Problém pri stavbe domu

Ahojte, náš domček sme začali stavať začiatkom roka a hned na začiatku u nás nastal problem kvôli tomu, že základy sa zabetonovali do slabého podložia, do navažky pri potoku. Zaklady mi vykopali na šírku 60cm a do hlbky 140cm od terénu, ako v projekte a začali s vozenim makadamu a s hutnenim a ukladaním armokosov. Ale potom som ich stopol, lebo som videl, že dno výkopu je nejaká hlina, také mäkké blato. Tak som hneď volal stavebný dozor, tomu sa to vôbec nepáčilo, to dno výkopu, ale keď zistil, že idú aj armokose, tak schválil betonovanie. Ale aj tak som s tým tvrdením nebol spokojný, tak som hneď volal geológa. Geologický prieskum nebol spravený pred stavbou a projektant mi ho nenavrhol a ja sa v tom veľmi nevyznám, tak vravel, že je to odvaha robiť základy na takom podloží. Tak mi aspoň narýchlo spravil posudok a vyjadril sa, že v skare výkopu je íl so strednou až vysokou plasticitou F6/CI, F8/CH konzistencia mäkká pri kontakte s vodou únosnosti Rdt 50kpa ojedinele tuhá 80kpa. V projekte je počítanie s unosnosťou pôdy 150kpa. Projektant tiež odporučil betonovanie, že sa to potom porieši. No ide o to, že stavbu sme stopli na zopar mesiacov a nič sa nerobilo a to aj tak hlavne kvôli nejakým rodinným zaležitostiam. Ale radi by sme pokračovali a dokončili domcek. Medzitým som dal vypracovať geologicky prieskum, ktorý nevyšiel vôbec dobre, zaklady su v navažke, nevyhovuju. Hodnoty ako uviedol geolog pri posudku, až do hlbky cca 2,7m. Potom je to pevnejšie, vhodné. Momentalny stav je taký, že na pozemku su vyliate zaklady a 2 rady DT, spravilo sa to kvôli tomu, že hlina neustale zaplavovala zaklady, že ich nebolo ani vidieť. Zastavana plocha je okolo 220m2 a tie zaklady z tej plochy zaberaju asi 55m2. Za ten čas som to dal prepočitať dvom statikom, ako to najlepšie riešiť. Jeden navrhol na tie zaklady a DT dosku o hrubke 25cm a 2 vrstvy zeleza poviazaného, železo spolu vaha 3600kg, beton 20/25 Druhý statik, ktorý je vedený v projekte navrhol spraviť 16 kusov tzv. studni pod zaklady, podkopať zaklady do hlbky 2,7m, ciže ešte 1,3m pod aktuálne zaklady a vyliat tam beton do polovice širky zakladov a ta studna by mala dlzku 1meter a sírku 70cm, ide tam cca 1,3m3 betonu do jedneho kusu. A zakladova doska by potom ostala 15cm. Je to dost nebezpečne kopať do takej hlbky podla mna a vybagrovať by sa muselo omnoho viac, aby sa tam dalo robiť, podkopať ručne zaklady a potom to osalovať a tak betonovať a zasypať zeminou. Ake je podla Vás lepšie riešenie? Co by ste mi pripadne poradili, zmenili alebo navrhli ešte? Dom ma zastavanu plochu 220m2, bungalov, pevný zelezobetonový strop, krytina bramac. Dakujem pekne za kazdu jednu radu
Odpovedať
1
2
Za sucasnej situacie podla mna (len moj nazor) ta cenovo lepsie vyjdu tie studne. To zelezo sa nedoplatis a este navyse tam vylejes kopec betonu... Ale neviem, nepocital som to.
Odpovedať
predat
Odpovedať
@miroslavvvv u nás pásový minibager vykopal jamu do hĺbky 2,5 metra, bez problémov. 16 "studní" po 1,3m³ betónu je 20,8m³ betónu. K porovnaniu s 0,1m x 220m² teda 22m³ betónu. Železo budeš dávať aj do studní, či nie? Plus bager, 16 studní, každú samostatne riešiť popri už existujúcich základoch......
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslavvvv Dosť zložitá situácia. To ste mali svoj pozemok , alebo ste kupovali? Tie studne by mali slúžiť ako piloty ktoré budú v pevnom podloží , tak ako piliere na mostoch? Tak by to malo byť ok , ale čo to bud stáť zbytočne naviac, 😢
Odpovedať
@miroslavvvv budeš sa musieť spoľahnúť na odborné stanoviská, ktoré si dostal, lebo tu na fóre sú zvyčajne laici čo za život postavili jednu stavbu a všetky vedomosti načerpali kto vie odkiaľ. Veď už príspevok, citujem:"...podla mna (len moj nazor) ta cenovo lepsie vyjdu...sa nedoplatis...Ale neviem, nepocital som to." hovorí za všetko. Pozorne zvažuj čo ti kto radí a aká je jeho miera zodpovednosti. Ja, za seba ti môžem len poradiť: daj si nejakým firmám naceniť to čo ti navhli a podľa toho sa rozhoduj, lebo obé riešenia sú použiteľné a existujú aj ďalšie. Za mňa tá betónová doska.
Odpovedať
@marekjahoda Zelezo by do dosky vyšlo cca 4000eur + betón tak do 60m3. Keby sa robili studne, tak betón cca 20m3 a bez železa. A do základovej dosky by išli karisiete, cca 1700 eur. Len ta robota a prístup pod základmi a ručné kopanie. Ide mi skôr o to, ktoré riešenie je lepšie nie z finančného hľadiska, ale z hľadiska kvality základov, stability domu. Aby sa mi nestalo, že by dom začal praskať, alebo by nastali nejaké iné problémy kvôli základom v navazke.
Odpovedať
@sonau Predať pozemok určite nechceme. Je vo veľmi dobrej lokalite a veľmi sa nám paci okolie. Vysnívaný pozemok, len realizácia základov sa pokazila. Tak ide o to, ako to najlepšie poriešiť, aby sme mohli pokračovať so stavbou.
Odpovedať
@zltalienka Bager vykope jamu do takej hĺbky bez problémov. Len ide o to, že zemina sa musí vykopať aj pod základmi do jej polovici minimálne a to sa musí zrejme kopať len ručne. Ci by to vedel vykopať aj nejaký stroj pod základmi. Zelezo do studní neide, len beton
Odpovedať
@vladohe Polovica pozemku bola naša a zvyšok sme dokúpili. Áno, budú slúžiť ako piliere v pevnom podloží. Aj keď podľa projektu u nás začína pevné podložie v hĺbke 2,7 metra a ide len do 3,3metra a pod tým zase veľmi zle podložie, mäkké až skoro do 4,5metra. Tak neviem, aké riešenie by bolo najlepšie, vhodné na opravu základov.
Odpovedať
@slavoslav Ďakujem veľmi za radu. Aké iné riešenie v našej situácii by si vedel navrhnúť?
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslavvvv Keď sme my dávali kresliť projekt a som sa pýtal projektantky , aký má názor na hrubú železobetónovú základovuú dosku na zhutnenom penovom skle , tak mi vravela, že pre náš prípad o takom riešení nemusíme uvažovať , lebo by nás to o dosť drahšie vyšlo a ja som to ani neprepočítaval, len tak som sa jej na to okrajovo spýtal. Vravela , že také projektovala v jednej oblasti viac domov , tebo tam bolo málo spevnené podložie, Vraj tam bolo kedysi smetisko a potom sa to zrovnalo a pozavážalo hlinou akadejakým bordelom možno ešte. Tam práve kvoli takému nespevnenému podložiu projektovala domy na takých hrubých základových doskách. vraj je to takto lepšie, že celý dom akoby plával. Možno aj to by bol Tvoj prípad, ale to fakt musia posúdiť geológ so statikom a navrhnúť efektívne riešenie , ktoré to porieši a zároveň nezničí Tvoj rozpočet. Tento album si kukni, fascínuje ma táto stavba, ale nikdy by som sa do toho nepustil. Tam statik aj geológ asi mali čo robiť. 🙂 https://www.modrastrecha.sk/blog/duri...
Odpovedať
@miroslavvvv pises potok a navazka,ked pride 100rocna voda navazka je za 10min prec,dom za kolko? bude sa dom dat poistit? aby si sem za 5rokov nepisal ze dom je prec a poistovna tiez.navazal si preto ze to zaplavovalo sem tam?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pilóty
Odpovedať
@miroslavvvv ja len jedno. Preco by si mal rucne kopat tie ,,studne,,? Ved nemas dosku. Minibager sa dostane aj z jednej aj z druhej strany. Len treba sikovneho bagristu nie hocakeho Jozka. Jozkovia prepacia.
Odpovedať
@miroslavvvv osobne ti nenavrhnem nič, lebo aj to co si navrhujem pre svoju prácu nechávam posúdiť špecialistom. K uvedenemu zoznamu môžme pridať mikropilotaz, ale počkal by som na financne porovnanie , lebo môj favorit je doska.
Odpovedať
@miroslavvvv laicky pohlad-som za piloty,tu druhu moznost. Bager to vykope, a kopaci potom to dorovnaju a prehlbia pod zaklad.
Odpovedať
Pri druhom navrhu ta čakajú možné komplikácie spodná voda, potreba omnoho väčšieho výkopu ako je reálne treba …za mna 25cm doska …už by som základ nepodkopaval vlastná skúsenosť 😒
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslavvvv ale ideš stavať bungalov ,nie mrakodrap. Švagor tiež staval pri jazere bungalov 200m2 so zlým podložím. Mal aj geoprieskumy, ktoré vyšli zle. V tom okolí je zopár poschodových budov, ktoré stoja aj 30 rokov a v pohode a tie základy nemajú také predimenzované ako ty. síce švagor dal 80cm široké pásy do hĺbky cca 1m. Dom mu stojí bez problémov.
Odpovedať
@vladohe tie domy na smetisku, nebolo pri Kosiciach?
Odpovedať
Profilova fotka
@epto nie, nie. Je to iná lokalita , teraz tam stojí toľko domov , že až. To smetisko tam muselo byť dosť dávno zrušené. Ja som ani nevedel, že tam také niečo voľakedy bolo.
Odpovedať
@vladohe ako decko som sa hraval pri takom jazierku/velkej jame, ktoru neskor zacali zasypavat smetim/bordelom. Na vrch potom nanosili meter hliny a teraz tam stoja rodinne domy, ktorych majitelia zrejme netusia ze dom stoji na smetim zasypanej jame. A keby len smetie. Ta voda/jazierko v jame mohlo mat priemer cca 50-60m. Boli tam aj ryby. Po vyliati nejakej chemikalie vyplavalo hore bruchom zopar sumcov, stuk a bezpocet malych ryb. Zasypavany bordel bol zo vsetkeho mozneho, cez elektroniku panely, zelezo az po stare gumy. Takze aj takto sa stavalo/stavia na SVK 😞
Odpovedať
@sonau Ja som to nenavazal. Navazka je tam už asi 30 rokov, keď sa staval vedľajší bytový dom a vtedy hlinu vozili na môj pozemok a zrovnavali. Teraz je rovina, predtým terén išiel šikmo ku potoku, cca 1,5m do spadu ku dnu potoku. V potoku sú bežné asi 2cm vody, keď dlhodobo a fakt veľmi prší, je tam asi 25cm vody. Môj pozemok, rovina je asi tých 1,5m vyššie. V podstate dno mojich základov je v úrovni potoka. Na pozemku bola zistená aj spodná voda v hĺbke 0,8 až 1meter.
Odpovedať
@raphael42 No piloty by boli najlepším riešením. Ale to podľa mna vtedy, keby neboli na pozemku zabetonovane základové pasy. Teraz je to dosť náročné na realizáciu, opravu základov.
Odpovedať
@slavoslav Vďaka. Akým spôsobom funguje ta mikropilotaz? Ja sa tiež viac prikláňam k realizácii základovej dosky 25cm. Je podľa Vás ju dobre spojiť z armatúrou zo základov a DT, aby to bolo všetko ako jeden celok. Alebo lepšie by bolo urobiť voľnú dosku, len položenú na DT, nepreviazanu železom. Len tak ma napadlo, ci ta váha základov (do základov išlo 75m3 betónu) v navazke, nemôže rohy dosky ťahať dole, pripadne zlomiť dosku. Možno dosť blbá otázka, len ma to napadlo.
Odpovedať
@virnik27 Z toho podkopovania základov nemám tiež dobrý pocit, keďže je tam dosť vysoká spodná voda a aj hlavne kvôli bezpečnosti, predsa 2,7 metra je už riadna hĺbka. Ak keď realizovať by sa to dalo, len by bol potrebný o dosť širší postupný výkop. Len neviem, že ktorá možnosť by bola lepšia v mojom pripadne, aby dom nepukal, aby základy boli pevné. Jeden statik vraví tak, druhý inak.
Odpovedať
@igorkoo Je to bungalov, ale chceme mat železobetónovy strop a krytinu bramac. Čo je značná záťaž na základy. Preto sa chcem dobre rozhodnúť, aby to bolo OK, aby sa to nepokazilo, ako pri základových pasoch.
Odpovedať
@igorkoo A na tie základy mu išla základová doska 15cm, alebo hrubšia?
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslavvvv dal 15 cm a silnejší betón. plus oká hustejšie a hrubšie železo na kari. Jaj,aby som nezabudol,on si tiež dal poradiť od dvoch statikov aj dozoru. A každý mu navrhol iné nezmysly, ktoré by mu extrémne predrazilo stavbu. Napokon sa rozhodol s mojím otcom podľa zdravého rozumu. Tak maximálne si odpusti ten betónový strop,ak už si v tejto situácii.On má sdk strop s osb a škridlu palenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslavvvv keď tak si daj nosný múr aj cez stred domu,aby sa tá váha rozložila aj do stredu platne.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslavvvv a prosím ťa, len nebuď taký blbec , že si budeš podkopávať pásy 2.7m. Ten kto ti to navrhol ,asi ešte nevidel takú hlbokú jamu v zlom podloží zaliatu vodou. Aj z malej jamy by sa ti spravila extra veľká , pokým by ti ju zaliali betónom. Tak by ti to zapadávalo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?