Realizácia základov po platňu dodávateľsky vs. svojpomocne

Ahojte, chcel by som vás poprosiť o radu. Ideme stavať dom so samostatnou garážou na rovnom pozemku v Nitre. Naprojektovaný je jeden rad debniacich tvárnic. Rozmery domu 22,3x8,1, tj.180m2 a samostatná garáž 10x6, tj.60m2.Betónu dokopy cca 90 kubíkov (základové pásy, tvárnice, bet. dosky). Mám ponuku od známeho na realizáciu za 12 000 eur. Komplet výkopy, lôžko, bleskozvod, betonáže, tvárnice, zhutnenie, štrkové lôžko, príprava odpadu a vody, železo-karirohože, šalovanie a betonáž dosiek. Je to v pohode cena? Veľa? Málo? Je to nejakých 50eur/m2. Druhá vec je svojpomoc. Akú cenu za realizáciu svojpomocou mám počítať? Ja som počítal materiál cca 9000eur. K tomu nejaká réžia... Ušetrím nejakú horibilnú sumu? Ďakujem za rady a postrehy
Odpovedať
Profilova fotka
@represent17 to ti dali peknu cenu. 12 tisic je v pohode celkom. Mna vysla tiez 9000. Mam nejakych 240-250 m/2. Ak sa ti zda usetrenych 3000 euro zbytocnych, tak si to daj spravit. Ak si trufas, tak si to sprav. Mozno sa ti podari aj za lacnejsie ako 9000. Podla toho co tam pojde....
Odpovedať
@pipulkoo 9000 ta to stalo svojpomocne? tak ziadne usetrene peniaze nie su zbytocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@represent17 ano pri svojpomoci. Ale narobil som sa jak somar pri deteckach. Daval som dva rady DT 40 cm na seba. Islo ich nejakych 500 ks. Kazda tvarnica tazka jak hovado. A ja som dal vela zeleza aj do deky aj do zakladov. Beton o triedu vyssi. Keby idem podla projektu, tak to dam mozno za 7000. Ale to by som nespaval. Su tam strkopiesky a nemal som naprojektovane zelezo do zakladov. Prislo mi to ako picovina, tak som tam robil armaturu jak do venca. Na deku som dal silnejsiu kari siet a aj par prutov roxorov. No je pravda ze materialy od minuleho roka trochu zdrazeli a beton tiez. Cize mozno to nedas ani za tych 9000. Treba si to zratat a potom zvazit.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked myslis ze vsetko okolo toho zvladnes a zozenies pomocnikov tak hupsa do toho len aby ti kanal nesiel dohora aby si mal ok zelezo a prestupy platnou ono to cele nieje pod klobaska zjem ta ale su tu taky co to zvladli. Treba si uvedomit ze ked sa to posere na zaciatku tak je to cele naprd
Odpovedať
@wolodymyr ved jasne ze ano, mna len zaujima nazor diskutujucich na cenu. Ci idem este tendrovat a skusat dalej. Tychto poznam a viem ze maju super pracu.
Odpovedať
Myslím že ďalšia vec na čo sa zabúda je že svojpomocne asi pôjdeš len cez víkendy a nedajbože ti bude pršať dve soboty pomocníkov zajednanych nabudúce prípadne niekto zruší a pod. Zrazu zistíš že si robil 2 mesiace základovu dosku a ušetril 1500 €. Samozrejme môže to všetko krásne sadnúť ale ako vraví vyššie treba si byť istý čo robíš a mať na to nervy čas a chuť. Potom smelo do toho mňa cena práce nakomplet na platňu 250m2 vyjde 3k.
Odpovedať
takze suma sumarum 12000 na 240m2 je vela ci malo?
Odpovedať
@represent17 nie je pokial tam daju to co tam ma byt a spravia tak ako to ma byt spravene. A hlavne to nebude trvat mesiac.
Odpovedať
Ak to je podľa projektu všetko ako má byť tak veľmi pochybujem že ti to niekto spraví dnes lacnejšie jedine len ty sám :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?