"Sadanie" stavby

Zaciname stavat dom, poda je na celom pozemku hlina a povedla pozemku tiekol potok,z coho bola zem nasiaknuta,uz su cez nasu cast pozemku polozene rury takze to super preschlo... Dnes nam ale jeden majster radil, ze urcite tam bude mokro ze tento rok mame urobit len platnu aby si cez jesen,zimu sadla. Chcem sa spytat na vas nazor,myslite ze je to potrebne?zaklady budu 20cm vysypane makadamom,bude sa do nich davat zelezo,plus do rohov piloty.Kopat sa bude cca 90cm,a pojdu asi 4 rady DT,cize zaklady budu mat vlastne cca 1,8m...myslite ze tam hrozi nejake sadanie kvoli ktoremu by sme nemohli tento rok vytiahnut aj mury??
Odpovedať
@monika1018 pri zakladoch vas zaujima hlavne hlbka zakladovej skary pod okolitym terenom, kolko to je uz nad teren vytiahnute nie je problem zakladov ale uz hornej stavby. potrebujete ist do nezamrznej hlbky a pri iloch este podstatne hlbsie. sadanie zavisi od plochy zakladovych konstrukcii, tvaru, pouziteho materialu, od zatazenia a hlavne od zeminy pod zakladovou skarou. Zaklady sa navrhuju na zaklade zatazenia a inziniersko-geologickeho prieskumu. Mate ho vyhotoveny? pre velmi vela stavebnikov je to neznamy pojem, ale ked v sprave pises, ze robite piloty, tak predpokladam, ze prieskum mate a ze tie piloty niekto realne navrhol. Alebo nie? Sadanie ako take nie je nebezpecne ak sa o nom vie, dolezite je aby cela stavba, alebo jej dilatovana cast sadla po celej ploche rovnomerne. Kludne mozete pripustit lubovolne sadnutie ak s nim pocitate. Okolity teren, cesta aby ste neklesli pod uroven cesty... Zohladnit pri pripojkach aby ich neroztrhalo atd. Nebezpecne je nerovnomerne sadanie. Teda jedna cast sadne viac ako druha. Mate navrhnute piloty, tak niekto ak to teda navrhoval pocital so sadanim objektu a tak jeho sadanie bude vporiadku. Cely dom sadne rovnomerne. Ale priamo k problemu. Ak by aj nesadol rovnomerne a vyhotovite, len zaklady a dosku, tak sadat to bude len od vahy tej dosky + zaklady. Tak to sadne umerne zatazeniu, ak neskor budete pokracovat v muroch tak sa vaha bude zvacsovat a sadanie bude pokracovat !!! a to je jedno ci to nechate mesiac alebo rok, ak sa bude zväcsovat zatazenie stavba bude umerne tomu sadat aj po rokoch. ak sa teda bojite nerovnomerneho sadania, tak uz samozna doska sadne NEROVNOMERNE. A po zime budete stavat muri na krivu dosku? Ako som pisal po zatazeni murmi by na jednej strane sadla zase o nieco viac ako na druhej. Tiez je moznost, ze vaha dosky so zaklady nebude stacit na to, aby sa to sadanie prejavilo a ci budete cakat, alebo nie, muri urobite a ako som hore pisal, tak ta kriticka hranica sa moze objavit mozno az po vyhotoveni krovu. Tak na ZAVER urobit dosku a cakat na vytiahnutie murov, koly problemu so sadanim nema zmysel. Tu sa treba spolahnut na navrh projektanta staika-geotechnika. PS: viem, ze su aj ine veci, ktore sa mozu prejavit a vela veci zalezi od roznych cinitelov, ale to by uz bolo moc do podrobna, aj toto som sa snazil skratit ako sa len dalo.
Odpovedať
@spiderhst Ahoj, môžem sa spýtať ako sa prejavuje nerovnomerné a rovnomerné sadanie domu? Vznikajú trhliny na dome? Ak áno aké (vodorovné, zvislé, šikmé)? Vďaka za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri nerovnomernom sadaní vznikajú v murive trhliny rôznych smerov ,najčastejšie vertikálne ,ale môžu byť aj horizontálne.Píšte ,že tam bol potok nepíšete ,ako ďaleko a ako hlbko.Potok vždy tečie po vrchnej hrane ílu alebo kameňov najčastejšie v ich kombinácii.To, že dali rúru nič neznamená.každý potok chytá aj bočné stoky ,ktoré ho napájajú pod zemou.Takto rieky a potoky naberajú až 80% vody(záleží od lokality).Pre vás je dôležité v akej výške od vrchnej hrany ílu (ak tam je íl)budete mať dno základov a aké je podložie(ak je kamenné alebo pieskové tak je to úplne niečo iné ako íl).Vzhľadom na to, že idete stavať na piloty ktoré navrhol projektant tak vedel prečo to navrhol.To že sa má betonovať na jeseň a nechať vymrznúť sadnúť a pokračovať na jar je nezmysel.Budovy pokiaľ nie sú postavené na skale sadajú po celú svoju životnosť.
Odpovedať
@monika1018 Dobrý den. Rychlost výstavby je dána pouze technologickými možnostni použitých konstrukcí. Čili, projektant vyhodnotil zakládací podmínky jako nestandartní a navrhl armované základy a piloty. Piloty budou samozřejmě hlavní nosný prvek, protože by měly dosáhnout na únosnou zeminu. Nebudu to rozebírat. Nicméně bylo již napsáno, že sedání domu je jev permanentní a prakticky trvá roky, než se dům usadí v nějaké rovnovážné poloze. Jde o to, aby sedal rovnoměrně a tím nedocházelo k různým rychlostem poklesu na jednotlivých stranách stavby. To potom vyvolává to pnutí, které způsobuje praskliny. Podel směru prasklin se dá zpětně odvodit, kde je pokles větší atd. Čili, jak rychle stavět, jak to celé zatížit a další technologické postupy Vám nejlépe řekne ten projektant, který tu Vaši situaci posuzoval na místě samém. Já bych řekl, že to můžete postavit jedním vrzem, pouze musíte dodržet technologickou přestávku 28 dnů, kdy musí vyzrát beton, aby byla jeho nosnost maximální. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ada12345 - rovnomerne sadanie sa prejavuje tak, ze dom cely sa zabori do terenu, od niekolko mm po centimetre, ak by ste si dali bod na zakladovej doske a merali jeho vysku voci referencnemu pevnemu vyskovemu bodu v okoli, tak vidite ako to sada. Pri rovnomernom sadani sada cela plocha domu rovnako, to je najlepsie. - nerovnomerne sadanie nastava vtedy, ked niektora cast domu(alebo ineho objektu) sadne viac ako ina cast. su urcene limitne hodnoty, ktore nemozu byt prekrocene. Ako sa to prejavuje, tak to zalezi uz od konkretnej konstrukcie. A nad plochou, ktora klesa rychlejsie a viac ako ostatok. Ak je vsetko OK, tak zatazenie ide najkratsou cestou zvislo dole, ak nastane nerovnomerne sadanie, tak sa zacina aj prenos zatazenia na ine casti konstrukcie. Ak je dom, dostatocne tuhy, tak nenastanu ziadne trhlini ale sa dom ,,len,, nakloni, tak ako simka veza v Pise - jasny priklad nerovnomerneho sadania(pripadne poklesu zeminy pod castou podorysu). Pri nizsej tuhosti konstrukcie a pri murovanych konstrukciach nastavaju trhliny, az porusenie nosnych casti. Prikladam obrazok. Ale to uz suvisi, nie len so sadanim, ale aj posunom/poklesom podlozia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
sada mi roh domu ako to vyriesit
Odpovedať
@asafa cemnetove injektaze pod zaklad - navrtaju sa diery a do nich sa vstrekuje cementove mlieko pod zaklad (vsiakne a zatvrdne a malo by sa to zastavilizovat)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?