byt 1000 az 1200 pri viacerych poschodiach a zhutneny podsyp ma byt 200 samozrejme mozes do zakladov pouzit aj zbytky zo sareho domu aspon sa zbavis sute.
Odpovedať
@lenkabaumg Lenka, kedze mas otca statika, tak vies, resp. sa ho opytaj a on ti povie, ze sirka zakladovych pasov sa navrhuje podla zatazenia v zakladovej skare a unosnosti zakladovej pody. @rudiger_nr na vacsine bungalovov bohato staci 60cm. Ak mal tvoj projektant k dispozicii geologicky prieskum a navrhol ti 70cm, tak sprav 70cm.
Odpovedať
Profilova fotka
mne napriklad statik na bungalow dal 500 mm širku pasu ale musim dat armaturu všade . radsej sa obrat na toho statika :)
Odpovedať
@minonkysk samozrejme mas pravdu. @rudiger_nr minokysk ma pravdu stavaj podla toho co mas v projekte, tvoj projektant vie preco ti tam dal 700
Odpovedať
Projektant pozemok ani pôdu nevidel kedze sa jedna o kupovaný hotový projekt a obchodný zástupca v mojom meste pre firmu euroline bol fakt neschopak neskutočný a ten mi robil osadenie. Toto si preverím od majstra co postavil v danej dedine a okolo 10 tky domov a rozhodnem sa. Dnes mi dedko povedal ze ma 40 tku základový pas na dvojposchodovom 2 gén dome s pivnicou do mierneho svahu :D dom v top stave 40 r. Každopádne si nechám poradiť este aj od dozora susedov a majstrov. Ale 70 tky som videl projektoch na 4 poschodovú budovu tak uvidíme nic teda nechcem podceniť. Dik za rady
Odpovedať
@lenkabaumg áno mam 40 dt a p38 obvodové
Odpovedať
@rudiger_nr oni ti ani nezamerali pozemok? Tak to je sila. Ako môžu vedieť aké tam máš výškové rozdieli ako ti spravili situáciu bez skutočného zamerania stavby, dá sa to aj cez katastrálnu mapu ale to nie je presne.
Odpovedať
Bol tam zamerať budúcu stavbu a záchytný bod výšku pri osadeni ten co mi riešil osadenie domu na pozemok ale veru aku pôdu mam a aké základové pasy tam bude treba to ne teda
Odpovedať
@rudiger_nr Daj 70 ako ti navrhol, ak má 60 lyžicu tak bude stačiť, pretože ak máš kamenistu pôdu ako mi tak so 60cm bude aj viac. My sme kopali do 120cm ale povedal som že nechce to zaleju iba do cca.70cm a zvyšok boli DT -ka. Ja som makadam nwdaval leto tam bolo dosť kamenná pôda.
Odpovedať
Pre info tak nakoniec je 60 ka je este stale predimenzované : posúdenie napätia v základovej skare vychádza na 60ku 0,063 a únosnosť pôdy je u nas bezne 0.150. Aj 50 by mohli byt.
Odpovedať
@rudiger_nr celkom by ma zaujimalo, keby si ten statik robil svoj dom, ci by tam pri takom zatazeni buchol 70cm sirku zakladu a este aj vystuzoval debniace tvarnice nad tym. Inak uplne nepochopitelne dal zvislu 2x10 a vodorovnu 2x8. Ked uz to malo mat nejaky zmysel tak opacne. Ale pri tom zatazeni, ktore tam napocital zbytocne tam aj armaturu davat...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Staviteľ zaplatí a on ako projektant ma istotu...niečo predimenzovat pre istotu treba ale ako sam vidíš pri tomto predpoklade je to približne 5 x.
Odpovedať
Pre všetkých diskutujúcich: Žiadame staviteľov bežných bungalovov - prestaňte už pochybovať o opodstatnenosti základových pásov pre bežný bungalov o šírke 70cm a hĺbke 100cm. Ďakujeme. Združenie výrobcov betónu Slovenskej republiky.
Odpovedať
@stowasser a v tomto konkretnom pripade ma ake opodstatnenie zakladovy pas sirky 70cm a hlbky 100 cm ? Nech to je aj mne jasne. Dakujem, Zdruzenie uciacich sa ludi Slovenskej republiky.
Odpovedať
@minonkysk Ved to, ze ziadne. To je udel univerzalnych projektov - nezmyselne predimenzovane zaklady bez realneho zhodnotenia miestnej situacie.
Odpovedať
@stowasser (y) vidite , stale mam este problem pochopit pisany text :(
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
@stowasser @minonkysk ahojte, poprosila by som o radu , ideme stavat 2. podlazny RD v tvare obdlznika,s ustupenym II.NP statik nam navrhol zakladove pasy obv. murov v sirke 120 cm a 110 cm, s armokosami. Je to podla Vas predimenzovane? stavebna firma nam vravi , ze staci dat 80 cm, dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@martina_jan zrejme idete stavat v bažine
Odpovedať
@martina_jan statik asi vlastni betonarku. Hovorte so stavebnym dozorom, pripadne to konzultujte s inym statikom. Sirka zakl.pasov 120cm je takou zvlastnostou, ako triedenie odpadu v Žehre.
Odpovedať
@stowasser dakujem :-) urcite budem s nimi konzultovat, lebo pri uzitkovej ploche I.NP - 139m2, aby do zakladov podla vykazu vymeru islo 97m3 betonu a 4 tony ocele je fakt absurdne :-|
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?