Rozpon podkladového betónu

Ahojte, staviame malý domček, bungalov 10x10m. Momentálne sme vo fáze pred navážaním materiálu pod podkladový betón, vymurované sú 3 rady DT-čiek. Tento domček nemá žiadne vnútorné nosné steny, krov je navrhnutý samonosný väzníkový, takže základové pásy sú urobené iba pod obvodovými múrmi + základ pod komín ktorý je cca v strede domu. V projekte sú navrhnuté do betónu Kari siete fí8mm, oko150x150mm, s prekrytím na 2 oká, hrúbka betónu 150mm. Ak by navezený materiál pod podkladovým betónom začal sadať, ( i keď sa budem snažiť riadne hutniť ) nezačne sa betón prehýbať vlastnou váhou a váhou priečok ? Dozor mi povedal že napriek tomu ak by to sadlo betón by to mal udržať bez prehybu, ale ak chcem mať pokoj v duši aby som dal okrem rohoží ešte 12-ku roxor, 6ks na 1 meter, že to už bude určite dobré. Aký je na toto riešenie Váš názor ? A ako by som mal prípadne uložiť tie roxory aby to bolo čo najpevnejšie ? Za Vaše rady a názory vopred ďakujem :) PS: Dozor mi pri zameriavaní stavby navrhol urobiť základ stredom domu, ale netrval na tom, tak sme to spravili bez toho podľa projektu. Ešte chcem dodať, že projekt je katalógový a podkladový betón je navrhnutý150 mm nad rastlým terénom, teda na úrovni zeme bez DT-čok.
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa môjho názoru nech akokoľvek dobre zhutníš materiál pod základovou doskou, tak časom určite začne sadať a základová doska sa stane samonosnou. Takže podľa mňa musí byť aj tak nadimenzovaná.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ako sadne navážka pod dekou sadne aj dom na základoch.Ak chcete mať istotu urobte v strede domu betónovú pätku.
Odpovedať
@jamk1 Tiež si myslím že žiadny bežne dostupný mechanizmus na hutnenie tohoto materiálu nestačí tak, aby to rokmi nesadalo a dúfam že s tým aj statik rátal. Akurát mi táto situácia pripadá asi tak, že prípadným sadnutím makadamu by betón plnil funkciu akoby hornej deky a tá sa, i keď nie som stavbár ale strojár, pokiaľ viem armuje úplne inak.
Odpovedať
@antonmesaros Ja som dozorovi aj navrhoval urobiť pätku, resp. niekoľko pätiek " strategicky " podľa rozmiestnenia priečok, ale " zrušil " ma odpoveďou že by to v tomto prípade nemuselo stačiť a bolo by to iba na príťaž a pätky by začali sadať viac ako zbytok. Potom navrhol železo. Ja železu verím pretože s ním pracujem, ale ako ho naukladať...
Odpovedať
@zdendzi Základ pod komín urob predom do úrovne spodnej hrany betónovej platne. Daj armatúru a potom zalej platňu.
Odpovedať
Dobrý deň, tým, že dáte do dosky viacej železa priehyb ovplyvníte len minimálne, keďže ohybová tuhosť sa zvyšujúcim železom zvyšuje minimálne. Riešenie je zvýšiť hrúbku dosky. Ale vo vašom prípade, keď je doska na teréne, tak ak pod ňu dáte 150-200mm štrku zhutneného na 250kPa (resp. Edef=60MPa), celý problém to vyrieši a do dosky vám stačí aj menšia sieťovina.
Odpovedať
Profilova fotka
nestačilo by zhutniť len zeminu? Zhutnený štrk nezvyšuje nosnosť ani priehyb dosky. Na cestých sa štrk používa na to, aby roznášal lokálny tlak, odvádzal vodu, ale tu takú funkciu nemá.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?