Salovanie 1 meter vysoke

Majstri ma ukecali na salovanie namiesto DT-ciek (nad zakladovymi pasmi). Zevraj monolit je monolit... Celkom s tym aj suhlasim, kedze v projekte mam DT-cka 25 cm siroke. Predsa monolit sirky 25 cm bude pevnejsi, ako beton zaliaty v 25 cm sirokych DT-ckach. Problem je, toto salovanie musi byt 1 meter vysoke (v projekte su 4 rady DT tvarnic). Viem, ze kvalita prace roznych majstrov sa lisi, ale myslite, ze vo vseobecnosti sa da postavit kvalitne salovanie/debnenie 1 meter vysoke? Aby po vyliati nevzniklo brucho... Na salovanie chcu pouzit salovacie dosky. Diky za kazdy nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
začínate dobre, už pri základoch o Vás rozhodujú iní, kým dostaviate, možno to bude aj inakší dom. Neviem z akej ste lokality, ale rezivo stojí cca 200€/m3 čiže 10€/m2 debnenia, +hranoly,+práca, betón kúpený cca 60-70€/m3, Vy kúpite m3 štrku cca za 20€, potrebujete 3q cementu 30€ a 16 miešačiek zamiešať . Kvalita zďaleka nebude taká ako pri betóne z betonárky. Chlapi budú dva dni šalovať a tri dni betonovať. No neviem
Odpovedať
@jozobb daj si do poznámky meno jan45 a sleduj čo píše veľa sa naučíš.... debnenie 1 m vysoké sa dá spraviť.... ale lacnejšie to rozhodne nebude...
Odpovedať
@jan45 Ano, pri pouziti reziva a salovania to vyjde o nieco drahsie ako pri pouzit debniacich tvarnic. Rezivo sa vsak este moze pouzit aj na veniec. Na druhej strane, do DT sirky 25 cm sa pri hrubke steny cca. 35 mm zmesti 18 cm betonu na sirku. Takze podla mna sirka monolitu 25 cm bude neporovnatelne pevnejsia ako sirka betonu 17 cm v debniacej tvarnici. Ano, daju sa pouzit aj 30 cm tvarnice, len to uz by sa muselo "odskocit" pri murovani obvodovych stien (keby sa 25 cm siroke obvodove murivo ukladalo vycentrovane, tak by vznikol 25 mm odskok od zakladovej dosky). Beton sa bude urcite kupovat z betonarky. Neviem si predstavit namiesat 16 miesaciek... Ide mi vsak o to, ci sa da vo vseobecnosti zvladnut takyto vysoky salung, aby sa po naliati betonu debnenie neodtiahlo a nevzniklo "brucho"? Alebo to chce specialnu zrucnost, ktoru nemusi mat kazdy majster?
Odpovedať
@tvojaritka Ja jan45 nechcem nejako odporovat. Pravdu ma uz v prvej vete... A vela jeho prispevkov ma hlavu a patu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozobb Keď to máš v projekte, že DT, tak váhu múrov to musí uniesť. Nestaviaš predsa atómový bunker...
Odpovedať
Profilova fotka
@jozobb kedysi debniace tvárnice neboli na trhu a šalovalo sa bez brucha ;-)
Odpovedať
V podstate to je jedno ci DT alebo salovanie. Vyber si lahsiu a lacnejsiu cestu a to uz musis vediet ty. Ja som saloval, ale robil som si to sam s otcom, forsty aj koly som mal svoje takze s DT by som to len preplatil.
Odpovedať
Profilova fotka
@matusd toto je presne v mojom duchu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?