Prosím poraďte. Ako na pivnicu?

Dobrý deň, kúpili sme starý dom a chceli by sme rekonštruovať pivnicu. Dať hydroizoláciu, betón a na steny použiť sanačnú omietku. Je v nej dosť vlhko, máme obavy, aby omietka držala, steny odspodu sú veľmi nerovné, dosť vymolov, len hlina a kameň. Nechceme tie steny tiež ničím udusiť, mali sme tam totiž plesne, pravdepodobne drevomorku. Prosím poraďte ako by sa tá pivnica dala najlepšie opraviť.
Odpovedať
Ešte pridám foto.
Odpovedať
Hoc niesom odbornik skusim laicky ako by som to rirsil ja. Najpr zistit pricinu vlhkosti. Hladinu spodnej vody, izolacia zakladov,odvodnenie drenaz okolo domu,ci nebol dom pivnica v minulosti zaplavena apod. Tieto stare pivnice muri co som videl na x domoch sa nechavaju tak aby dychali. Neobkladaju sa. Aspon som to nevidel. Myslim s vnutra. S vonku zaklady jasna vec. Dalej je nutne do pivnice zaistit dostatocny pietok vzduchu. Jedno okno na pritok,druhe na odtok vzduchu. Tym sa ciastocne vyriesi problem s vlhkostou. Potom pouzit asanacnu omietku,do ktorej niektori pridavaju aj tekute sklo. Inac podla obrazku to nevypada az tak hrozne,firma co sa zaobera izolaciou starych stavieb by to poriesila v pohode. Jasne ak vas starsi domcek nieje pamiatkovo chraneny. Tam sa uz musia dodrzat ine postupy. Neviem ci som pomohol, no niektore veci je lepsie dat spravit osvedcenej firme ako svojpomocne. Jasne podla finnancnych moznosti. Skuste oslovit firmy co s tym maju skusennsti na okoli a uvidite.
Odpovedať
Najlepsie by bolo dat primurovku z betonovych prieckoviek s odvetranim.stare mury by ostali ,vlhkost by mohla odchafzat cez medzeru medzi primutovkov,betonova obmurovka by bola omietnuta sanacnou omietkou ,len stuk ,myslim ze najlepsie riesenie :2x som to realizoval a je to O.K
Odpovedať
@daralbajda teraz tá vlkost je v stene a po vymurovani primurovky odíde cez medzeru?
Odpovedať
Vlhko je pravdepodobne preto, lebo na zemi je hlina a tiež odspodu stien je hlina a kameň. Otázka je, či na tej hline tá sanačná omietka bude držať a tiež či pri takých nerovnostiach to nie je potrebné prv niečím zrovnať.
Odpovedať
@tominohorvath medzi primurovkov a stenou bude medzera.,ta bude odvetrana ,tadial odide vlhkost....riesil som tak 3 stavby,nikde nie je problem...
Odpovedať
Nakoniec to asi poriešime primurovkou zo starých tehál, natrieme vapennym mliekom. Tá pivnica bola asi dodatočne hlbenna, preto je asi spodok múru kameň a hlina. Väčšina stavebníkov neradi sanačnú omietku, na zrovnanie stien by jej šlo veľmi veľa a neplnila by dlhodobo funkčnosť. Ak by mala byť celá odizolovana, musela by byť vytvorená hydroizolačná vanička až po strop pivnice a tam by potom mohol nastať problém. Má niekto s takýmto riešením tehlovej obmurovky skúsenosť? Na spodok pôjde klasicky hydroizolácie a betón.
Odpovedať
Dobre riesenie,tu medzeru odvetraj bonku ,idealne by boli plne palene tehly..
Odpovedať
@daralbajda áno použijeme plné pálené tehly a čo myslíte tým odvetrať vonku?
Odpovedať
@nikuskakri medzera medzi primurovkou a starým múrom,aby mohli rušiť vzduch prevrtat zvonku,ja som to robil tak ,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?