Rôzne druhy hydroizolácie základov - vaše skúsenosti?

Ahojte, idem riešiť izoláciu základov novostavby. Teda zaizolovanie DTčiek po prvú tvárnicu obvodového múru. Plán - Hydroizolácia, nalepenie XPS, nopovka, drenážna rúra, štrk. Dom nie je podpivničený, je nad úrovňou terénu. Existuje hneď niekoľko spôsobov hydroizolácie, ktorý by ste doporučili? - Lepenka, teda natavenie asfaltových pásov - Bitúmenová hydroizolačná stierka (napríklad Murexin 1K Express a iné) - Tekutá lepenka (napríklad Den Braven 2K hydroizolácia) Detail - XPS tiež zaarmovať do sieťky?
Odpovedať
Profilova fotka
@lukasko28 veškerá hydroizolácia ktorá sa dáva pod úroveň vodorovnej izolácie je úplne zbytočná, nefunkčná... sú to len vyhodené peniaze. Základ treba tepelne izolovať nalepením XPS to je celé.
Odpovedať
@eagleowl Vďaka za koment, ale ja idem dať hydroizoláciu tak či tak. Preto sa pýtam na skúsenosti, dojmy a rady, ktorú z metód zvoliť.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl nemas tak docela pravdu ... zalezi od situacie. Ak je pata muru v lufte ok ale akonahle je v urovni terenu urcite by som prelepil miesto styku zaklad-mur.
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr ak je päta muriva pod úrovňou terénu má zmysel dať hydroizoláciu na múr smerom nahor.... izolovať základy nemá zmysel ani teoreticky.
Odpovedať
@eagleowl Vrchna plocha zakladovej dosky bude v rovine UT. Hydroizolaciu chcem spravit take L-ko ze vodotovna cast bude pod tvarnicou a zvisla by smerovala nahor do vysky jeden tvarnice. Salovat chcem s XPS. Trapi ma ako natavit hydroizolaciu tak aby som neroztavil XPS. Zahnem izolaciu nahor a natavovat budem napr 10cm od XPS smerom nahor s tym ze roh pri XPS nebude nataveny? Taktiez ak chcem spravit Lko a zahnut nahor budem lepit tym padom tou drsnou stranou, je to ok alebo by som mal dat asfaltovy pas opacne?
Odpovedať
Profilova fotka
@marian_8 ja mám na celé toto L-kovanie taký názor že je to aj tak zbytočné....tá hydroizolácia sa s najväčšou pravdepodobnosťou v ohybe aj tak zlomí. Ak by som trpel takou fóbiou že to treba spraviť ( ja som murivo vertikálne neizoloval) tak spravím vodorovnú izoláciu a zarežem ju na hrane muriva resp. dosky....potom by som lepidlom na styrodur, ktoré je zároveň hydroizolácia (napr. Sika® Igolflex®-101 ) prilepil EPS (XPS) na murivo a vybavené..... (Sokel som lepil z dvoch vrstiev tak aby spoje boli vzájomne prekryté....to podľa mňa zabraňuje kontaktu muriva s vodou dostatočne.
Odpovedať
Profilova fotka
Kazdy kto izoluje zaklady… mate zakladove pasy vyliate do izolaciou vystlaneho vykopu? 😄
Odpovedať
@muska414 Ja ale neopisujem izolaciu zakladov. Musim to nakreslit lebo sa nechapeme. Ja chcem urobit Lko smerom nahor. Izolaciu tam musim urobit, nebudem mat 10schodov do domu.
Odpovedať
@marian_8 z dosky si spusti 10cm lepenky dole a z mura potom spojis smerom dole,natavujes spravne strany. Xps si na tom mieste ochran doskou napr na ten cas. Cize vo finale ti bude trcat izolacia aj pod vysku dosky smerom na zaklad.
Odpovedať
@muska414 základové pásy vyliaté izoláciou nemám, ale keďže finálny terén bude na úrovni vrchnej plochy základovej dosky, chcem tomu čo najviac zamedziť aj napriek vyšším nákladom. Dnes bývam v dome, kde vlhkosť sa ťahá nie len po obvodovej stene, ale aj po priečke z tej obvodovej. Preto sa pýtam, či ísť do klasiky - teda nataviť pás, alebo to stačí natrieť nejakou hydroizolačnou stierkou alebo tekutou lepenkou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?