Samostatné uzemnenie

Ahojte, plánujem urobiť samostatné uzemnenie pre armatúru a elektroinštalácie v dome a chcel by som poprosiť o radu, kam ho vyviesť. Nenapojilo by sa teda na pásovinu v základových pásoch, na ktorú bude pripojený bleskozvod, ale ako to potom spraviť? Pod domom jednoducho pásovinu z rozvodnice vyviesť dolu do zeme, alebo dať tam aj uzemňovaciu tyč, alebo potiahnuť pásovinu mimo domu? Budem mať na stavbe aj elektrikára, ale bol by som rád za viaceré názory. Ďakujem
Odpovedať
@mar11tin daval som pasovinu do vykopu na el. pripojku, cca 15 m pasoviny, na konci som svorkami napojil gulatinu a tu doviedol cez zaklad do domu na miesto, kde mam ekvipotencialnu svorkovnicu. Zemny odpor bol merany, a bol OK. Okrem toho mam aj samostatne uzemnenie bleskozvodu okolo domu v zemi ( bola to rekonstrukcia, nie novostavba).
Odpovedať
Jednotlive uzemnenia stare aj nove v zemi prepojit
Odpovedať
@kloc @dominik_boksansky Ďakujem za odpovede, ale ako uzemniť evipotenciálnu svorkovnicu, keď ju nechcem prepojiť s pásovinou v základoch? Ide o novostavbu, stavba ešte nezačala.
Odpovedať
@mar11tin to že ich prepojiť nechceš je jedna vec, ale ak sú uzemnovacie sústavy bleskozvodu a HUS od seba vzdialené menej ako 5m tak ich prepojiť musíš
Odpovedať
@mar11tin nerozumiem. Ak ide o novostavbu spravte zakladovy uzemnovac a to tak, ze na spodok zaklad pasov po celom obvode ulozte pasovinu. z pasoviny vyvedte vyvody na zvody bleskozvodu a na uzemnenie ekvp svorkovnice. Pasovinu ulozte tak, aby po zaliati betonom bola cela v betone.
Odpovedať
Profilova fotka
@mar11tin Predpokladám, že ťa niekto nejako naplašil, že ak udrie blesk tak sa to nejako dostane do domu ked to budeš mať prepojené. Never tomu, pekne to spoj všetko dokopy, čím menší zemný odpor bude mať sústava, tým lepšie.
Odpovedať
Ešte raz vďaka, aj keď nikto neodpovedal na moju otázku ako to urobiť :-D Ale ďakujem @anett9 za tip s tými 5 metrami. Radšej nebudem experimentovať a spojím to spolu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?