Sachta na vrtanu studnu a mala pivnica

Caute strechaci. Poradte :D Chcem spravit sachtu k vrtanej studni a ked ju uz budem robit, mozno by som tam urobil aj malu pivnicku na zemiaky. Aky postup zvolit, aby tato sachta bola uplne vodotesna? Rozmyslam zabetonovat platnu, nalepit IPU, vymurovat DT tvarnice a zvonku opat kompletne obalit ipou a potom vo vnutri spravit poter? Ako by ste (alebo ako ste) to robili Vy? Dekuji.
Odpovedať
@smolkosk Máš vysokú spodnú vodu keď sa jej tak bojíš ? Lebo ak to chceš ako pivnicu na zemiaky - zeleninu, trocha vlhkosti určite nie je na škodu ... Asi by som sa rozhodoval podľa toho. Plánujem robiť tento rok niečo podobné, ale ja mám úplne sucho a vodu veľmi hlboko, takže ja hádžem na izoláciu "bobek" a spodok budem robiť zo zámkovej dlažby ... Boky tvárnice a pravdepodobne vodunepriepustný betón, ale nad tým som sa už detailne nezamýšlal ... Inak sa dajú kúpiť už aj prefabrikované pivnice, alebo niekto to robí zo žumpy, že si objedná novú a len ju vloží do zeme, tá je sama o sebe vodotesná. Ale inak tvoj postup je OK, ešte by som tam možno pridal nopovku z vonka :)
Odpovedať
@lubk0 Dakujem za odpoved. Veru mam tam vodu. Ked sme kopali pripojky, tak kanal bol plny vody a sme blizko rieky. Takze nejak sa to bude musiet vymysliet. Uvidime teda, asi potom len ta izolacia vsade.
Odpovedať
@smolkosk Kamarát tam mal a po 2r upustil od skladovania lebo väčšina tam hneď splesnivela. Na spodku nemal betón iba štrk a hore betónová platňa bez izolácie.
Odpovedať
@jumt Tak neviem, naši majú vlhkú pivnicu, vodu už majú v 7 metroch, jablká a zemiaky čo tam najviac skladujú v pohode pol roka :) @smolkosk - v tom prípade nech poradia iný, neviem, či ipa na takéto niečo stačí.
Odpovedať
@jumt ja mam pivnicu cisto len vybetonovane boky a strop, je tam nonstop chlad, vysoka vlhkost, podlahu tvori len usliapana zem, co sa inak silno odporuca a zemiaky kopane v septembri nemaju problem vydrzat do juna.dokonca tento rok tam uskladnujem este stale aj mrkvu, petrzlen, cviklu, zeler atd. problemom bolo, ked som tam dal navyse jablka, tie sa so zemiakmi v jednej pivnici nemaju v laske
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@ondro81 ahoj, prosím ťa máš to len tak na dvore, či v nejakom záhradnom domčeku? Ak je to vonku, ako máš vyriešené aby ti tam nenatiekla voda? Respektíve, ako si riešil dekel? A ešte jedna vec, ako hlboko je dno od povrchu? Nepremrzne tam? Ďakujem :-)
Odpovedať
Ja mam takuto sachtu pod zahradnym domcekom, pouzil som takyto prefabrikat na zumpu, vpohode tam vosla technika k studni a daju sa tam skladovat veci
Odpovedať
@peto125 cely dom mam podpivniceny, cize ako ides dolu schodmi do suterenu z vonku, tak pri poslednom schode mam dvere do zeleninovej pivnicky, cize idem tam z boku dverami a cele je to situovane pod dvorom, asi v 2,5 m hlbke je podlaha. voda tam cez beton netecie a mraz tam zrejme tiez nikdy nebol.u nas na zapade moc nemrzne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?